Hopa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ve meclis üyelerinden oluşan dokuz kişilik heyet, Iğdır’da çeşitli ziyaret ve temaslarda bulundu.
Hopa’dan giden heyette TSO Başkanı Osman Akyürek, TSO Meclis başkanı Metin Karaman, Yönetici Şükrü Aydemir, Okan Poyraz, Bülent Bayrak, Alişan Ender Topaloğlu, Reşat Aydın ve TSO Genel sekreteri Ali Uzun katıldılar.
Hopa heyeti Iğdır’da Iğdır TSO, Iğdır TB, Iğdır OSB ve Iğdır il Emniyet Müdürlüğü ziyaretlerinde bulundu.
İlk olarak Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edildi. Iğdır TSO’ da gerçekleşen görüşmeye Hopa heyetini Iğdır TSO yöneticileri ve meclis üyeleri de katıldı. Görüşmede Hopa TSO başkanı Osman Akyürek “Bize bu ziyareti fırsat sayarak bundan sonra kurulacak olan dostluklar, ticari prosedürlere bir vesile olsun. Hopa bir doğu kavşağı, sizlere ekonomik açıdan ticaretimizin gelişmesi açısından ilişki kurulacağına da inanıyoruz. Meclisimizdeki bir arkadaşımızın burada bir firma ile uzun zamandır çalışılıyor olması belki bizim firmalarımız içinde bundan sonra daha iyi ilişkiler kurabileceğimizin anlamına gelmektedir” diyerek görüşmeler başlamış oldu.
Iğdır TSO Başkanı Kamil Arslan konuşmasında “Evet ağzınıza sağlık teşekkür ediyoruz. İsterseniz ben bir Iğdır’ın kısa özetini çıkarıyım. Hakkında bilginiz vardır birazda ekonomik yapısıyla organize sanayi bölgesiyle ihracatıyla sınır kapısıyla ben bir bilgi sunayım sizlere Iğdır’ımız bilindiği üzere 3500 km metre kare yüzölçümüne sahip 16100 hektar arazimiz var Iğdır’ın ikinci Çukurova dediğimiz 161 bin hektar arazımız var. Bunu 117 bin hektarı sulu tarıma açık Aras nehrinden aldığımız sallama su ile sulamaya açık Iğdır’ın tarım ürünlerin çoğunluğu biliyorsunuzdur, daha önceki yıllarda 30 000 ton pamuk ürütme kapasitemiz vardı. Iğdır da 80 öncesi 571 000 şeker pancarı rekoltesi vardı. Bunları geçtiğimiz 8 Nisan da sayın başbakanımız raporda da arz ettim.
Iğdır tarımda bekleneni maalesef veremiyor, çünkü tarım hep sekteye uğratıldı. Bizde 571 000 şeker pancarı rekoltesi olduğu halde, şeker pancar fabrikaları Kars’a Ağrı’ya ve Erzurum’da kurulu. Akabinde pamuğa destek verilmedi. Son günlerde biliyorsunuz 850 kuruşa kadar destek veriliyor pamuğa ama geri dönüşüm olur mu olmaz mı bilemiyoruz. Hayvancılık yine biz ilçe iken büyük baş hayvan sayımız 170 000 idi nüfusumuz 26 000 iken ve küçükbaş hayvan sayımız 700 000 idi şimdi 400 - 450 000 küçükbaş hayvan sayımız 50-60 000 civarında, buda son yıllarda arttı organize hayvancılık süt inekçiliği falan olunca hayvancılık arttı. Iğdır’ımızın bir başka özelliği de 3 ülkeye sınır olması Nahcivan, Ermenistan kapımız bir de İran kapımız oda kapalı. 1983 den beri İran açık görünüyor, fakat fiziken kapalı olan kapımız var. Açılması yönünden çalışmalarımız var. Doğuda oluşumuzun dezavantajlarını yaşıyoruz, fakat sınır illerine yakın olmanın da avantajlarını yaşıyoruz. Hopa ile birlikteliğimiz uzun yıllara dayanır, Iğdır nakliye sektöründe 75- 80 li yıllardan bu tarafa Hopa’yla hep birliktelik yapmıştır. Limana gelen yükün çoğunu Iğdırlılar çekti o dönem. Şimdi sınır ili olmanın avantajlarından bir tanesi biz 1992 yılında Nahcivan kapımızın açılmasıyla birlikte hareketlilik oldu. İhracat rakamlarıyla ihracatçı sayımız çoğaldı, bizim bu gün itibarıyla irili ufaklı 270 in üzerinde ihracatçımız var ” dedi.
Iğdır TSO’ da yapılan görüşmeler sonrasında oda başkanı Kamil Arslan ve oda genel sekreteri Gökçen Turan’ında eşliğinde Iğdır Ticaret Borsası ziyaretine gidildi. Burada Iğdır TB Başkanı Serhat KUMTEPE ve yöneticilerinin karşıladığı görüşmelerde de karşılıklı bilgi alış verişlerinde bulunuldu. Yaklaşık bir saat süren görüşmelerin ardından kendisi Rize Pazar ilçesinden olan Iğdır İl Emniyet Müdürü olan Yüksel Babal’a nezaket ziyaretinde bulunuldu. Babal ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken yapmış olduğu konuşmalarından Hopa’yı yakinen tanıdığı gözlemlendi.
Hopa TSO’nun Iğdır ziyaretinin ana temas noktalarından biri olan Iğdır Organize Sanayi Bölgesi ziyaretine ise Iğdır OSB Müdürü Hakan Aras öncülük etti. Aras’ın bir sözü Gazete manşetlerine taşınacak türdendi. Aras “Biz Iğdır OSB olarak THY’ye uyarıda bulunduk. Pilotlarınıza söyleyin Iğdır Hava alanına inerken sakın yanlışlıkla bizim OSB yollarımıza inmesinler. Hatta bu konuda pilotlara uyarı amaçlı bir büyük tabela yazdırmayı da düşünüyoruz” dedi.
OSB gezisi de yaklaşık iki saate yakın sürdü. Yeni oluşturulan OSB’nin prosedürlerini öğrenen Hopa heyeti daha sonra Iğdır’dan ayrılarak Hopa’ya döndü.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.06.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle