Slovakya’daki ZAhradA Festivali ile Artvin’deki Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali 2014 yılında, Anadolu Kültür ve MitOst ortaklığında, Stiftung Mercator ve Avrupa Kültür Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı kapsamında ortak çalışmalara imza atılıyor. “Kültürel Bahçecilik ve Herkes için Festival” adı verilen bu işbirliğinin ilk etabında Türkiye’den müzisyen ve zanaatkar Mecit Çeliktaş ve fotoğrafçı Dursun Taner Kılınç Slovak sanatseverlere buluştu. 15-17 Ağustos tarihleri arasında ise Slovak sanatçı ve zanaatkârlar Artvin’e konuk olacak. Bu yıl “geri dönüşüm ve çöp” temasını işleyecek olan 9. Yeşil Yayla Festivali’ne katılacak Slovak konuklar, “Kültürel Geri Dönüşüm”, “Manzara’da bulunanlar” ve “Slovak Mutfağı’ndan Tatlar” başlıklı atölye, sergi ve sunumlar gerçekleştirecek.
TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ile profesyonellere birlikte çalışma ve üretme zemini oluşturmak amacıyla 2011 yılında başlatıldı.
Anadolu Kültür (İstanbul) ve MitOst (Berlin) ortaklığında, Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle yürütülen programda, bu yıl 15 Tandem projesi hayata geçiriliyor. Bunlardan biri de “Kültürel Bahçecilik ve Herkes için Festival” projesi. Orta Slovakya ve Doğu Karadeniz bölgesinden yerel sanatçılar ve zanaatkârları ZAhradA ve Yeşil Yayla Festivali çerçevesinde bir araya getirmeyi ve bir işbirliği ağı geliştirmeyi hedefleyen proje, her iki ülkenin yerel üreticileri arasında uzmanlık değişimini sağlıyor ve ZAhradA Festivali ile Yeşil Yayla Festivali’ni organize eden kurumların fikir alışverişinde bulunmaları için iletişim zemini hazırlıyor.
“Kültürel Bahçecilik ve Herkes için Festival” projesi iki etaptan oluşuyor. Proje ilk ortak çalışmasını, 30 Mayıs-1 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenen ZAhradA Festivali’nde gerçekleştirdi. ZAhradA Festivali’ne Türkiye’den müzisyen ve zanaatkar Mecit Çeliktaş ile fotoğrafçı Dursun Taner Kılınç katıldı.
Projenin ikinci etabı ise 15-17 Ağustos 2014 tarihleri arasında Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Fırtına Deresi kenarı ve Fırtına Vadisi boyunca 9. Yeşil Yayla Festivali’nde gerçekleşecek.
Bu yıl “geri dönüşüm ve çöp” temalarını gündeme getirecek olan 9. Yeşil Yayla Festivali kapsamında, 16 Ağustos Cumartesi günü, Zahrada Kültür Merkezi’nden Slovak sanatçılar Andrej Poliak ve Igor Babjak’ın “Kültürel Geri Dönüşüm” adlı atölye çalışması gerçekleşecek. Atölye, bölgenin geri dönüşüm özelliklerinden esinlenerek katılımcılarla sanatsal bir çalışma gerçekleştirmeyi hedefliyor. .
17 Ağustos Pazar günü ise Geleneksel Yemek Yapım Atölyeleri etkinliği kapsamında katılımcılara “Slovak Mutfağı’ndan tadlar” sunulacak. Açık havada gerçekleştirilecek etkinlikte, katılanlar tuzlu patates pancake’leri ve peynirli hamur köfteleri gibi Slovak bölgesine özel tadları deneyimleme fırsatı bulacak. Aynı gün, Andrej Poliak ve Igor Babjak’ festival sırasında bölgedeki malzemelerle ürettikleri çalışmaları “Manzara’da bulunanlar” adlı sergide bir araya getirecek.
Yeşil Yayla Festivali, GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından her yıl Doğu Karadeniz’de düzenleniyor. TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği 2013 – 2014 programı hakkında:
Anadolu Kültür’ün ortaklığında yürütülen TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı, Mart 2013’te kültür ve sanat alanda çalışan bireylere yapılan bir çağrı ile başladı. Bu sene 2. dönemini gerçekleştiren proje, Türkiye’den Ankara, Antalya, Artvin, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Sivas’tan toplam 15, Avrupa’dan ise Almanya, Belçika, Finlandiya, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan’ın farklı şehirlerinden 17 kişi ve kurumu ağırlıyor. Program 1, 5 sene boyunca sürecek çalışmaların tüm süreçlerini anlatan ve projelerden örnekler sunan bir sergi ile tamamlanacak. Ekim ayına kadar farklı etkinliklerle devam edecek olan programda toplam 15 Tandem projesi bulunuyor.
TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı Türkiye-Avrupa Birliği, Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin) ve Anadolu Kültür (İstanbul) ortaklığında yürütülüyor.
TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler www. anadolukultur. org/ ve tandemexchange. eu/ sitelerini ziyaret edebilir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle