Artvin’de eğitim döneminin başlaması ile birlikte eğitim koşuşturması yaşanmaya başlandı. Sadece eğitim koşuşturmasını ilköğretim kurumları ve liselerdeki öğrenciler değil, ilimizde ki Artvin Çoruh Üniversitesi’nin öğrencileri de yaşıyor. Üniversitede kayıt dönemi sona erdi, dersler başlamak üzere ancak en büyük sorun hiç kuşku yok ki yurt sorunu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt sorunu yine büyük bir sorun olarak karşımıza çıkarken, Artvin Kredi Yurtlar Kurumu sorunun çözümüne bir nebze katkı olsun diye çalışmalarını yaz aylarından beri gerçekleştirdi ve ilimizdeki yurt kapasitesini yüzde 30 arttırdı. Bu artışa rağmen halen yurt sorunu çözülmüş değil ve öğrencilerin kalacak yer bulma telaşları devam ediyor.
Artvin’de yurt kapasitesini arttırma yönünde başarılı çalışmalara imza atan KYK Müdürlüğü’nün kapasitesini daha da arttırma mücadelesi tüm hızıyla sürerken artan öğrenci sayısı da ihtiyacında sürekli artışını sağlıyor.
KYK Kapasitesinde büyük artış
Her eğitim öğretim yılı başı gerçekleşen manzara tekrar ediyor. Üniversitelere kayıt olan öğrencilerin yurt bulma telaşı sürüyor. Artvin Çoruh Üniversitesi’ne yerleşen 3Bin ’in üzerinde öğrenci mevcut devlet yurtlarının ve özel yurtların yetersizliği ile karşı karşıya kalmış durumdalar.
Kredi Yurtlar Kurumu Artvin İlinde geçen yıl 2018 olan yatak kapasitesini, çoğunluğu FETÖ terör örgütünden hazineye devrolan yurtlar ve bir kısmı da kiralama yoluyla yüzde 30 düzeyinde artırarak 2 Bin 646’ ya çıkardığı öğrenildi.
Yurt sıkıntısının en fazla hissedildiği il merkezinde geçen yıldan bu yıla kız öğrenci kapasitesi 856’dan Bin 2’ye, erkek öğrenci kapasitesi 450’den 648’e toplam kapasite ise Bin 306’dan Bin 650’ye yükseldi. Bu kapasite artışında orta mahallede bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait binanın KYK tarafından kiralanması ve Fethullahçı Terör Örgütünün kullandığı eski Karahan Otel’in hazineye geçmesi rol aldığı edinildi.
Hopa ilçesinde yine FETÖ’den devralınan yaklaşık 200 öğrenci kapasiteli erkek yurdunun KYK’ya geçmesi ile yatak kapasitesi 550’den 700’ün üzerine çıktı. Yurt sıkıntısının en az hissedildiği ilçe olan Borçka’da ise geçen yıl 156 olan yatak kapasitesi FETÖ’den el konulan yurdun KYK’ya geçmesi ile 2 Bin 887’e yükseldi.
667 Sayılı KHK ile hazineye devredilen yurtların hazırlanmasında Valilik, Defterdarlık ve Kredi Yurtlar Kurumunun yoğun gayretleri ile yurtlara yerleşemeyen gariban halk çocukların bu yurtlardan yararlanabilecek duruma geldiği öğrenildi.
Sorun halen devam ediyor, KYK’ya destek şart
Kredi Yurtlar Kurumu’nun yaz aylarında yaptığı hızlı ve etkin çalışma ile yurt kapasitesi yüzde 30 civarlarında artmış olmasına karşın bu artışta ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Bu yıl yeni bölümlerin açılması ile öğrenci sayısının artışı yurt sorununun da artmasını sağladı. Kredi Yurtlar Kurumu’nun ihtiyacı karşılayacak düzeye gelebilmesi için tüm kurumların el ele vererek ilimizdeki yurt ihtiyacını karşılamak için yeni çözümler gerekiyor. Bunun yanı sıra ilimizdeki müteşebbislerin de yurt, pansiyon, apart otel evler gibi yatırımlara yönelerek üniversite öğrenci konaklama sorununa çözüm noktasında daha çok katkı sağlamaları bir ihtiyaç durumunda.
Kredi Yurtlar Kurumu’nun kapasite artış mücadelesi ve öğrencilerin konaklama ihtiyacını karşılama mücadelesi sürüyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.09.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle