D-8 ülkeleri arasında özel sektör başta olmak üzere iş adamları ve şehirlerin eşleştirme girişimlerinin desteklenmesi istendi. İslam ülkeleri arasında işbirliğinin önemli olduğunun altını çizen TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bu işbirliği sağlanmaz ise D-8 ülkeleri birer Pazar duruma geleceği uyarısında bulundu. D-8 Ülkeleri için 2018 yılında 500 milyar dolar ticaret hedefine özel sektör ile varılabileceğini ifade etti. Hacısalihoğlu, D-8 ülkeleri özel sektör ve işadamlarının Trabzon zirvesinde buluşmasına destek olacaklarını kaydetti.
D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret ederek işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.
Türkiye’nin Merhum Başbakanlarından Necmettin Erbakan tarafından D-8 ülkeleri birliğinin 1997 yılında kurulduğunu anımsatan Mousavi, başlangıçta 20 milyar dolar olan işbirliğinin günümüzde 7 kat artarak 150 milyar dolara ulaştığını dikkat çekti. 2008 yılında alınan bir karar ile 2018 yılı için D-8 ülkeleri arasında 500 milyar dolar işbirliği hedeflendiğini söyledi.
D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Mousavi, 2018’e çok az bir süre kaldığını, hedeflenen 500 milyar dolar ticaretin nasıl gerçekleştirileceği konusunda çalışmalar yapıldığına vurgu yaparak, “ Bu hedef benim gerçekten bir kâbus olarak önümde duruyor. Ancak bu hedef için D-8 ülkeleri arasında özel sektörün daha aktif olması gerekiyor. ”dedi.
Bu amaçla Trabzon’a geldiğini belirten Genel Sekreter Mousavi, D-8’in görünürlüğünü artırmayı hedeflediğini belirterek işadamlarının D-8 toplantılarına daha fazla katılmaları gerektiğine işaret etti. Özel sektör toplantılarına Trabzon’dan da iş adamlarının katılabileceğini dile getirdi.
Trabzon’un D-8 toplantılarından birine ev sahipliği yapması önerisinde bulunan Genel Sekreter Mousavi “ Önümüzdeki günlerde D-8’in bakanlar kurulu toplantısını Trabzon’da yapabiliriz. Buna ek olarak D-8 iş konseyi Trabzon’da organize etmemize yardımcı olun. Türkiye’ye geldiğimde farkına vardım. Trabzonlu iş adamları ihracatta başarılı yurt çapında çok yaygınlar ve girişimcisi birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Bu Trabzon’un sahip olduğu büyük bir potansiyeldir. ”şeklinde konuştu.
Genel Sekreter Mousavi, İslam dünyası ve Müslümanlar için bir şeyler yapmak yapmanın önemli olduğunu işaret etti. D-8’in bu anlamda çok önemli bir yapı oluşturduğunu, İslam dünyasının gerek ekonomik anlamda gerekse ticaret ve doğal zenginlikler bakımından ilk sırada olan ülkelerden oluştuğunu aktardı. Bu yapının 1 milyar 100 milyon bir nüfusa karşılık geldiğini dile getirerek aynı zamanda genç ve dinamik bir nüfus olduğunu, bunun kullanılması gerektiğini bildirdi.
D-8 ülkeleri arasında yapılan bazı çalışmalarda vizelerin ve gümrüklerin iyileştirilmesinin gündeme geldiğini kaydeden Genel Sekreter Mousavi, işbirliği ve ticaretin gelişmesi için bu kanalların açık olduğunu, önündeki engellerin karşılıklı muafiyetler ile giderilmesinin anlamlı olduğunu kaydetti. Trabzon’un İran üzerinden Orta Asya’ya açılması konusunda demiryolu bağlantısının önemli olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “ İran’ı Asya’nın derinliklerine bağlayan tren yolu açıldı. Trabzon’u o hatta bağlamak mümkün mü? Ayrıca Türkiye, İranlılar için iyi bir turizm ülkesidir. Bu anlamda da Trabzon, İran arasında daha aktif turizm işbirliği sağlanmalıdır. ”
Günümüzde ülkeler arasında transatlantik ve benzeri işbirlikleri oluşturulmakta olduğunu, D-8’in bu daha öne çıkan bir oluşum olduğunu belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, D-8 ülkeleri arasında ki işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun ortada olduğunu dile getirdi. Bundan dolmayı geleceğe dönük stratejileri ortaya çıkarmak gerektiğine dikkat çekti. En önemli konunun ise detay çalışmaların yapılması olduğunu vurguladı.
D-8 ülkeleri arasında en büyük başarı sağlayacak konunun özel sektör olduğunu ve karşılıklı işbirliği yapmasının önemli olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, “ Özel sektör temsilcileri ticaret ve sanayi odalarına büyük görev düşüyor. Yapılacak olan bu işbirliklerinde özel sektörün önünü açacak olan kamu ve kamu destekleridir. D-8 ülkeleri arasında örnek olarak şehir eşleştirmeleri buna paralel ticaret ve sanayi odaları arasında işbirlikleri yapılması mümkündür. Bu toplantılar içerisinde detayda işadamları da eşleştirilmelidir. Eşleşen odalar arasında karşılıklı temsilciler bulundurulabilir. Bu işbirliği ile ülkelerimiz arasında işbirliğinin gelişeceğine inanıyoruz. Böylece hedeflenen 500 milyar dolar ticaretin gerçekleşememesi korkusu da ortadan kalkar. ” şeklinde konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un uluslararası alanda yüksek deneyim sahibi olduğu organizasyonlara ev sahipliği yaptığını, dokuz yıl önce başlatılan, üç yılda bir yapılan Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin bu yıl üçüncü kez 21 ülkeden katılımı ile yapıldığını anımsattı. İşadamlarının eşleştirme programlarının uygulandığını dile getirdi. Buradaki tecrübemizi D-8 ülkelerinin Trabzon ev sahipliği içinde sağlanabileceğini aktardı. Hacısalihoğlu, “ Trabzon’da yapılacak D-8 ülkeleri zirvesi ile bu oluşumun bilinirliğinin daha fazla artmasına katkı sağlayacak ve bu coğrafyada ön plana çıkaracaktır. D-8 geleceğe dönük üzerinde durulması gereken önemli bir organizasyondur. Aksi takdirde bizim gibi İslam ülkeleri batının pazarı olacaklardır. İslam ülkeleri arasında işbirliği geliştirilmelidir. ” dedi.
Trabzon’un bu coğrafyada, Karadeniz havzası ve Kafkaslarda en güvenli yatarım bölgelerinden biri olduğunu dile getiren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şehir insanının da girişimciliğe yatkın olduğunu, dünyanın her tarafında cesaretle ticaret yapan Trabzonlular olduğunu bildirdi. Bundan sonra D-8 ülkelerinde Trabzonlu işadamlarının daha fazla aktif olması için çalışmalarda bulunacaklarını kaydetti.
D-8 ülkeleri, Türkiye’nin önderliğinde, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya arasında kurulmuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.12.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle