Artvin Valisi Ömer Doğanay, Türkiye’de sadece birkaç ilde uygulanan ve Artvin’de de uygulamaya aldıkları Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) teknolojisi ile beton yol yapım çalışması yerinde inceledi.
Artvin Valiliği ile Artvin İl Özel İdaresince uygulamaya alınan ve Türkiye’de yeni yeni kullanmaya başlanan Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) teknolojisi ile ilk defa beton serme çalışması yaptı.
Orta Mahalle cezaevi mevkiinde çevre yolunda SSB ile betonlama teknolojisi ile ilk defa serdiği beton başarıya ulaştı.
Vali Doğanay beraberindeki Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Dilberoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt ve Deriner Beton A. Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Cem İrmiş ile birlikte beton yol yapımını inceledi.
-Uzun ömürlü, az maliyet ve milli sermaye
Beton yol yapımı hakkında ilgililerden bilgi alan Vali Doğanay, zor ve engebeli bir coğrafyaya sahip olan kentte uygulamaya aldıkları beton yol yapımının ulaşımı daha konforlu ve rahat bir hale getireceğine inandığını söyledi.
Türkiye’de beton yapımının birkaç ilde başarıyla sürdürüldüğünü ve Artvin’de uygulamaya başladıklarını kaydeden Doğanay, ” İlimizde 320 köy bulunmaktadır. Coğrafi yapısı, iklim şartları nedeniyle yaptığımız yollar kısa sürede bozluyor. Bugüne kadar genellikle yollarımızı asfaltla kaplıyorduk. Asfaltın ömrü, doğaya zararı, maliyeti ve nakliyesi konusunda İl Özel İdaresinin yetkilileriyle bir durum değerlendirmesi yaptık. Bunun neticesinde beton yol yapımımın ilimizde uygulanmasının daha verimli ve uzun ömürlü olacağı kanısına vardık. Betonda üretilen maddelerin yerli olması ve ilimizdeki tesislerden faydalanmamız milli sermaye anlamında en büyük kazancımız olacaktır. İlçemizde özel şirketlerin açmış olduğu beton tesislerinden beton satın alabileceğiz. Her ilçede beton tesislerinin olması hem nakliyeyi hem de asfalta göre daha ucuz olması büyük avantaj sağlayacaktır. Bugün itibarıyla ilimizde beton yol yapımına başladık. Yol yapımını bizzat yerinde inceledim. Başarılı olacağına yürekten inanıyorum ve bundan sonra yol yapımında betonu tercih edeceğiz. Özellikle kırsalda ve köylerde yaşayan vatandaşlarımızın ulaşım noktasında yaşadıkları sıkıntılara son vermek için var gücümüzle çalışıyoruz. . İlimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun. ” diye konuştu.
Türkiye’de Karayolları Genel Müdürlüğünün ilk kez kullandığı SSB Betonlama teknolojisi hakkında açıklama yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı ise, “Bugün itibariyle Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşan SSB Beton teknolojisini kendi ilimizde uygulamanın gururunu yaşıyoruz.
Tamamen kendi imkanlarımızla bugün ilk defa serdiğimiz SSB Betonlamasında kum, çakıl, beton tesisi, nakliye ve iş makinalarının tamamı kurumumuza aittir. Dışarıdan en ufak bir kaynak kullanmadan yaptığımız ye beton yol teknolojisi yüzde yüz kurumun üretimidir” dedi.
Sıcak asfalt sıcak havalarda eriyerek hem doğaya zarar verdiğini hem de çökme yaptığını kaydeden Yazıcı, “ Bu yeni, konforlu ve milli bir teknoloji ile artık kaynaklarımızı dışarı aktarmadan kullanacağız. Asfalta göre beton yol daha uzun ömürlü, dayanıklı ve yaklaşık yüzde 40’lara varan az maliyete sahip olması en büyük kazancımız olacaktır. ” dedi.
Deriner Beton A. Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Cem İrmiş ise, tesislerinde ürettikleri betonu ilk defa yeni uygulamaya alınan yol yapımında kullanmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Tesislerinde yaklaşık 120 kişiye istihdam sağladıklarını belirten İrmiş, “Modern bir beton tesisine sahibiz. Tesislerimizde iki vardiya usulü iş yapılmaktadır. İşçilerimizin tamamı Artvinlidir. ” dedi.
Tesislerinde ürettikleri betonun asfalta göre daha uzun ömürlü ve dayanıklı olduğunu savunan İrmiş, ” Beton asfalta göre daha ucuza mal oluyor. Tesislerimizde üretilen her şey tamamen milli sermayedir. Özellikle beton yol yapımı asfalta göre daha çevreci bir uygulamadır ve doğa dostudur. Özellikle sıcak havalarda arılar asfalta konması sonucu yapışıyor. Arılar ya yaralanıyor ya da ölüyorlar. Aynı zamanda arılar asfalttan aldıkları ziftler bal kalitesi de düşürmektedir. ” diye konuştu.
Öte yandan silindirle sıkıştırılmış betonlar (SSB) ülkemizde daha çok baraj yapımında kullanılmakta olup, son yıllarda bazı yerel yönetimler tarafından şehir içi yollarda da kullanılmaya başlandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.09.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle