Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en gözde kentleri arasında yer alan turizm cenneti ilimiz Artvin’de, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen Okumuşlar Köyü Sit Alanı ziyaretçileri ilgisini çekmeye devam ediyor.
Artvin Valiliği de ilimiz Artvin’i profesyonel anlamda tanıtmaya devam ediyor. “Turizm Portalı” adı altında Artvin ve ilçelerindeki doğa harikası yerleri tanıtan Artvin Valiliği Okumuşlar Köyü Sit Alanı hakkında bir dizi açıklamalara yer verdi.
Yapılan açıklamada, “Eski adı Boselt olan Okumuşlar Köyü Artvin merkezine bağlı bir köydür. Köyde bir adet kale ve bir adet kilise bulunmaktadır. Şarbiyet şehri denen eski bir şehir kalıntısı vardır. Burası Artvin Merkezde Ağıllar ve Okumuşlar köyü arasında bir mezrada bulunan manastır topluluğudur. Manastırda yemekhane, bir kilise kalıntısı, iki şapel ve muhtemelen çok sayıda yapı kalıntıları vardır.
Yakınında Boselt ve Ustemel adı verilen, birinin kale diğerinin ise gözetleme kulesi olduğu düşünülen yapılar bulunmaktadır. Sit alanı olarak 1996 yılında tescil işlemi yapılmıştır. 1999 yılına kadar bu bölgede ve yakınındaki Şakurada tekrar araştırma çalışmaları yapılmıştır. Sonuçta yapı dönemi 3. dönem olarak saptanabilmiştir. En erken yapı dönemi de 9. Yy’inortaları ya da ikinci yarısı denebilir. Böylece eski bir el yazmasında adı geçen Şatberdi Manastırının dönemine uymaktadır. Ayrıca konumu, plan tipi, yapım özellikleri, duvar tekniği gibi mimari verilerde o dönemi bize vermektedir. Bu nedenle bu yapının; o dönemki (Şarbet) Şarbiyet şehrini de göz önüne alarak uzun bir süredir aranan Şatberdi Manastırı olabileceği düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.08.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle