Danıştay, Şavşat İlçesi Meydancık Köyü’nde yapımı planlanan Çağlayan Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal eden mahkeme kararını onadı.
Çağlayan Köyü’ndeki Meydancık Deresi üzerine kurulması planlanan 22 megawat gücündeki Çağlayan HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'ÇED Olumlu' raporu verdi. Meydancık Yöresi Köyleri Kalkındırma Dayanışıma Kültür ve Turizm Derneği öncülüğünde 26 kişi, ÇED raporunun iptali istemiyle 2 yıl önce Rize İdare Mahkemesine iptal davası açtı. Bölge halkı iptal davası başvurusunda ÇED raporunda planlanan faaliyetin çevresel etkilerinin yeterli düzeyde veri ve belgeye dayandırılmadığı, membada su haklarının korunmadığı, ÇED sürecinde bilgilendirme usullerine uyulmadığı, aynı vadide arka arkaya var olan diğer HES projelerinin gizlendiği, sucul yaşam ve faunaya müdahalede bulunulduğu, tarımsal sulamaya ilişkin veriler bulunmadığı, havza planlaması yapılmadığı ve can suyunun yetersiz olduğu iddialarına yer verdi.
Artvin’in Şavşat İlçesi Çağlayan Deresi üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesi, bölgede bulunan 8 köy muhtarlığı, Meydancık Yöresi Köyleri Kalkındırma Dayanışma Kültür ve Turizm Derneği ile köylülerinde arasında olduğu 26 davacı tarafından 2015 yılında Rize İdare Mahkemesine ÇED olumu kararın iptali gerekçesiyle dava açıldı.
2015 yılında yapılan ilk keşifte bilir kişi heyeti yapılacak projenin çevresel etkileri olacağı yönünde raporu vermesine rağmen mahkeme başkanı bilir kişi içerisinde çevre mühendisi olmaması gerekçesiyle yeni bir keşfe karar verdi. 25 Mayıs 2017 tarihinde yapılan ikinci keşifte ise bilirkişi heyeti yine bölgede yapılacak olan projenin çevreye zararı olacağı yönünde rapor vermesinin ardından Rize İdare Mahkemesi Çağlayan HES projesinde ÇED Olumlu kararın iptaline karar verdi.
Çağlayan Vadisi üzerinde yapılması planlanan HAS Hidro Elektrik Santrali'nin, bölgenin ekolojik dengesini bozacağını gerekçesiyle ÇED olumu kararın iptali gerekçesiyle projenin iptali için 26 davacının açtığı dava sonuçlandı.
Çağlayan vadisi su havzasından yararlanan Oba köyü, Dereiçi, Tepebaşı, Çukur, Eskikale, Yağlı, Demirci, Maden köyünün yer aldığı 8 köy muhtarlığı sakinleri kararı büyük sevinçle kutladı.
Rize İdare Mahkemesi, geçen yıl Temmuz ayında bilirkişi heyetinin de benzer doğrultuda raporu üzerine bakanlığın, 'ÇED Olumlu' raporunu hukuka aykırı bularak iptal etti. Karar üzerine Danıştay’a itirazda bulunuldu. İtirazı değerlendiren Danıştay yerel mahkeme kararını onadı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.10.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle