Dağcılar Ardanuç’da Cehennem Deresi Kanyonunda İdi

25/09/2015 12:55


Haber: Hayati Akbaş







Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve DADAK Doğa Sporları İhtisas Kulübünden oluşan Dağcılar Ardanuç’a gelerek Cehennem Deresi Kanyonunu araştırdılar ve iniş yaptılar.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümü Araştırma Görevlisi Çağlar Kıvanç Kaymaz ile Erzurum Doğa Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Melikşah Tekin’in organize ettiği Tırmanışa Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir destek verdi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümü Araştırma Görevlisi Çağlar Kıvanç Kaymaz ile Erzurum Doğa Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Melikşah Tekin araştırma ve iniş sonrası yaptıkları ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler: “Doğal turistik kaynaklar arasında önemli bir çekiciliğe sahip olan kanyonlar dünya çapında yoğun eko turist akınına uğrayan ve doğa sporlarıyla uğraşan sporcuların yoğun ilgi gösterdikleri sahaların başında gelmektedir.

Ülkemizin önemli doğal güzellikleri arasında yer alan ve henüz yeterince tanıtılmadığı için eko turizm kapsamında beklenen ölçüde değerlendirilemeyen Cehennem Deresi Kanyonu yıllardır dikkatimizi çekmiş olup, bugün Ardanuç Belediye Başkanı Sayın Yıldırım Demir’in bizlere sunmuş olduğu imkanlar ve destekler neticesinde Erzurum DADAK Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün profesyonel ekibi başta DADAK Doğa Sporları ihtisas Kulübü başkanı Melikşah Tekin, Antrenör Yıldırım Beyazıt Öztürk, profesyonel Dağcılık Rehberi Mustafa Tekin, Sacit Amil, Ertuğrul Ural, Yakup Ekbiç, Gökhan Tahtacı ve Nurhak Tekin’in katılımı ile iki günlük bir keşif, araştırma ve inceleme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Kanyon yürüyüşü, inişi, ölçümü ve görsel kayıtların alınarak gerek dağcılık sporu için önemi gerekse eko turizm açısından değerlendirilmesi için ciddi bir adım atılmıştır.

Sonuç olarak gerçekleştirilen dağcılık faaliyeti ile Cehennem Deresi Kanyonu kaya tırmanışı ve iniş açısından oldukça uygun fiziki şartlara sahip olduğu görülmüştür. . Turizmdeki öneminin yanı sıra dağcılık ve kamp faaliyetlerinde kullanılabilecek bir sahadır. Bilimsel incelemeler neticesinde Cehennem Deresi Kanyonu’nun mevcut durumu ortaya konularak bu sahanın yeri ve önemine dikkat çekilmek istenmiş olup, yörenin kalkındırılmasında önemli bir ayağı oluşturan ekoturizm ve dağcılık faaliyetinin geliştirilmesi adına gelecekte yapılması gereken planlama için gerekli çalışmalara zemin oluşturulmak istenmiştir.

Bizlere bu imkânı sunan Ardanuç belediyesine teşekkürü bir borç biliriz”.

ÜLKÜ ÖNAL ARDANUÇ’UN GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİLİĞİNİ YAPIYOR

Kendisi de Ardanuçlu olan Halk Bilimleri araştırmacısı Ülkü Önal’da gruba rehberlik etti. İlçenin gönüllü Kültür elçisi de olan Önal çalışma ve derlemelerini de kitap haline getirerek yayınlamaya devam ediyor.

Ülkü Önal dağcıların İlçelerini ziyareti ve Cehennem Deresi kanyonunu araştırmaları ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Ardanuç’ta çok zengin tarihi ve turistik güzellikler mevcut olmasına rağmen tanıtım eksikliği nedeniyle gün yüzüne çıkamamaktadır. Oysaki son yıllarda Kültür Turizm Bakanlığın da üç tane Ardanuçlu müsteşar yardımcısı görev yapmıştır. Adakale’nin onarılması için 2004 yılında Kültür Bakanlığında müsteşar yardımcısı olan hemşehrimiz Nadir Alpaslan 250 milyar lira ödenek çıkarmış. Uzun yıllar bekletildikten sonra Yusufeli kiliselerinin fahiş fiyatla proje çizimine gitmiştir.

İlk önce turistin konaklayacağı ahşap evler kurulmalı. Profesyonel rehperlerlerle, tur şirketleriyle iletişim kurularak Ardanuç tanıtılmalı. Tanıtım kitapçığımız, tv de programlar yapılmalı. Yaylalarımız, göllerimiz keşfetmeye değer hazineler. Yöresel yemekler ikram edilmeli. Bilbilan da ki Karagöl’e sahilden gelen hemşerilerimiz balık katliamı yapmakta. Suyu başka yere gidecek şekilde kanal açılmış buda gölümüzü kurutur. Oraya bir bekçi konmalı. Bitki çeşitliliği incelenmeli. Halka gelir getirecek projeler üretilmeli.

Atatürk Üniversitesi Coğrafya bölümü hocalarından Çağlar Kaymaz doktora tezini Artvin Eko Turizm konusunda yapması nedeniyle Ardanuç’taki ayağına ben ve coğrafyacı Leman Albayrak’ta eşlik ettik. İlçemizin bilmediğimiz ne güzellikleri olduğunu fark ettik. Çağlar Hoca en ufak bir tarihi eser kalıntısını, gölü ve şelaleyi ölçmek için saatlerce yürümekte. Cehennem deresin kanyonun dünyanın 2. kanyonu deyip dururuz ama ölçümü yok. Belediye başkanımız Yıldırım Demir sponsor oldu Erzurum’dan dağcılar geldi iniş yaptılar. Çağlar hocada ölçümü yaptı. Cehennem deresine seyir terası yapılmalı. Ünlü sanatçılara konserler verdirmeli. Ardanuç Sakarya köyündeki tescilli bal mağarasının tırmanacak merdiveni tabelası yoktur. Kültür müdürlüğü bunu yapmalıdır” dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...