Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ‘Yerel ve Akademik Mucitler Buluşuyor’ çalıştayı İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çalıştaya Rize Valisi Ersin Yazıcı, Garnizon Komutanı Jd. Kd. Alb. İsmet Cansaran, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Belediye Başkan Yardımcıları, Rektör Yardımcıları, mucitler ve vatandaşlar katıldı.
Çalıştayda açılış konuşması yapan RTE Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, “Üniversitemiz ve Rize Belediyemizin ortaklaşa düzenlemiş olduğu bu çalıştay bir kaç noktada önem arz etmektedir. Her şeyden önce bu faaliyet akademik çevre ile yerel anlamda bir takım faaliyetler yapan, bir takım buluşlar ortaya koyan siz değerli katılımcıları bir araya getiren bir etkinliktir. İşin teoriğini yapanlarla pratiğini yapan insanların bir araya gelmesinin zor olmuş olduğunu görüyoruz. Bu çalıştay'ın diğer bir önemi ise Belediyemiz ile Üniversitemiz gibi farklı kurumların el ele vererek birlikte düzenlemiş olduğu bir faaliyet olmasıdır. Bu organizasyonda emeği geçen Rize Belediye Başkanımız sayın Prof. Dr. Reşat Kasap'a ve onun şahsında belediye çalışanlarına vermiş oldukları destekten ötürü teşekkür ediyorum” dedi.
Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap yapmış olduğu konuşmada, “Araştırma ve geliştirmeden yoksun bir toplum, köle olmaya mahkûmdur. Eğer bir toplumda yenilikçi bir bakış açısı yoksa o toplum devamlı olarak dışa bağlıdır. Araştırma ve geliştirmenin birinci derecede kaynağı üniversitelerdir. Günümüzde Üniversiteler toplumla iç içe toplumun problemleri ile birlikte yeni görevler yüklendiler. Bir akademisyen olarak uzun yıllar Üniversitelerin yeniden yapılanması çerçevesindeki faaliyetlerim dolayısıyla Üniversitelerin toplumun hizmetinde rol almasını ortaya koyan yeni görevi içerisinde şuanda bulunduğum Belediye Başkanlığı görevim ile bilginin topluma yayılması anlamında belediye olarak bir aracı rolünü üstlenmiş bulunmaktayız. Önümüzde ki yıllarda bu çalıştayın çerçevesi genişletilip Türkiye çapında bir çalıştay gerçekleştirilebilir. Amacımız burada bölgemizin kıvrak zekâsıyla kendi becerisiyle ortaya koymuş olduğu buluşları, akademik bilgi ile birleştirerek oluşacak yeni sinerjinin topluma yeni bakış açılar sağlamaktır. Bu anlamda çalıştayda emeği geçen başta Sayın Rektörümüz ve emeği geçen herkese ve diğer paydaşlarımıza, burada sunum yapan konuşmacılarımıza teşekkür ediyor, çalıştayımızın ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Ardından mucitler sırasıyla icatlarını ve projelerini görsel olarak katılımcılara aktardı. Mucit Salim Pınarbaş, ‘Otomatik Çay Makası’, ‘Organik Gübre Makinesi’ ve ‘Sensörlü Görme Engelli Bastonu’ icadını ne şekilde yaptığını anlattı.
‘İnsansız Hava Aracını’ tanıtan Öğretim Görevlisi Murat Hacımurtazaoğlu, araştırma ve geliştirme çalışmalarını anlattı. Hacımurtazaoğlu’nun sunumundan sonra mucitlerin icat ettikleri materyallerin sergilendiği salona geçildi.
Vali Yazıcı’nın açılışını yaptığı sergideki model ve görsel eserler incelenerek mucitlerinden kullanım amaçlarına yönelik bilgiler alındı.
Çalıştayın ikinci oturumu ‘Krom Alüminyum Harf Bükme Makinesi’ icadı olan Fikret Arifoğlu’nun konuşmalarıyla devam etti. Çalıştay sırasıyla ‘Kistik Fibrozis Hastalığı’ tanı saati icadı ile Yrd. Doç. Dr. Derya Bal Atuntaş, ‘Yeşil Çay Konsantre Sıvı İcadıyla’ Ziraat Mühendisi Ahmet Demirci, ‘Tasnifsiz Kuru çay İmalatı Makinesiyle’ Ziraat Mühendisi Namın Er, ‘Güvenli Go-Kart Projesi’ ile Öğretmen Ahmet İsmailoğlu ve son olarak Öğretim Görevlisi Hüseyin Atalay’ın ‘Sanal Dünya Uygulaması’ adlı projesiyle sona erdi.
Çalıştay, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın mucitlere teşekkür plaketlerinin takdimiyle sonlandırıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.12.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle