Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından her iki yılda bir düzenlenen Ulusal Liman Kongresi’nin üçüncüsü İzmir'de DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), Marport Liman ve Terminal İşletmeleri, Port Akdeniz Antalya, Limak Port İskenderun, Çelebi Bandırma Limanı, Yılport Holding Türkiye Terminalleri ve Liebherr sponsorluğunda gerçekleştirilen kongre programı, liman sektörü panel oturumu ve 6 bilimsel bildirin sunulduğu oturumlar olmak üzere toplam 7 oturumdan oluşturulmuştur.
Kongrenin açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladıktan sonra ilk konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci konuşmasına, kısaca Fakülte ve Kongrenin tarihsel sürecine ilişkin bilgiler vererek başladı. DEÜ Denizcilik Fakültesi olarak hem sektörel anlamda hem de bilimsel anlamda daima çağın getirilerine uygun bilimsel etkinlikler ve projeler gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Deveci, bu seneki kongre temasının ise daha iki yıl önceden “Sanayi 4. 0 ve Limanlar” olarak belirlendiğini söyledi. Sanayi 4, 0’ın bileşenlerine ve ülkemiz limanları için önemine de değinen Prof. Dr. Deveci, başta Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere, DEÜ Denizcilik Fakültesi’ne, Kongre Bilim Kurulu eş başkanları ve bilim kurulu üyelerine, kongrenin davetli konuşmacısı Ion Akademi Kurusu Ali Rıza Ersoy’a, Kongre Sekreteri ve Düzenleme Kurulu'na, kongreye sponsorlukları ile destek olan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), Marport Limanı, Port Akdeniz Antalya Limanı, Limak Port İskenderun Limanı, Çelebi Bandırma Limanı, Yılport Holding Türkiye Terminalleri ve Liebherr Makine ’ye teşekkürlerini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Kongrenin ikinci açılış konuşmacısı Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk, liman sektörünün gelişimi için sanayi 4. 0'ın öneminin kavranmasına dikkat çekti. Selçuk konuşmasında, limancılık sektörünün, 3. Sanayi Devrimindeki temel unsur olan otomasyon sürecine hızlıca adapte olduğunu, uzaktan kumandalı rıhtım vinçleri, saha istif vinçleri ve otomatik terminal traktörleri ile insansız terminallerin işletmeye başlandığını, dolayısıyla limancılık sektörünün 4. Sanayi Devrimi için gerekli olan ilk adımın zaten atmış olduğunu ifade etti. Selçuk, Endüstri 4. 0 teknolojilerini kullanan ve bu gelişimlere ayak uyduran işletmecilerin ayakta kalacağını belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Kongre’nin öğle arasının ardından Liman Sektörü Panel Oturumuna geçildi. Oturum başkanı olan Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güler Bilen Alkan kongre teması ile ilgili görüşlerini açıkladıktan sonra, panelistlerin özgeçmişlerini okuyarak oturumu başlattı. Ardından sırasıyla YILPORT Holding Türkiye Terminalleri Satış ve Pazarlama Direktörü Serhan Çilengir, APM Terminals İzmir Dış İlişkiler Direktörü Erol Metin, Limak Port Bilgi Teknolojileri Direktörü Kubilay GÜRBÜZ, Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, DP World Yarımca Ticari Hat Müdürü Ümit Yıldırım ve Marport Liman ve Terminal İşletmeleri Bilgi Sistemleri Müdürü Ali Yıldız temsil ettikleri limanlar hakkında kısa bilgiler verdikten sonra Endüstri 4. 0 bağlamında limancılık sektöründe mevcut ve gelecekte planlanan uygulamaları ve limancılık sektörüne olası etkileri ve yansımalarını değerlendiren konuşmalar gerçekleştirdiler.
Kongrenin ilk günü Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Arısoy başkanlığında gerçekleştirilen oturum ile sona erdi. Kongrenin ikinci gününde gerçekleştirilen toplam 5 oturumda sunulan bildirilerin ardından kapanış oturumu ile kongre sona erdirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.11.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle