İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Genişletilmiş Danışma Kurulu Toplantısı Emirgan Beyaz Köşk’te 75 üyenin katılımı ile gerçekleşti. Vakfın Genel Sekreteri Emire Mine Emirzade’nin kendine has açılış konuşması ile başladı.
ARTVİN GÜZEL ŞEYLERİ HAK EDİYOR
Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Hakan Bekar, 2014 yılı faaliyetleri hakkında kısa bilgi vererek çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Başkan Bekar “Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. Danışma Kurulu ile uzun zamandır biraraya gelememiştik. Bu yıl Artvin’den üniversiteye giren öğrencilerin çokluğu bana mutluluk verdi. Vakfımız her yıl olduğu gibi, bu yıl da öğrencilerimize burs vermeye devam edecek. Vakıf aracılığı ile 10 öğrenciye burs veriyorum. Sizlerden bu anlamda destek istiyorum. Geçtiğimiz yıl kesintisiz 200 öğrenciye burs veren büyüklerimize, işadamlarımızı teşekkür ederim. İkinci konu bildiğiniz gibi vakfa bir mülk kazandırmak. Bunu birlikte çözmemiz gerekiyor. Tekrar teşekkür ederim” dedi.
“ARTVİN’E BİR YER KAZANDIRMADAN GİTMEYE NİYETİM YOK”
Danışma Kurulu Başkanı İsmet Acar, “Vakıfla ilgili en zor iş bana kalıyor. Burs konusu her yıl sorunlu oluyor. Vakıf bir öğrenciye burs vermeye başladıysa öğrenim süresinin bitimine kadar desteğini sürdürmeli. Vakıf burada sadece aracı konumunda olmalı. Burs verebilecekler tesbit edilmeli. Öğrencileri de bunlara yönlendirmeli. Yanı sorumluluğu bir çok insana dağıtmalıyız. Burs veren kişi, öğrencisini kendi takip etsin. Bu rakam 200 öğrenci değil, 2000 Artvinli öğrenciye kadar çıksın. Burs işini vakıftan çıkartalım. Öğrenci okutmak, destek vermek en büyük sevaptır. Eğitimine destek verdiğimiz bir öğrenci, eğitimini tamamladıktan sonra bir büket çiçekle yanınıza geldiği zaman ki mutluluk her şeye değer. Bu kutsal görevi her Artvinli üstlenmeli” dedi.
Acar; Vakfa yer konusuna gelince, uygun yer konusunda Hakan Bey’le istişarede bulunuyoruz. Bankada vakfa ait 2 milyon 100 TL mevcut. 5 yıldır üzerinde durduğum ve beklediğim Türk-Gürcü Vakfı’na ait yerin yapılarak 20 bin metrekaresinin Artvinliler Hizmet Vakfı’na tahsisinin yapılmasını sağlamak. Bu bizim için müthiş güzel bir hizmet olacak. Vakıf rahat bir nefes alacaktır. Başka yerler konusunda da araştırmamız sürüyor. Bu konuya herkesin katkı sunacağını biliyorum. Yaşım 70’e geldi. Bunu da başarıp öyle gideceğim! Bu zamanda bunu yaparsak gençlerin önünü de açmış olacağız. Açıkçası şimdiye kadar üzerine düştüğüm ve yapmayı planladığım hiç bir iş yarıda kalmadı. Artvin’e bir yer kazandırmadan gitmeye hiç niyetim yok. Bir konuyu da sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul’da faaliyetlerine yeni başlayan federasyonrların ve vakıf-derneklerin bir çatı altına toplanmasından yanayım. Dağınıklık bizim için hiç de iyi değil. Herkes ayrı ayrı Artvin’e bir şeyler yapmaya kalkıyor. Birleşirsek büyük bir güç oluruz. Bunu artık yapmalıyız. Kadır Bey de bu durumdan rahatsız, ben de rahatsızım. İstanbul gibi önemli bir yerde bu durumda olmamızı kabullenemiyorum. İlla da Federasyon alacaksa da bir tane olsun. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Artvinli olması da büyük şansımız. Bunu değerlendirmeliyiz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
VAKIFTA SAĞLIK KOMİSYONU OLUŞTURULSUN
Dr. Akif Feyizoğlu: Vakıf burslarla ilgilenmemeli. Sadece verecekleri tesbit etmeli, öğrenciyi yönlendirdmeli, ama takip etmeyi sürdürmeli. İmkanı olanlara ulaşıldığı zaman bu iş çözülür diye düşünüyorum. Artvin’den İstanbul’a gelen veya burada hastalanan bir çok Artvinli vatandaşımız hastane kapılarında mağdur oluyor. Buna bir çözüm üretmeliyiz. Mesela Vakıfta Sağlık Komisyonu kurmalı ve İstanbul’daki hastanelerde görev yapan Dr. , Prof, akademisyenler tesbit edilmeli. Bu komisyon buralardan oluşturulmalı. Böylece vakıfla irtibatlı olarak mağduriyetleri giderilmiş olur. Hiç bir Artvinli hastane kapılarında mağdur olmaz. Teşekkür ederim.
VAKIF HANGİSİNE DUYARLI OLDU?HES, BARAJLAR VE ALTIN MADENİ
Artvinliler Hizmet Vakfı Kurucu Başkanlarından Atilla Öztürk yaptığı konuşmada, Vakfın geçmişi ile gelecekteki yapılanmayı bir çok kez palanladıklarını ve hayata geçirdiklerini, bunun da ciddi anlamda Artvin’e katkısı olduğunu belirtti. Özellikle kendi döneminde hayata geçirdiği “Çoruh Toplantıları” kapsamında, bir çok Artvinlinin bilinçli, çevresine duyarlı hareket ettiğini söyledi. Bunun tekrar hayata geçirilmesi gertiğini vurguladı. Vakıf ve Derneklerde görev almak çok özveri gerektirir. Şimdiye kadar vakıfta görev alan herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Burada bir üzüntümü de belirtmek istiyorum. Bu vakıfta görev yapmış 5 başkandan biri bile neden burada yok? Ben bunu anlayamıyorum.
Öğrenciye burs konusuna gelince, geçmişteki çalışmalara iyi bakmak gerekiyor. Burs vakfın önceliğinde olmamalı. Her toplantıda ilk gündem maddesi bu olmasın artık. İkincisine gelince, nakit para durduğu yerde her gün değer kaybediyor. 2 yıldır vakfa gayrimenkul alamamış olmamız beni düşündürüyor. Artvinle ilgili bir çok şeyde tartışma ortamı bulabiliyoruz. Mesela vakıf bu sorunlara neden el atmıyor? HES, altın madeni, barajlarla ilgili bir çalışması yok. Artvinliler Hizmet Vakfı bu konuların hangisine duyarlı, ya da duyarsız? Bilmiyoruz. Öğrenim diyoruz, en eğitimli kent Artvin, sıralamada 79’cu. Bu ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. Peki vakıftaki arkadaşlar bu konuda bir şey yapabildiler mi? Hepimiz burada toplanıyoruz, peki eşlerimiz çocuklarımız neden burada yoklar? Birbirlerini neden tanımıyorlar? Biraraya mutlaka gelmeliyiz, paylaşmalıyız, kültürlerimizi yaşamalıyız. Ayrıca bir çalışma başlatarak Kim nerede, ne iş yapar? rehberi hazırlayarak birbirimize ulaşmalıyız. Hepinize teşekkürz ederim” dedi.
ARTVİN EVİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Büyükşehir Zabıta Müdürü Tayfun Karali: Artık ortak bir ses olma zamanı gelmiştir. Bir çok şeyden arınarak Artvinlilik kimliği ile hareket etmeliyiz. Vakıf artık kendi yerine taşınmalı. Bunun için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Zaman hızla akıp gidiyor, projelerimizi ve yapabilirliklerimizi hayata geçirmeliyiz. Burs bu vakıfta ciddi bir sorun olmuş. Her yıl bunun için insanların biraraya gelerek çözüm bulması anlamsız. Vakıf tarihine iyi bakmak gerek. Günümüzde hala bunu konuşuyorsak başarısızız demektir. Çözümü çok basıt aslında, 10 yıldır burs veriyorsak şimdi burs verdiklerimiz, burs veriyor olacaktı. Bu bir organizasyon işidir. Bir kere sistemi kurarsınız kendi kendine ilerler. Bunu kuramamışşız demekki hala konuşuyorsak. Ben her koşulda sizlerle hizmete varım. Ne gerekiyorsa yapalım. Teşekkür ederim.
ÖĞRENCİLERE BURSU TÜM ARTVİN SİVİL TOPLUM KURULŞLARI ÜSTLENMELİ
Süreyya Aydemir; Vakfa katacağımız gayrimenkul konusunda sizlere Hazine, Milli Emlak ve Vakıfların satacağı imarlı arsa alınmasını öneriyorum, Vakfımıza burs talebinde bulunan öğrencilerimizin listesi ile birlikte, Artvin vakıf ve dernekleri, ilçe dernekleri, köy dernekleri, sivil toplum kuruluşları ile birlikte biraraya gelinerek listeler karşılaştırılsın. Burs öğrencinin okuduğu bölümün masrafına göre yeterince verilmeli. Böylece Artvin Sivil Toplum Kuruluşları burs (Ortak amaç) adı altında bir araya gelindiğinin ilk adımı olur. Teşekkür ederim.
ÇOK AMAÇLI TOPLANTI YAPILMALI
Esen Yağcı: Seçilmiş Denetim Kurulu Üyesiyim. Benim Artvin’e olan heyecanım hiç sönmedi. Bir önerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Büyük bir toplantı düzenleyerek herkesin katılımı sağlanmalı. Bu toplantıdaki bilgiler ve sorunlar, çözüm önerileri kayıt altına alınmalı. Siyasileri çağıralım, dinleyelim, paylaşalım. Artvin’e yararlı ne varsa burada çözelim. Birbirimizi anlayarak, sahiplenerek, uygulayarak bir sonuca varalım. Böylece herkes taşın altına elini sokacaktır. Teşekkür ederim.
ARTVİN’DE HALKLAR KARDEŞÇE YAŞIYOR
Osman Bozkurt: Burada öğrenciye burs ve vakfa yer temini gündeminde kalmamalıyız. Beni sadece burs için bu vakıftan aramasınlar isterdim. Artvin’in daha önemli sorunları var. 22 yıllık Vakfın gündemine almadığı bir çok alan daha var. Mesela Artvin, kozmopolit bir kent. Laz, Gürcü, Hemşin ve Poşalar birlikte yaşıyor. Türkiye’de sorunsuz ve barışçıl bir şekilde yaşayan illerin başında geliyor. Artvinli olmaktan her zaman övünüyoruz. Benim için ayrıcalıklı yer olması sadece tüm kültürlerin kardeşçe yaşadığı bir yer olması. Bu kültürlere sahip çıkılması tüm Türkiye’ye sahip çıkılması anlamı taşıyor. Artvin HES, eğitim, siyanurle altın ve barajlar bölgesi olarak yansımaktadır. Artvinli hiç bir konuda pay alamıyor. Fırsat eşitsizliği giderek artıyor. Yeni projeler üretilmiyor. Biz mikro milliyetçilik yapmamalıyız. Herkese eşit yaklaşmalıyız. Artvinlilik budur. Teşekkür ederim.
Son sözü yine Danışma Kurulu Başkanı İsmet Acar söyledi. Acar katılımcılara tek tek teşekkür ederek, önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı daha yaparak bu iki gündem maddesini değerlendireceğiz”dedi.
İstanbul Artvinliler Danışma Kurulu toplantısına şu isimler katıldı: İsmet Acar, Nuri Vatan, Hakan Bekar, Atilla Öztürk, Esen Yağcı, Fahamettin Başar, Veysel Yılmaz, Akif Feyizoğlu, Tayfun Karali, Haydar Aydın, İlter Turan, Akın Varan, Emire Mine Emirzade, Şenol Kolçak, Ayşegül Atalay, Muzaffer Sert, Mustafa Merttürk, Erol Şalıkoğlu, Osman Bozkurt, Mustafa Kazancı, Gürel Durmuş, Ali Rıza Turan, Pınar Ersoy, Muhterem Yılmaz, Süreyya Aydemir, Tuncay Akın Orhon, Sinan Temiz, Ünal Kaya, Metin Kar, Kültüğün Osman Biber ve Ömer Lütfi Lostar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.10.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle