İYİ Parti bu anlamlı günde farklı siyasi görüşte olan kadınları, kadın STK temsilcilerini davet etti. Yardım Sevenler Derneği, Yeşil Artvin Derneği, CHP Kadın Kolları Başkanları ve Yönetim kurulu üyeleri İYİ Parti’nin davetine katıldı.
Burada siyaset değil, sadece kadınlar konuşuldu. 84 yıl önce Atatürk’ün kadınlara verdiği seçme seçilme hakkını günümüzde bilmeyen kullanmayan kadınların varlığından söz edildi. Kadınların günümüzde çok büyük haksızlıklara uğradığı, kadın cinayetlerinin arttığı, kadının nüfusun yarısı olmasına rağmen temsilde çok gerilerde olduğuna dikkat çekildi. İmece usulü yaptıkları el emeği yiyecekleri çay eşliğinde birlikte yediler.
İYİ Parti İl Başkanı Necat Kaşıkçı, kısa bir süreliğine gelerek, günün anlam ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı.
Kaşıkçı; ”Bugün burada siyaseti, farklılığımızı konuşmayacağım. Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934 yılında kadına Seçme ve seçilme Hakkı’nın verilişinin 84’ncü yılı. Bizim Genel başkanımız bir kadın. Öne çıkmayı başarmış kadınlar, topluma örnek olmalı. Kabuğuna çekilmiş kadınlarımıza cesaret vermeli. Ben kadınlarımızın sadece siyasette değil her alanda daha çok yer almaları gerektiğine inanıyorum. Bugün farklı görüşten ve STK temsilcileri, kadın noktasında bir raya geldi. Ben burada sözlerimi bitirip aranızdan ayrılacağım. Geldiğiniz için teşekkür ediyorum. ” Dedi.
İYİ parti Sosyal Politikalar dan sorumlu Kadın Başkan Yardımcısı Gülbin Öngüner burada yaptığı açıklamasında; “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılında Kastamonu’da şöyle der;” Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve etkili bir yol vardır. Oda Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının bilimsel, toplumsal, ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur. ” Bu konuşması ile kadın erkek eşitliğinin temellerini atmıştır.
5 Aralık 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Türk Kadınının siyasi haklarından ayrı değerlendirilmesi mümkün olmayan medeni haklarının bilincine varması için parti olarak ülkemizin her yerinde çalışmalar yapıyoruz. Ancak bu hakların kullanılabilmesi için kadınımızın ekonomik ve kültürel düzeyinin “Muasır medeniyetler seviyesine getirilmesi gerekir.
Ekonomik açıdan güçlenemeyen, hak ettiği çağdaş eğitimi alamayan kadınlarımızın meclisimizdeki temsil oranı yüzde 17. 48’dir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında dünyada 2’nci sırada iken bu oranla günümüzde 133. sıradayız. Ülkemiz nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın karar alma mekanizmasında hak ettiği değeri almasını arzu ediyoruz. İşte bu kapıları dünyadaki birçok ülkeden önce açan Ulu Önder Atatürk’ü, minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. ” dedi.
Görüş, fikir ve giyiniş tarzı, göz rengi, farklı olan, başı açık, kapalı gibi özellikleri ayrı olsa da kadınların sorununun aynı olduğu ve tüm kadınları ilgilendirdiği kadınların mutlaka ortak noktada buluşması gerektiğine vurgu yapıldı. ve bir ortak noktada Şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk’tü… Eğer olmasaydı. bu kadınlar bugün burada bir araya gelip kadını, kadının sorunlarını, kadın olarak, eşit yurttaş ve birey olarak ülkeyi, geleceği konuşabilir miydi?
Programa katılan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan etkinlik sonrasında yaptığı açıklamada; ”Bugün Türk kadınının seçme seçilme hakkının verilmesinin 84. Yılı. Biz kadınlar hangi fikirden, hangi görüşten olursak olalım. Kadınların ortak sorunları söz konusu olduğunda bir olmamız gerekiyor. Dünyanın kahrını çeken hep kadınlardır. Evini, doğasını, yaşam alanlarını, toprağını, çocuğunu, yani geleceğini en iyi kadınlar korur ve en iyi onlar sahip çıkar. Bu davet ve etkinlik çok güzel anlamlı ve faydalı bir program oldu. Ben buna vesile olanları kutluyorum. ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.12.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle