Gümrük muhafaza ekiplerince 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 12 milyon 316 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Böylece, yaklaşık 100 milyon liralık kaçakçılığın önlenmesiyle terör örgütlerinin bu alandan sağladığı finansmana da darbe vuruldu.
Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan gümrük kaçağı sigaralar, kamu sağlığını tehdit etmenin yanı sıra yarattığı vergi kaybıyla ekonomiyi de zarara uğratıyor. Rekabetçi ve şeffaf piyasa yapısına yönelik tehdit oluşturan sigara kaçakçılığı, organize suç ve terör örgütlerine finansman sağlıyor.
Tüm bu olumsuzlukları engellemek amacıyla harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, büfeler, depolar, sokaklar ve diğer açık alanlarda kaçaksigara satışının engellenmesi için saha denetimlerini artırdı.
Bu kapsamda yapılan operasyonlarda, ele geçirilen gümrük kaçağı sigara miktarı aralık itibarıyla 12 milyon 316 bin pakete ulaşırken, piyasa denetimlerinin başlatıldığı 21 Ekim 2014'ten bugüne kadar toplam 26 milyon 213 bin paket sigara, puro, tütün, nargile tütünü ve makarona da el konuldu.
Kaçak sigara oranı ilk kez yüzde 10'un altında
Alınan tedbirler ve etkin saha denetimleri sonucunda gümrük kaçağı sigara kullanım oranı ilk defa yüzde 10'un altına düştü. Türkiye'de 2014'te her 100 sigaradan 21'i kaçak iken, bu rakam 2015 yılında yüzde 13'e, 2016 yılı ekim sonu itibarıyla ise yüzde 7, 5'e geriledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.12.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle