Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle Türk Hava Kurumu Artvin Şube başkanı Erkan Öztürk açıklamalarda bulunarak, “Değerli Artvin halkı, ülke için geleceğimiz için kurban derilerini Türk Hava Kurumu’na bağışlayın” dedi.
Başkan Öztürk, Türk Hava Kurumu’nun 16 Şubat 1925 yılında Büyük Önder Atatürk’ün kurmuş olduğu köklü bir kurum olduğunu belirterek şu açıklamalara yer verdi; “Türk Hava Kurumu 16 Şubat 1925’te Yüce Önderimiz Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” öngörüsüyle kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne yüklendiği havacılık sanayini kurma ve geliştirme, havacılığı tanıtma ve sevdirme misyonunu büyük bir titizlikle sürdürmektedir.
Türk Hava Kurumu Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925’te Atatürk’ün emri ile kurulmuş bir dernektir. Atatürk´ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkan idi ve dernek Türk Tayyare Cemiyeti adını taşımaktaydı; 1935 yılında Türk Hava Kurumu (THK) adını aldı.
THK, Türkiye´nin "Havacılık Federasyonu" yetkisini taşır. 5 Ağustos 1925 tarihinden itibaren ´kamu yararına çalışan dernek´ statüsündedir. Merkezi Ankara’dadır. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu THK’nın manevi koruyucularındandır. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kuvvet Komutanları, Ankara Valisi doğal üyeleri arasında bulunmaktadır.
“İstikbal Göklerdedir”
Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözünün ne kadar büyük, anlamlı ve ülkelerin geleceği için hayati bir önem taşıdığı artık daha iyi anlaşılıyor. Göklerde hâkimiyetiniz yoksa güvende değilsiniz demektir. Çünkü güçlü ülkeler teknoloji imkânlarıyla yeryüzünü göklerden takip etmekte, gözetlemektedir. Gerek sivil havacılık olsun, gerek askeri anlamda hava kuvvetlerinde güçlü olmanın büyük bir caydırıcılık sağladığı gerçeğini unutmamalıyız.
Biliyorsunuz, önümüzde Kurban Bayramı var. Türk Hava Kurumu Kurban derileriyle ayakta durmakta, hizmet etmektedir. Kurum, üye aidatları; kurban derisi, fitre, zekât toplama faaliyetleri; pul satışı; kurum işletmelerinin etkinlikleri, gibi kaynaklardan gelir elde eder. Kurban derilerinizi alan Türk Hava Kurumu bununla çok önemli projeleri geliştirerek ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunar.
Türk Hava Kurumu, 1954’ten bu yana kesintisiz olarak Uçan Türk adlı kurum dergisini iki ayda bir ücretsiz olarak yayınlamaktadır.
Ancak son düzenlemelerle deri toplama yetkisi başka özel ve tüzel kurumlara da verilince bizim gelirimiz oldukça düştü. Bunun yanında beni en çok üzen durum, resmi kurumların bizi önemsememesi. Oysa biz kamu yararına kurulmuş dernek statüsündeyiz.
1939-1941 yılları arasında II. Dünya Savaşı öncesinde Genelkurmay Başkanlığı´nın da isteğiyle Etimesgut Uçak Fabrikası kuruldu. 1944 yılında üretime Etimesgut Uçak Fabrikası´nda, Magister uçaklarının yanı sıra, THK-1, 3, 4, 7, 9, 13 planörleri ile THK-2, 5 ve 10 tiplerinde eğitim, sağlık ve nakliye uçakları üretildi.
Türkiye’deki ilk motor fabrikası THK tarafından Gazi Orman Çiftliği´nde kuruldu. Bu fabrikanın çalışmaları 1951 yılına kadar sürdü ve dönemin getirdiği koşullar nedeniyle aynı yıl Makina ve Kimya Endüstrisi´ne devredildi. Bu fabrika 1952´de tamamen kapatıldı, halen Türk Traktör Fabrikası olarak işletilmekte ve traktör üretimiyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
1974 Kıbrıs Harekâtında Önemli Görevler Verildi
THK´nin yetiştirdiği havacı gençler, 1974 Kıbrıs Harekâtı sırasında gerçekleşen Hava İndirme Harekatı’na paraşütçü olarak katıldı. Harekât sırasında kurumun uçak ve pilotlarına da önemli görevler verildi.
Özellikle 1980´li yıllardan sonra THK, sportif havacılık konusunda, 1990 yılından sonra da uluslararası ilişkilerinde büyük gelişmeler kaydetti. FAI Genel Kurul ve Komisyon toplantılarında etkili bir politika izlenerek THK ve Türkiye ön plana çıkarıldı. Mevcut olan planör, paraşüt, uçuş okulu ve model uçak okuluna ilave olarak 1996 yılında bünyesinde balon, yelken kanat ve yamaç paraşütünün bulunduğu Çok Hafif Hava Araçları Okulu kuruldu.
1995´te Dünya Paraşüt Şampiyonası, 1996´da 1. Dünya Hava Oyunları Test Yarışmaları, 1997´de 1 nci Dünya Hava Oyunları Türk Hava Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti.
Haziran 2000´de 6 dalda 1. Türkiye Hava Oyunları, Temmuz 2002´de ise 2. Türkiye Hava Oyunları, Haziran 2004´te 3. Türkiye Hava Oyunları gerçekleştirildi. 19 Mayıs 2002 tarihinde Ankara’da Türk Hava Kurumu Müzesi açıldı.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Ana madde: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Türk Hava Kurumu, Türkiye´de nitelikli eleman açığı olan sektörlerden biri olan havacılık sektöründeki eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 3 Mart 2011 tarihinde 27863 sayılı Resmi Gazetedeki 6114 sayılı kanunun ile Ankara ilinde bir üniversite kurmuştur.
2011-2012 döneminde ilk öğrencilerini kabul eden üniversite 4 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 enstitü ile eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Kısaca Atatürk ülkelerin güvenliği ve baki kalmasını anlatan çok önemli bir söz söylemişti. ” İstikbal Göklerdedir. ” THK bunun için kurulmuş çok özel bir kurumdur. Ne yazık ki bunun önemini henüz anlayamayan birçok insan var. ”
Artvin Şube başkanı Erkan Öztürk açıklamalarının devamında; “Türk Hava Kurumu, devlet bütçesinden herhangi bir yardım almadan, halkımızın verdiği kurban derisi, fitre zekat, bağış ve diğer ticari gelirleri ile faaliyetlerini sürdürmekte, ücretsiz olarak verilen havacılık kursları da her yıl artarak devam ediyor.
2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununa dayanılarak çıkarılan Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmeliğin 15. maddesi kapsamında; Fitre, zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama yetkisi Türk Hava Kurumu’na verildi.
Bu faaliyeti THK Şube Başkanları aracılığı ile yürüten kurumumuz, elde ettiği gelirin %60’ını paydaş kuruluşlara; ( %50’si Sosyal Yardımlaşma ve Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna ve %3’ü Türkiye Diyanet Vakfına) dağıtmakta, %40’lık pay ile havacılık faaliyetlerinin ücretsiz olarak gençlerimize verilmesi sağlanmaktadır.
91 yıldır ülkemiz havacılığına sayısız katkılar sağlayan Kurumumuz, yıllardır verdiği havacılık eğitimlerini akademik bir zemine taşımak amacıyla Türk Hava Kurumu Üniversitesini kurdu.
Üniversitemiz tarafından alınan prensip kararı doğrultusunda şehitlerimizin emaneti olan “çocuklarımıza” belli bir kontenjan dâhilinde THK Üniversitesi bünyesinde ücretsiz eğitim görme olanağı sağlanacaktır.
Havadan yangın söndürme imkân ve kabiliyetini ülkemize kazandıran ilk ve halen bu hizmeti sürdüren tek ulusal kurum olan Türk Hava Kurumu 25 yıldır bu hizmeti aralıksız sürdürmektedir. 13 adet 1, 5 ton su kapasiteli M-18 Dromader, 7 adet 5, 5 ton su kapasiteli amfibik CL-215 yangın söndürme uçaklarına bu yıl 2 adet daha CL-215 ekleyerek yangın söndürme filosundaki uçak sayısını 22’ye çıkarmış ve yangınlara çok daha etkin bir şekilde müdahale etmeye başlamıştır. Hedefimiz, amfibik uçak sayımızı (CL-215) kademeli olarak 24’e çıkarmaktır.
Eğitim merkezlerimizin sayısını artırmak yönünde çalışmalarımız büyük bir hızla sürmektedir. Ankara/Etimesgut, İzmir/Selçuk, Eskişehir/İnönü’deki merkezlere ek olarak “her ilimize bir havacılık eğitim merkezi” projemiz süratle devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Antalya/Kara-in ve Erzincan Eğitim Merkezlerimiz gençlerimizin hizmetine sunulmuştur.
Gücünü halkımızdan alan Türk Hava Kurumu, verdiğimiz destekler sayesinde daha iyi yerlere gelecektir. Emin olabilirsiniz ki; bu sene uçaklarımızla söndürülecek her orman yangınında, uçaklarımızla taşınan bütün hasta ve yaralılara, ülkemizin dört bir yanından gelerek bizden ücretsiz kurs alan gençlerimizin gözlerindeki ışıltıda sizin de payınız olacaktır. Kurban derilerinizi şayet Türk Hava kurumuna verecekseniz bizi arayın” ifadelerini kullandı.
İrtibat bilgi için telefonları Erkan Öztürk 0533 311 78 74” Yaşar tekin Alkan 0532 65 20 27 Mevlide Şimşek 0553 653 13 15. Bizi arayın yeter şeklinde açıklamalarda bulunan Öztürk, ” Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, kurban derilerini toplamak marifet değil.
Onu anında bozulmadan gereken tere ulaştırmaktadır. Önceki yıllarda Artvin’de yüzlerce deriyi toplayıp elinde çürütenler oldu. Çürüyen deri kokusuyla durum ortaya çıkmıştı. Onun için bizi aramanız halinde bu derilerin değerlenerek ülkeye, millete katkı sunacağından emin olabilirsiniz. Kurban Bayramınızı şimdiden kutluyoruz. Kurbanınızı Allah Kabul etsin.
THK Artvin Şubesi Başkanı Erkan Öztürk, söz konusu bu açıklama, muhtelif vesilelerle topluma bilgi sunma amaçlı olup, yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır” diyerek açıklamalarına son verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.09.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle