Artvin Şehir Merkezinin 17 km mesafedeki Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alanda Kapalı Galeri Bakır İşletme Projesinin ÇED olumlu kararının iptal davasında Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 2013 Yılında 283 gerçek ve tüzel kişi tarafından Rize Mahkemesine açılan davada ki karar Artvin Halkının lehine çıktı.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası STK’ları siyasi partileri toplayarak madenle ilgili basın toplantısı düzenlemişti. Muhasebeciler Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısına, Cerrattepe Madenciliğine hayır diyen kurum ve kişiler imza atarak madene karşı olduklarını yinelediler.
Toplantının devamında ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel ortak basın metnini okudu. Ortak basın metninde şu ifadelere yer verildi, “Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları temsilcileri olarak ilimizde son günlerde yoğun olarak tartışılan ve tehlikeli boyutlarda sosyal sorunlara yol açma ihtimali bulunan bir konuda düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşmayı bir görev olarak kabul ediyoruz.
Bilindiği üzere Artvin şehir merkezinin hemen üzerinden başlayan Genya, Kafkasör ve Cerattepe bölgesini kapsayan alanda madencilik çalışmalarının yapılması 1980’li yılların sonunda başlamıştır. Geçen dönemde Cominco Madencilik tarafından başlatılan çalışmalar 1997’de durdurulmuş, 2000’li yıllarda ruhsat haklarını devir alan İnmet Mining tarafından tekrar başlatılan çalışmalar da 2009 yılında Danıştay onamasından geçerek kesinleşen yargı kararları ile ruhsat ve işletme haklarının iptaline karar verilerek faaliyete son verilmiştir.
Aynı ruhsat alanları 2012 yılında tekrar ihale edilmiş, göstermelik olarak Özaltın Gurubu adına alınan ihale uydurma bir rödovans sözleşmesi ile Cengiz Gurubuna devir edilmiştir. İlgili şirket 2013 yılında Cerattepe Bölgesindeki 38 hektarlık alan için ÇED olumlu kararı almış, Artvin halkı ve sivil toplum örgütlerinin tümü bu kararın iptali için Rize İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Söz konusu davanın keşfi yapılmış, bilirkişiler raporlarını dosyaya sunmuşlardır. Ancak bu arada 2014 yılı Haziran ayı içerisinde maden şirketi kapalı galeri bakır projesi yanı sıra aynı alana bitişik ve Artvin şehir merkezine daha yakın alanda açık işletme altın madeni projesini açıklamış, bu proje ile ilgili ÇED halkı bilgilendirme toplantısı da halkın protestosu ile sonuçlanmıştır. Bu proje kapsamında siyanür havuzlarının Murgul Damar tesislerinde projelendirilmiş olması Murgul halkının yoğun protestosuna sebep olmuş, maden şirketi geri adım atarak bu projeden vazgeçtiğini açıklamıştır. Projenin Cerattepe mevkiindeki durumu ise belirsizliğini korumakta olup resmi kurumlara projeden vazgeçildiği yönünde maden şirketinin bir başvurusu olmamıştır. Bir gazeteci tarafından kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamaların ise ciddiye alınır yanı olmadığı gibi ruhsat alanı içerisinde maden şirketinin sonraki tarihlerde her türlü faaliyette bulunmasının önünde bir engel olmayacaktır.
Maden şirketinin ayağına yer etmeye çalıştığı çok açıktır. Rize İdare Mahkemesinde görülmekte olan dava kapsamında yapılan keşiften sonra maden şirketi orman yolu genişletme çalışmaları yapmış, Oruçlu köyü yolu genişletme çalışmaları Artvin halkının tepkisi ile önlenmiş, bundan vazgeçen maden şirketi bu kez Cerattepe’de iki galeri arasında yol genişletme çalışması yapmak üzere orman kesimi yapmak istemiş, bunun için Orman Bölge Müdürlüğü üzerinde baskı kurmuştur. Yaklaşık 10 gündür Artvin halkı Cerattepe’de gece gündüz nöbet halinde bu kesimi önlemeye çalışmaktadır. Gerek maden şirketinin güvenlik gücü oluşturması ve gerek hava koşulları nedeniyle halk arasında büyük tedirginlik vardır. Bu nedenle aşağıda imzası bulunan bütün kurumların talebi ile ilimizin yöneticileri duyarlılık göstermiş ve orman kesimi şimdilik durdurulmuştur. Henüz maden ruhsat alanında hiçbir çalışması olmayan, şantiyesi bile bulunmayan bir şirketin orman kesimi konusunda direnmesi ve kurumlan baskı altına almasının iyi niyetli olmadığı çok açıktır.
Maden şirketi bir oldu-bitti ile orman kesimi yaptırmaya çalışmaktadır. Maden projesi kapsamında 2007 yılında da mahkemenin yürütmeyi durdurma kararma kadar orman kesimine başlanmış, bine yakın ağaç kesildikten sonra mahkemenin kararı ile kesim durdurularak binlerce ağaç kurtarılmıştır. Bu gün olanda budur.
Bilirkişi raporu ise çok kapsamlı bir rapor olup bütün ilgili bilim dallarından bilim insanları tarafından hazırlanan bu raporda özet olarak Artvin halkının ve karar verme konumunda olanların bir tercih ile karşı karşıya kaldığı, ya Artvin şehir merkezinin bir kısmının ve koruma altındaki bölgelerin kaldırılarak madencilik yapılması ya da madencilikten vazgeçilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Yıllardır söylendiği gibi bu projenin Artvin için bir varlık - yokluk sorunu olduğu bilirkişiler tarafından da kabul edilmiştir. Bu rapora rağmen ruhsat alanında yapılacak her faaliyet ve özellikle ağaç kesimi gereksiz gerginliklere, asayiş sorunlarına yol açacak, halkı tahrik edecek ve sabrını taşıracaktır. Bu nedenle aşağıda imzası olan bizler ruhsat alanında herhangi bir faaliyette bulunulmamasını istiyoruz.
Bizler Artvin halkı olarak özellikle barajlar için Çoruh vadimizi bir bütün olarak ve Yusufeli ilçemizi kaybetmiş durumdayız. Madencilik faaliyetleri için de Murgul Damar beldemizi kaybetmiş durumdayız. Bu alanların dışında kaybedecek başka yaşam alanımız kalmamıştır. Bizler, Araştırma şirketlerinin verilerine göre yaşanabilir 10 ilin arasında yer alan Artvin’imizde dünya ölçeğinde önem taşıyan ekolojik alanlarımızla, milli park ve turizm alanlarımızla, eşsiz güzellikteki doğal varlıklarımızla huzur ve barış içerisinde yaşamımızı sürdürmek istiyoruz. Ruhsat alanında yer üstü zenginlikleri binlerce Artvinlinin ve milyonlarca dünya yurttaşının ilelebet kullanacağı çok önemli bir değer ve kamusal alan iken, yerin altı sadece bir kişinin varlıkları yağmalayacağı bir alana dönüşecek olup bunu kabul etmek mümkün değildir.
Aşağıda imzası bulunan bizler 20 yıldır Artvin gündeminden düşmeyen bu konunun ivedilikle gündemimizden çıkarılmasını, halkın isteklerine değer verildiğini, huzurun ve barışın yeniden temin edildiğini, ekolojik, tarihi ve turistik değerleri ile geleceği en parlak kentlerinden olan Artvin’imizin yok edilmemesini bir kez daha istiyor ve ilgililerden bekliyoruz” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın söz alarak Rize İdare Mahkemesinin Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde ki 38 hektar alandaki kapalı galeri bakır işletme projesinin ÇED ölümlü kararının iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini salonda bulunanlarla paylaştı.
Avukat Bedrettin Kalın bu karı kendisine iletildiğini ancak bu karın nihai karar olmadığını ifade ederek dava sürecinin devam ettiğini söyledi. Bu kararın maden şirketin Cerattepe bölgesinde bütün çalışmalarını durdurabilecek bir karar olduğu söyleyen Kalın; “Gerekçeli kararın yazılmasının ardından bu kararı geniş katılımlı bir basın toplantısıyla Artvin halkına duyurarak bu şenliği hep beraber yaşayacağız. Son 10 gündür dağda bu soğukta, kış gününde gece gündüz demeksizin ormanlarımızı yaşam alanlarımızı bekleyen bu kararın gerçek sahiplerine teşekkür ediyorum” dedi.
Bu haber salonda bulunanlarca büyük sevinçle karşılandı. Bir haftadır Cerattepe Bölgesinde yapılması planlanan maden sahasında yol genişleme çalışması adı altında gerçekleştirilmek istenen ağaç kesimine madencilik faaliyetlerine karşı nöbet tutan Artvin Halkı aldığı bu sevindirici haberin ardından şehir merkezinde yoğun katılımlı bir kutlama gerçekleştirdi. Şehir merkezine toplanan Artvin halkı uzun kuyrukları oluşturdu. Artvin şehir merkezini korna ve sirenlerle dolaşan çevreciler bu haberi bütün Artvin halkıyla paylaştı. Ardından çok katlı otopark önünde yeniden bir araya gelen maden karşıtları bu zaferi Artvin halk oyunları eşliğinde kutladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.11.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle