Artvin Valisi Kemal Cirit, yeni hizmet binasına taşınan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında brifing aldı.
İnönü Caddesi üzerinde bulunan ve 2010 yılından beri hizmet veren mevcut binanın artan personel ve ekipman nedeniyle ihtiyaca veremeyecek hale gelmesinden dolayı aynı cadde üzerinde bulunan 4 katlı bir işyeri kiralanarak ana hizmet binası olarak hizmet vermeye başladı.
Yeni Hizmet binasında incelemelerde bulunan Vali Cirit, yürütülen hizmetler hakkında İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı’dan bilgi aldı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı, kurumun mevcut yapısı, afet öncesi alınan tedbirler ile afet sonrasında yürüttülen çalışmalar hakkında Vali Cirit'e bilgi verdi.
2009 yılında 3 Genel Müdürlüğün kapatılmasının ardından kurulan Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ve buna bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin çalışma alanlarının ve personel sayısının artması ve 7/24 hizmet esasına göre çalışma zorunluluğu bulunması nedeniyle İl Sivil Savunma Müdürlüğü Binası olarak hizmet vermekte olan binanın ihtiyaçları karşılayadığını ifade eden Avcı, bu nedenle ek hizmet binasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek; "İnönü Caddesi’nde 2010 yılından bu yana AFAD İl Müdürlüğü olarak hizmet vermekte olan binamız, 2014 yılı Aralık ayından itibaren İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (İAADYM) olarak 7/24 esasına göre hizmet vermekte olup, aynı tarihten itibaren İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün ana hizmet binası olarak da İnönü Caddesinde bulunan 4 katlı bina kiralanmıştır. ” dedi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak toplamda 5879 kişiye afet eğitimi verildiğini ve 25 adet tatbikat yapıldığını ifade eden Avcı; “2005-2014 yılları arasında toplam 265 olaya (kaza, mahsur kalma vb. ) müdahalede bulunulmuştur. Müdahalede bulunulan olaylarda günümüze kadar toplam 226 yaralı, 129 ölü, 7 kayıp söz konusudur.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl sınırlarımız içerisindeki doğal afet riski taşıyan alanların tespitini yapmakta ve meydana gelmiş/meydana gelmesi muhtemel afetler nedeniyle afetzede olarak işlem görmüş hak sahibi aileler için afet konutları inşa etmektedir.
2010 yılından itibaren 156 adet ihaleli konut bitirilerek afetzede hak sahibi ailelere teslim edilmiş, bitirilen İhaleli konutlar için kamulaştırma bedelleri haricinde inşaat imalatlarına toplam 6. 718. 443, 17TL (KDV Hariç) ödenmiştir.
Halen 150 konutluk (102 adet afet konutu Borçka’da, 48 adet afet konutu Merkez Seyitler köyünde) ihaleli afet konutu inşaatlarımız da devam etmektedir.
Ayrıca köy yerleşkeleri içerisinde Evini Yapana Yardım (E. Y. Y) metoduyla muhtelif köylerde 2012-2014 yılı itibariyle toplamda 38 adet afet konutu inşaatına başlanmış ve bitirilmiştir. 2014 yılı itibariyle 60 adet E. Y. Y metotlu afet konutu inşaatı devam etmektedir.
2012 yılından itibaren biten ve devam etmekte olan E. Y. Y’li konutlar için toplamda 2. 229. 400, 00TL ödenmiştir.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak afet riskli alanlarda aynı zamanda risk azaltma çalışmaları yapmaktayız. Bu bağlamda muhtemel afet riski görülen noktalarda afet önleyici tedbirler geliştirilmekte ve projelendirilmektedir; Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde afet önleyici tedbir olarak istinat duvarları projelendirilerek inşa edilmiştir. Ayrıca Merkez ilçesi Ortaköy köyü, Ardanuç ilçesi Torbalı köyü ve Şavşat ilçesi Meydancık köylerinde afet önleyici tedbirler olarak kaya ıslahları yapılmıştır. Afet önleyici tedbirlerin yapılmasıyla birlikte afet riski altında bulunan konutların bulunduğu alanlar afete karşı güvenli hale getirilmekte ve köy yerleşik alanlarında bulunan konutların nakline gerek kalmamaktadır. ” dedi.
-VALİ CİRİT, ARTVİN DEPREM AÇISINDAN BİRAZ DAHA ŞANSLI BİR İLİMİZ-
Vali Cirit burada yaptığı konuşmada, kentin kendine özgün yapısı, farklı jeolojik özellikleri, farklı coğrafyası ve farklı iklimiyle ülkemizde oldukça farklı bir yere sahip olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yaklaşık % 70’lik kısmının afete maruz kalmaya müsait olduğunu belirten Vali Cirit; “Ülkemizde depremsellik etkisi oldukça yüksek olmasına rağmen ilimizin deprem açısından biraz daha şanslı iller arasında olduğunu söyleyebilirim. Sadece Yusufeli ve Şavşat ilçelerimizde depremsellik biraz daha ön plana çıkıyor. ” dedi.
Depreme, heyelana, çığ, sel ve yangınlara kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere vatandaşların her zaman hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Vali Cirit, “İlimizde Çoruh Vadisi gibi çok önemli bir vadi Karadeniz’le buluşuyor. Bu Çoruh Vadisi üzerinde zaman zaman heyelanlar yaşamaktayız. Karayollarında benzer heyelanları yine Macahel bölgemize giderken, Şavşat ilçemizin belirli alanlarına giderken, hatta Yusufeli’ne giderken kardan kaynaklı zaman zaman çığ ve heyelanla karşılaşmaktayız. Biz buralarda devlet olarak hazırlıklı olmalıyız. Vatandaşlarımızı da bu tür vakalara hazırlamalıyız. AFAD olarak bunu başarmamız gerekiyor. ” diye konuştu.
Bu arada kurum personeli tarafından ilkokul öğrencilerine verilen afetlere karşı alınması gereken tedbirler konulu dersi bir süre takip eden Vali Cirit, çocuklarla bir süre sohbet ederek dersleri hakkında bilgi aldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.12.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle