Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e gelen Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Vali Kemal Cirit’i ziyaret etti.
Ziyarette, Gümrük Ataşesi Özay Kutlu, Ticaret Ataşesi Mikail Develiolu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Sarp Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş’ de hazır bulundu.
Vali Cirit’i makamında ziyaret ederek bir süre görüşen Temizkan, Batum’daki görevine yaklaşık 5 ay önce başladığını belirterek, Türkiye ile Gürcistan arasındaki işbirliğinin her alanda daha da ileriye gitmesi için ellerinden gelen katkıyı sunmaya gayret gösterdiklerini söyledi.
Türkiye ile Acara bölgesinde ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Temizkan; “Görev yerimiz Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyetini kapsıyor. Acara bölgesi Türk vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı, seyahat ve iş yaptığı bölgelerin başında geliyor. Bölgedeki yatırımların % 80’ini Türk yatırımcıları yapıyor. Aynı zamanda işveren durumundalar. Ülkemiz ile Acara Özerk Cumhuriyeti arasında tarihsel bağlarımız var. Acara’nın özerk olması yine Osmanlı döneminden ayrılışıyla ilgili süreçle ilgilidir. Dolayısıyla ülkemizin çok önem verdiği bir bölge. Genel olarak Gürcistan’la ilişkilerimiz çok önemlidir. Başkonsolosluğumuz Acara ile Türkiye’nin komşu şehirleri başta olmak üzere ilişkileri geliştirmeye çalışıyor. Türkiye ile Acara bölgesinde ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz. ” diye konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Cirit ise, Batum Başkonsolosluğu’na atanan Yasin Temizkan’a yeni görevinde başarılar diledi.
Türk Dış Politikasının genel anlamda olduğu gibi Gürcistan’la ilişkilerinde de proaktif bir yönetim ve politika stratejisi izlediğini belirten Vali Cirit, iki ülke arasında da kazan-kazan olarak adlandırılan bir politikanın yürütüldüğünü söyledi.
Gürcistan’la olası her türlü gelişmeyi sınır ili olmamız münasebetiyle oldukça önemsediklerini belirten Vali Cirit; “Gürcistan’la ilişkilerimizdeki ana çıkış kapımız Kafkaslara açılan kapımız olmalı ki; oda Sarp Sınır Kapısı’dır. Sarp Sınır Kapısı bugün kara yolculuğu anlamında, yolcu giriş çıkışı trafiği anlamında ülkemizde birinci sıraya çıkmış bir kapımızdır. Yılda 1 milyon 300 binlere ulaşan araç trafiği var. Yıllık 6 buçuk milyon geçişe ev sahipliği yapmakta. Dolayısı ile olası her tür problemden ve gelişmeden birinci derecede etkilenen iliz. Biz kazan-kazan politikası izlerken ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesi kapsamında faaliyet organizasyonunu ülke olarak önemsemekteyiz. Batum’da 200’den fazla işletme ile Türk firmaları hem Gürcistan ekonomisine katkı sunuyorlar hem de istihdamına. Biz bunu iyi komşuluk ilişkileri kapsamında önemsemekteyiz. ” diye konuştu.
Artvin olarak Acara Özerk yönetimi ile turizm kapsamında ortak bir paydaya sahip olunduğunu dile getiren Vali Cirit, Sarp Sınır kapısından yıllık giriş çıkış yapan 6 buçuk milyon insanın 1 buçuk milyonuna Artvin’in ev sahipliği yaptığını söyleyerek, bunun Artvin turizmi için önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
Giriş çıkış sayısının üst seviyelerde olmasından dolayı Sarp Sınır Kapısı’nın yetersiz kaldığını dile getiren Vali Cirit, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bu kapsamda bir çalışma yürüttüğünü söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı’nın demir yoluyla ilgili yürüttüğü çalışmanın da ivme kazandığını belirten Vali Cirit; “Ülkemizin 2023 hedefi içinde belirlediği bazı hedefler var. Bu kapsamda biz Batum ile Hopa arasında ki demir yolu bağlantısını o zamana kadar gerçekleştirebilirsek artık dış ticaret anlamında da uzak doğuya kadar uzanan bir kapıyı da aralamış olacağız. Sizler ülkemizin politikasına Gürcistan’da, Batum’da, bizlerde ülkemizin politikasına yerelde, Artvin’de ne kadar çok katkı sunarsak ülkemizin stratejisine de o kadar uygun hareket ederiz diye düşünüyorum. İyi ilişkiler bundan sonra sizlerinde bizlerinde gayretleri ile devam edecektir. Çünkü bizim için önemli bir kapı. Bu faaliyetler kapsamında bizim özellikle kış günlerinde Camili’den (Macahel) geçiş oluyor. Orada bir yol açılmasıyla ilgili konuyu gündeme taşımıştık. Bu sene bu yol çalışmasına başlama arzusundayız. İkinci bir konuda şuanda tereddütlü bir hale gelmesine rağmen Muratlı’da özellikle ticari hayata katkı sunacak bir kapının açılması konusunu ülke olarak önemsemekteyiz. Sizlerde bunun orada takibini yapmaktayız. ” diye konuştu.
Ziyaretin sonunda Vali Cirit ile Başkonsolos Temizkan birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.02.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle