CHP Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan, TBMM Genel Kurulunda 518 sıra sayılı yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 2. maddesi üzerine CHP grubu adına açıklamalarda bulunarak noterden bu yetkinin alınarak tek başına ticaret sicil memurlarına verilmesini eleştirdi.
Bayraktutan yaptığı konuşmada; “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; burada getirilen, bizim talebimiz olan önergenin içeriğini açıklamak istiyorum. Öncelikle, mevcut 223'üncü maddede -hâlen uygulamada- "Defterler anonim ve limitet şirketlerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilir. " diyor. Aslında bunu anlatıyorken Bakanlar Kurulu sıralarında bir hukukçunun olmasını isterdim. Şimdi, buradaki mevcut düzenlemede noter devre dışı bırakılıyor değerli arkadaşlarım ve Komisyonda yapılan görüşmeler esnasında Noterler Birliğinden herhangi bir temsilci bulunmadığı için noterlerin bu konudaki çekincelerinin, görüşlerinin ne olduğu da belli değil.
Bize göre olay şundan ibaret: Değerli arkadaşlarım, bir kere, bir şirketin kuruluşu -öncelikle kabul etmemiz gereken bir gerçek var- bir hukuki işlem. Hukuki işlemin de bir hukukçu tarafından düzenlenmesi eşyanın tabiatı gereği olmasına rağmen, şimdi biz buna ilişkin düzenlemede… Neden kaynaklandığını bilmiyoruz, yoğunluk olabilir, başka türlü bir gerekçe olabilir; kanunun gerekçelerine baktım, biraz önce Komisyon Raporu'nu da inceledim, orada da herhangi bir açıklık yok. Şimdi, biz bunun yanında bir de ayrıca noterden bu yetkiyi alarak tek başına ticaret sicil memuruna veriyoruz. Bunu anlamak mümkün değil değerli arkadaşlarım. Bu konuda ihtiyari bir yetki var, giden her iki taraftan da birini tercih edebilir.
Mevcut uygulamada, Türkiye'de geçmişe doğru baktığımız zaman, Alman hukukundan kaynaklanan bir yöntem var. O da nedir? Öncelikle -ilk önce böyleydi- noter onayı vardı, arkasından hâkim onayına ihtiyaç vardı. Daha sonra hâkim onayını ortadan kaldırdılar, tek başına noter onayı, arkasından bu sefer noter onayıyla beraber ticaret siciliyle alakalı iki taraf arasında bir tercih yapma yetkisi getirdiler. Ama gelinen noktada şimdi görülüyor ki -hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını bilmiyoruz- bu sefer bu seçeneği de ortadan kaldırıyorlar ve vatandaşa diyorlar ki: "Buna ilişkin işlemi yaparken mutlaka ticaret sicil memuruna gideceksin. "
Değerli arkadaşlarım, aldığımız bilgilere göre, geçen yıl kurulan binlerce şirketin içerisinde bir elin parmaklarıyla ifade edilecek kadar, ticaret sicil memuruna giden bir tercih var yani kişiler şirket kuruyorken tercihlerini noterden yana yapmışlar ama ticaret sicil memurlarına gitmemişler. Ama şimdi biz böyle bir düzenlemeyle ne yapıyoruz? Diyoruz ki: "İlla da ticaret sicil memurlarına gideceksiniz. " Bunda gerekçe şu olabilir değerli milletvekili arkadaşlarım… Eşi noter olan biri olarak söylüyorum sizlere, bu işleri az çok bilen biri olarak diyorum. Şunu ifade edeyim: Noterler şirketlerin kuruluş aşamasındaki sözleşmelerde harç ve damgadan muaf olduğu için değerli arkadaşlarım, bakın, herhangi bir şekilde, bu şirketleri kuranlara getirilecek olan bir yük söz konusu değil. Nedir? Çünkü oradaki bedeller belli, harç ve damga diye bir vergi ödenmediği için, ödenecek olan miktarlar 100 lirayla 300 lira arasında değişen miktarlar değerli arkadaşlarım. Bunun ötesinde de şunu ifade edebilirim: Birçok pratikte de ticaret sicil memurluklarında yapılan düzenlemelerde buradan çıkabilecek olan fiyatlar noterlerdeki fiyatlardan daha fazla değerli arkadaşlarım.
Bakın, zorunlu olarak noterlerde olsun demiyorum ama eğer noterlerle alakalı bir ihtiyari yetkiyi, bir seçeneği vatandaşın önüne koyarsak en doğru olan budur çünkü en başta da söylediğim gibi bu bir hukuki işlemdir. Dünyanın her tarafında, bakın, dikkat edin, dünyanın her tarafında bu şekildeki şirket kuruluşlarına ilişkin sözleşmelerde yetkiler noterliklerde, noterliklerde olmasa bile hukukçulardır değerli arkadaşlarım. Neden, onu da ifade edeyim. Bakın, noterliklerin bir kamu görevlisinin cezai ve mali sorumluluğu vardır, hukuki sorumluluğu vardır değerli arkadaşlarım ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin veya dünyanın her tarafında devletin en çok güvendiği memurdur noteri değerli arkadaşlarım, en çok güvendiği memurdur. Neden? Çünkü devlet mührünü bir tek notere veriyor, devlet mührünü notere veriyor bu tür düzenleyici ve hukuki işlemlerde. Şimdi siz ne yapıyorsunuz? Bunu yeterli görmüyorsunuz, noterden bu yetkiyi alıyorsunuz. Üzücü olan da şudur: Türkiye'de Noterler Birliğinin yetkilileri çağırılıp çağırılmamış mı, onları, ayrıntıları bilmiyorum. Kadim Bey o konuda, sağ olsun, güzel, ayrıntılı açıklamaları yaptı, gerekli uyarıları yapmış. Ama Noterler Birliğinin bu konuda görüşü ayrıntılı alınmadan noterlerden bu yetkinin alınıp dosyaların alınıp Ticaret Sicil Memurluğuna verilmesindeki ayıbı anlayamıyorum değerli arkadaşlar. O nedenle, balık baştan kokar derler, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ediyorum.
Aldığımız bilgilere göre, ilgili Başbakan Yardımcılığıyla noterler arasında bir anlaşma yapılmış, denilmiş ki: "Tamam, kabulümüzdür. " Ama benim görüştüğüm noterler, Türkiye'nin her tarafından bizi arayan noterler bu anlaşmanın kendi vicdanlarında kabul görmediğini ifade ediyorlar.
Buradan bir kere daha sesleniyorum, bu yanlıştan dönün. Vermiş olduğumuz önerge bir anlamda hukuki, bir anlamda iadedir. İnsanların bu tercih hakkını ortadan kaldırmayın diyorum. Önergemizin kabulünü talep ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.02.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle