Ekonomi Bakanlığı yetkilileri Hopa ziyaretleri kapsamında ihracatçımızın sorunları ve taleplerini dinleyerek gerekli çalışmalar için notlar aldı. Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürü Zafer Soylu, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Canlı, Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Burak Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Gene Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Kaya, İthalat Genel Müdürlüğü DT Uzmanı Mehmet Akif Gök ve Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü DT Uzmanı Tolga Cebeci’ den oluşan heyet 2 günlük program kapsamında Hopa ihracatçılarını ziyaret ettiler. Programın ikinci günü 14. 00-17. 00 saatleri arasında Hopa TSO Atatürk Konferans Salonunda toplantı gerçekleştirildi.
Hopa Kaymakamı Ferit Görükmez, protokolün temsilcileri ve oda üyesi ihracatçı ve nakliyecilerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Hopa TSO Yön. Krl. Bşk. Osman Akyürek gerçekleştirdi. Oda başkanı konuşmasında, DTS Ofisinin Hopa’da açılması taleplerini dile getirdi. ‘ 2013 yılından itibaren her yıl DTS Ofisinin ilçemizde açılması talebimizi ve haklı gerekçelerimizi Bakanlığa ilettik. DTS konusunda yaşanan aksaklıklar bedelsiz ihracatı tetikliyor. Bu nedenle yerinde hizmet anlayışı ile ofisin ilçemizde açılması gerekmektedir. Diğer yandan İhracatçı ve nakliye sektörümüz büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Araçların depoları 900 L. olmasına rağmen uygulanan 550 L. Yakıt üst limiti uygulaması sektörün rekabet gücünü azaltmaktadır. ’ İfadelerini kullandı.
Hopa-Batum Demiryolu Projesi ile 200 milyar dolarlık pazara ulaşılabileceğini ifade eden Akyürek, 2015 yılında odamız tarafından yapılan çalışma sonucu projenin fizibilite olduğuna dair raporun TCDD tarafından hazırlandığını ifade etti. Projenin hayata geçirtilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. İhracat konusunu da ele alan Akyürek, ilçe bazında ilk sırada iller bazında da ilk on içerisinde yer alan ilçede Lojistik Köy kurulması haklı bir taleptir diyerek, ihracata verilen desteklerin lojistik sektörüne de verilmesini talep ettiğini ifade etti.
OSB konusunda ki yaşanan durumu ve taleplerini ifade eden Akyürek, konuşmasını tamamlayarak soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımcıların yaşadıkları sorunları ifadede etme fırsatı yakaladıkları toplantıda Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürü Zafer Soylu kısa bir açıklama yaparak 'iki günlük program kapsamında firmaları ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını kaydettik ve elimizden geldiğince cevaplamaya ve yardımcı olmaya çalıştık’ ifadelerini kullandı.
Katılımcılar söz alarak sektörlerinde karşılaştıkları sorunları ifade ettiler. DTS Ofisinin ilçemizde olmaması nedeniyle karşılaşılan sorunları ifade edildiğinde Genel Müdür Soylu Bakanlığa durumu ilettiklerini, personele verilecek tablet ile artık denetim sonrası onay için Rize’ye dönmelerinin beklenmeden yerinde onay verileceği böylece zaman kaybının önüne geçileceğini ifade etti.
Yaş meyve sebze denetimlerinin 7-8 saat sürmesi, yabancı plakalı araçlara kesilen cezaların tahsisi edilememesinden kaynaklı nakliye sektörünün rekabet gücünün azalması, ülkemizdeki tır park alanlarında alınan yüksek bedeller, yakıt konusuna konulan sınırlamanın olumsuz etkileri, ihracat sektöründe olan desteklerin lojistik sektöründe olmaması vb. sorunları ileten katılımcılar sorunların çözümü talebinde bulundular. Hopa Limanında serbest bölge kurulması talebinin de dile getirildiği toplantıda bakanlık yetkilileri mevzuat olarak yaşanan sorunları dile getirerek iletilen talepleri not ettiklerini ve Ankara’ya dönüşte gerekli çalışmaları başlatacaklarını ifade ettiler.
Soru cevap bölümünün ardından Bakanlık yetkililerine teşekkür edilmesi ve sunum gerçekleştirilmesinin ardından toplantı sona erdirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.10.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle