Türk çelik boru sektörü bir yanda ihracat odaklı büyüme hedefi doğrultusunda ilerlerken; Sektör için olumlu sonuçlanan TANAP Projesi ile gelecek vizyonu için üretim ve ihracatta yeni açılımlar planlıyor… Sektörün Ocak-Ekim 2014 döneminde toplam ihracatı miktar bazında yüzde 2, 01 artışla 1 milyon 585 bin tona ulaştı. Yakın coğrafyalarda yaşanan sıcak gelişmelerden olumsuz etkilenen Türk çelik boru ihracatı buna rağmen pazardaki iddiasını koruyor.
Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) verilerine göre; Ocak-Ekim 2014 döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 2, 01 artışla 1 milyon 585 bin tona, değer bazında ise yüzde 3, 86 azalışla 1 milyar 327 milyon dolara ulaştı.
Türk çelik boru sektörünün 2014 yılının on aylık döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sırasıyla Irak, ABD ve İngiltere oldu. Sektörün en büyük pazarı Irak’ta yaşanan sıcak gelişmeler ihracat rakamlarını halen düşüş yönünde etkilese de ülke liderliğini yine de sürdürüyor.
Ocak-Ekim 2014 döneminde; Irak yüzde 24, 75 azalışa rağmen 218 milyon 522 bin dolarlık ihracat ile birinci sırada yer aldı. ABD yüzde 3, 25 artış ve 196 milyon 42 bin dolar ile ikinci, İngiltere ise yüzde 56, 36 artış ve 150 milyon 24 bin dolarlık çelik boru ihracatı ile üçüncü oldu.
Çelik boru sektörünün aylık bazdaki verilerine bakıldığında ise; Ekim ayında ihracatın, geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 4, 22 azalışla 149 bin 589 ton, değer bazında ise yüzde 6, 88 azalışla 121 milyon 368 bin dolar olarak gerçekleştiği görülüyor.
Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren “Önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan sıcak siyasi gelişmeler sektörümüze de olumsuz yansıyor. Özellikle en büyük pazarımız olan Irak’a gerçekleştirdiğimiz ihracattaki gerileme yılsonu hedeflerimizi de etkiledi. Tüm bunlara rağmen güzel gelişmeler de yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan ve sektörümüz için büyük önem taşıyan TANAP Projesi ihalesinin sektörümüz açısından olumlu neticelenmesi son derece sevindirici. Projede kullanılacak çelik boruların yüzde 80’ini Türkiye’de üreteceğiz. Böylesine büyük bir projede yer alarak kalite ve yetkinliğimizi bir kez daha kanıtlayacağız. Proje bizim için önemli bir referans kaynağı da olacak. Böylece önümüzdeki dönemlerde Türkiye çelik boru üreticileri olarak uluslararası doğalgaz ve petrol boru hattı projelerinden daha fazla pay alabileceğimize inanıyoruz” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.11.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle