Piyasa koşulları Türk çelik sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak ayında miktar bazında 1, 4 milyon ton, değer bazında ise 1, 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılının ilk ayında en fazla çubuk ihraç edilirken; İngiltere, Fas ve Tayland ihracat artış miktarlarıyla dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak ayı verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın ilk ayına göre yüzde 3, 2 düşüş ile 1, 1 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7, 3 azalış ile 1, 4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2014 yılının ilk ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 1, 5 milyon ton; değer bazında ise 1, 3 milyar dolara ulaştı.
2014 Ocak ayı rakamlarına göre; bölgeler bazında Ortadoğu ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi AB ve Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Çelik sektörünün 2014 yılının ilk ayında en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla Irak, Yemen ve İsrail oldu.
Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 640 bin tonla çubuk, 176 bin tonla boru, 143 bin tonla profil ve 103 bin tonla yassı sıcak olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Ekonomideki gelişmeleri dikkatle izlediğimiz 2014 yılına temkinli bir başlangıç yaptık. Ancak yılın ilk ayını geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 3, 2, miktar bazında ise yüzde 7, 3’lük gerileme ile kapattık. 2014’te geçtiğimiz yıl sektörümüzü zorlayan olumsuz koşulların aşılması, dünya ve ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması en büyük beklentimizdi ancak Ocak ayı sonuçları bu beklentilerimizin karşılanmadığının bir göstergesi. Bu nedenle 2014 yılı ihracatımızın 2013 yılından çok da farklı olmayacağı görülüyor” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.02.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle