Yusufelililer, yeni yerleşim yeri şantiye sahasındaki çalışmaları yerinde görerek incelemelerde bulundu.
Yeni yerleşim yerinde yapılan çalışmaları kamuoyunun bilgisine sunmak ve iskan sürecine katkı vermek için Yusufeli Belediye Başkanlığı tarafından inceleme gezisi organize edildi. Organize edilen inceleme gezisinde, ABU-ANTSU Firması mühendisleri tarafından çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi. DSİ yetkililerinin de eşlik ettiği incelemede yeni yerleşim yeri şantiye alanı gezildi. Dün yapılan geziye katılan vatandaşların, alandaki çalışmaları yerinde görerek yeni ilçenin geleceği adına olumlu izlenim edindikleri gözlendi.
Yusufeli Barajı dolayısıyla yer değiştirecek olan Yusufeli ilçe merkezinin yeni yerleşim yeri, uzun tartışmalardan sonra Sakut Deresi-Yansıtıcılar Mevkii olarak belirlenmiş ve altyapı inşaatı 20 Mayıs 2015 tarihinde ihale edilmişti. Geçen süre içerisinde, proje tadilatları ve ABU Yapı- ANTSU Firmasının şantiye çalışmalarından dolayı, yeni yerleşim yerinde yapılan çalışmalar uzun süre vatandaşı tatmin etmemişti.
Sorun Değil Çözüm Bulalım Birlikte Yeni Yusufeli’ni Kuralım
Tarihinde 7. Kez zorunlu olarak yer değiştirecek olan Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yeri ne hazırlanıyor.
Yusufeli barajının yapım çalışmaları nedeniyle yer değişimi için düğmeye basılmasının ardından kafalarda defalarca soru işareti oluşan Yusufeli halkı bu sefer yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve bilgi almak için yeni yerleşim yerine ziyarette bulundu. Yusufelililer burada iki guruba ayrılarak gurup çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar. Yusufeli halkının kafasında soru işaretleri barındırmaya devam ederken Yusufeli halkının karşısına çıkan ve bundan sonra karşılaşacağı engelleri aşmak için ve yaşanacak bir ilçe yeri oluşması için canla başla bir mücadelenin başlaması için start verildi.
Yusufeli Belediyesi’nin Yusufeli Kaymakamlığı ile birlikte yaptığı çalışmalar ayrıca Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’in oluşturduğu heyet yapılacak tüm çalışmaları hem proje üzerinde hem de yerinde takip ederek incelemelerde bulunuluyor. Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim alanının dizayn edilmesi konusunda zaman harcamaya devam ediliyor. 2002 yılında meclis kararıyla yeni ilçe yeri olarak geçen Sakut Dere Mevkii ne kurulacak ilçenin abu yapı tarafından dolgu ve alt yapı çalışmaları başlamasıyla ilçe merkezinde hareketlilik başladı. Birçok muhalif sözler Yusufeli halkının kafasını karıştırmaya değişik söylemlerle Yusufeli’nde bir ikilik yaratmaya buradan ilçe olmaz, zemin bozuk, alan dar gibi söylemlerle yıllardır Yusufeli halkının kafasını karıştırmaya devam ettiler. Yapılan çalışmaların ne derecede olduğu? Nerede, nasıl bir yaşam alanı olacağı? Konusunda defalarca gerek ekranlardan gerek bilgi afişlerinden duyurulmasına rağmen bu ilçe halkı için yeterli olmadı. Güzel anlatımların resimlerin yanı sıra ilçe yaşayan ve burada hayatlarını idame ettiren fakat bazı muhalif söylemcilerin kahve önlerinde dilden dile dedikodu makinesi gibi çalışmaya devam ettiler. Yeni Yusufeli için kollar sıvanmış çalışmalar devam ediyor olması bu söylemcilerin ağızlarını daha da açmış ve asılsız iddialarla kendilerine zemin hazırlığı yapmalarına rağmen bu seferde Yusufeli için iskan başvuru zamanı geldi kapıya dayanmış oldu. Şimdi Yusufeli’nde iskan maddeleri için sıkıntı zamanı, ilk müracaatlar başladığında söylemler daha da artmaya başladı. İlk zamanlarda iskan başvuruları çok az sayıda gerçekleşti. Yusufeli belediye başkanın tv ekranlarından yerel gazetelere ve bilgi afişlerine varana kadar Yusufeli halkına iskan başvurusu yapın çağrısı yeterli olmadı fakat seçim öncesi belediye başkanı ve ekibinin iskan başvurusu yapmasıyla ve ardından Yusufeli halkı iskan başvuruları sayısı bin 500 oldu 18 Aralık 2015 tarihine kadar Yusufeli ilçe merkezinde ikamet edenler için süre son gün olması bu sayının 2 bin 500 kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Yusufeli’nin yetki ve görev verdiği belediye başkanı ciddi anlamda efor sarf ediyor. Belediye Başkanı ekibi ile birlikte yeni ilçenin oluşumunda nerede ve nasıl bir yerleşim olacak nerede ne kadar bir alan kullanımı olacak camisinden mezarlığına, okulundan, hastanesine, spor merkezlerinden, park alanlarına, yollar, iş yerleri, tarım alanları ve en önemlisi halkın ikamet edeceği konutların alanlarına kadar her konuda çalışmalarına devam ediyor.
7 Bin 500 Meyve Ağacı Dikildi Hedef 40 bin Ağaç
Yusufeli’nde dilden dile dolaşacak olan söylemlerden bir tanesi tarım alanı ne olacak? 40 bin ağaç dikmeyi hedefleyen ekip, toplam bugüne kadar 7 bin 500 ağaç yetiştirdi. Hedef ise 2016 sonuna kadar 40 bin ağaç yetiştirmek. Aynı zamanda yeni yerleşim yerinde yeni alanlar açılarak bu fidan sayısını 100 bin hedefine ulaştırmak ve bu yetişen ağaçları yeni yerleşim yerine nakil edip Yusufeli halkına yeni yerleşim yerinde kaldığı yerden hayata devam ettirmek.
150 Kişi Pazar Günü Yeni Yerleşim Yerinde Keşif Yaptı
Geçtiğimiz hafta pazar günü sabahı şantiye alanına toplanan gerek belediyenin tahsis etmiş olduğu araçlarla gerek kendi araçlarıyla buraya 150 civarında kişi gelip çalışmaları yerinde gördü.
2016 yılının sonuna kadar alt yapı ve dolgu alanlarının bitirilmesi hedeflenirken yerleşim yerinin ilk etapta yeni ilçeye 8 bin nüfus çıkması beklenirken daha sonra bu sayının 12 bin civarında olacağı hesaplanıyor.
Konuyla ilgili konuşan Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, "yeni yerleşim yerinde çalışmaların her gün biraz daha iyiye gittiğini görmek ve bu durumun yeni fırsatlar oluşturması beni de fazlasıyla mutlu ediyor. İskan başvurularının 18 Aralık 2015 tarihi itibariyle bitecek olması sebebiyle, kamuoyunu alanla ilgili bilgilendirmek ve iskan sürecine katkı vermek için böyle bir faaliyet yürüttük. Emeği geçen ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Yeni Yusufeli'ni hemşerilerimizle birlikte inşa edeceğiz inşallah" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.12.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle