Artvin Belediyesi tarafından yakın zamanda hayata geçecek olan Geri Dönüşüm projesi için eğitim seminer çalışmaları başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kuruluşu olan İSTAÇ şirketi yetkilisi çevre mühendisi tarafından ilk eğitim semineri Yeni Mahalle İlk Öğretim Okulu 3-4-5 ve 6. Sınıf öğrencilerine verilerek "Çevre ve Geri Kazanım" konusunda bilgilendirildi.
Yeni Mahalle ilköğretim okulu konferans salonunda Artvin Belediyesi Temizlik işleri müdürlüğü tarafından organize edilen geri dönüşüm, Çevre ve Geri Kazanım konulu eğitim seminerine Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Yeni Mahalle ilköğretim okulu müdürü Muhammet Gebiç, Artvin Belediyesi Temizlik işleri müdürü Koray Durmuş, Okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.
Eğitim seminerinde bir konuşma yapan Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin’ini tanıtan en önemli özelliklerinden dünyaya nam salan havası suyu doğal güzelliklerinin yanında Türkiye’nin en çok okul yazar oranının yüksek olduğu il olmasıyla anıldığını söyledi. Başkan Kocatepe, ” Biz dedik ki bu iki özelliği bütünleştirecek bir proje başlatalım. Çöp döküm sahası bizim aslında en büyük ayıbımız. 93 yıldır Artvin tarihin de bir çöp depolama sahası oluşturulmamış vahşice şehrin girişine çöpümüzü döküyoruz. Biz seçim öncesinde de sonrasında da nasıl yapalım da daha temiz, kokuların İskebe’yi rahatsız etmediği, şehrin çöplerinin dereye dökülmediği, barajı kirletmediği bir sistem kuralımın diye uğraştık. Bu işi en iyi yapan dünyada da birçok ülkenin de kendilerinden destek aldığı ağabeyi belediyemiz olan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketi İSTAÇ tan destek almak istedik. Belediye bünyesinde İstanbul’da katı atık, çöp, tıbbı atık gibi bütün işleri yapan çok büyük bir şirket. Ben geçen hafta Almanya’ya gittim. Dünya da çöp konusunda en profesyonel çalışma yapan ülke Almanya. Çöpü paraya çeviriyorlar yetmiyormuş gibi birde başka ülkelerden çöp ithal ediyorlar. Bizde arkadaşlarla görüştük ne yapabiliriz diye ilk önce eğitimle başlamak lazım olduğunu söylediler. Yani yemek artığıyla kâğıdı, pet şişeyi, evsel atıkları aynı torba ile çöp konteynırına bırakan bir kültürden bu işi başarmak mümkün değildir. Çünkü hepsi ayrı ayrı şeyler. Mesela karton, pet şişe, cam şişe bunlar hepsi para ediyor. Biz ise bütün çöplerimizi bir araya toplayıp karıştırdığımız da işte İskebe’nin deresi gibi bir bela meydana geliyor” dedi.
Çöp ayıklama işine evde başlamamız lazım
Konuşmasının devamında Başkan Kocatepe, geri dönüşüm projesinin başarılı olması için ilkokullarda verilecek olan eğitim seminerleri etkili olacağını bunun amacının da çöplerimizi evde ayıklamak olduğunu söyledi. Kocatepe, “ Evde karton, pet şişe, metal yani kısaca geri dönüşümü olan çöpü para eden atıkları bir poşete toplamamız lazım. Evsel atıkları ise başka bir poşete toplayayım evden öyle alalım. Onları değerlendirelim. Bende bir babayım benimde kızım var bizim bu evde ayıklama işine alışmamız kolay değil. Ama kızım mutfağa girdiğin de bak anne o cam şişeyi atığın poşetin içerisine yemek artığını dökme! Derse o onun görevi olur. Evde bu işi ancak çocuklara yani sizlere bu kültürü verebilirsek başarılı oluruz. Arkadaşlarla istişare sonucunda Artvin’in tamamında başlatmak çok kolay olmaz. Buranın adı Yeni Mahalle, yeni bir şey yapılacaksa ilk buradan başlamak gerekir diye düşündük. Yeni çöp toplama sistemini bu mahalleden başlatmak istiyoruz. Tıpkı Almanya’da ki gibi büyük şehirlerin birçoğunda ki gibi artık çöp konteynırları dışarıda hem görsel hem kokusal çevreye zarar vermeyecek bir toplama sistemi ile evden ayıklanmış şekilde çıkan çöpleri alacağız” dedi.
Mücadelemiz Temiz Bir Artvin İçin
Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, daha modern ve temiz bir Artvin için birçok proje de İstanbul Büyükşehir belediyesinin destek olduğu gibi geri dönüşüm projesi konusunda da Artvin Belediyesine destek olduğunu söyledi. Kocatepe, “İstanbul Büyükşehir ağabeyi belediyemiz bize hem eğitim hem teknik hem de uygulama desteği verecekler. Sizler bize evlerden destek vereceksiniz. Bu başarı altını çizerek söylüyorum sizlerin öğrencilerin başarısı olacaktır. Sizler ailelerinizle bu işi ne kadar sıkı tutarsanız Artvin o zaman modern geri dönüşüm çöp toplama sistemine sahip olmuş olur. Temiz sokaklar, temiz caddeler, çöpü kokmayan, barajı kirletmeyen temiz bir Artvin işte bütün mücadelemiz bu” diyerek sözlerini tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.11.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle