Türkiye’den Gürcistan’a Sarp sınır kapısı üzerinden geçiş yapacak tüm Türk vatandaşları yanlarında izni olmayan ilaçla seyahat etmemeleri konusunda uyarıldı.
Türkiye’den Gürcistan’a son günlerde geçiş yapan onlarca Türk vatandaşı çeşitli hastalıklarından dolayı yanlarında taşımak zorunda oldukları ilaçlar nedeniyle Gürcü polisi tarafından gözaltına alınarak cezaevlerine konuldu.
Türk vatandaşları yanlarında taşımak zorunda oldukları tedavi amaçlı kullandıkları ilaçları Gürcü yetkililere anlatamadan önce gözaltına alınıyorlar, ardından araçlarına el konuluyor, sonra da hastanelerde yatırılıp mahkemeye çıkartılıyor ve ardından binlerce Lari (Gürcü parası) kefalet ücreti ödeyerek ancak şartlı salıveriliyor.
Türk vatandaşlarının tüm bu sıkıntıları yaşamaması için yanlarında taşımak zorunda oldukları ilaçların Toplum sağlığı merkezinden ve Kaymakamlık apastif’i yaptırmalarının zorunlu olduğu ifade edildi.
Bu konuda geçtiğimiz aylarda yakınlarının mağdur olduğunu ifade edenlerin dışında bir açıklamada T. C. Batum Başkonsolosluğu’dan geldi. Konsolosluk kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayla bu konuda Türk vatandaşlarını uyardı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kırmızı, Yeşil Reçeteli Ve Kontrole Tabi İlaçların Gürcistan’a Getirilmesi Hakkında Önemli Duyuru,
Ülkemizde kırmızı, yeşil reçetelerle ya da kontrole tabi ilaç kategorisinde satılan ilaçlarla (örnek: Lyrica, Suboxone vb. ) Gürcistan’a gelinmesi ve ilaçların Gürcistan sınır kapılarında üzerinizde, aracınızda bulunması halinde hakkınızda Gürcü makamlarınca yasal işlem yapılacağını, hapis ve yüksek para cezasına çarptırılacağınızı tekrar hatırlatmak isteriz.
Bu tür ilaçların beraberinizde Gürcistan’a getirilmesi zorunlu ise, önceden Gürcistan’ın Sınır Kapısı Gümrük Müdürlüğüne bilgi verilmesi, reçetenin örneğinin ve İngilizce çevirisinin (reçetede kişinin adı, soyadı, cinsiyeti, yaşı, teşhisi, narkotik ve/veya psikotrop maddenin ticari ve menşe ismi, dozajı, hap ve ampul sayısı, kullanışı ve tedavi süresi hakkında bilgi yer alacaktır), reçeteyi veren doktorun lisansının İngilizce çevirisinin, reçetenin ve doktor lisansının gerçek olduğunu teyit eden imzalı ve mühürlü bir belgenin (belgede yetkili makamın ismi, adresi, irtibat kişi, telefonları bulunacaktır) kişinin beraberinde bulunması gerekmektedir.
İlacı yüksek miktarda getirmeyiniz. Sadece kısa süreli kullanım için, reçetede belirtilen günlük kullanıma göre çok az sayıda getiriniz.
Bu tür ilaçlar Gürcistan’da uyuşturucu madde olarak piyasaya sürülebildiği için, Gürcü makamlarının bu tür ilaçlar konusunda yoğun tedbirler aldıklarını, yasal sürecin uzun sürdüğünü ve hapis cezalarıyla sonuçlanabildiğini belirtmek isteriz”.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.04.2014 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle