Artvin Devlet Hastanesinde kalp pili takılmaya başlandı. Artvin Devlet Hastanesinde ilk kalp pili 86yaşında ki Hopa Kemal Paşalı Memnune Varelci’ye takıldı.
Daha önce kalp pili taktırmak için çevre illerde ki hastanelere giden hastalar artık Artvin’de tedavi olabilecek. Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Artvin Devlet Hastanesi Kalp Doktoru Ömer Gedikli Standart kalp pillerinin kalbin yavaşladığı durumlarda takıldığını belirterek; “Kalp Elektriksel olarak hızlanamadığı için atım yeterli sayıya çıkamadığı için bazı durumlarda biz bu kalp pilini kalbi desteklemek için takıyoruz. Kalbin elektrik sistemi var. Kalbin dakikada 60-100 arası uyarı çıkarması gerekiyor. 60’la çalışan bir insanda bu ritim 30’a düşünce vücuda yeterince kan pompalamıyor. Bu durumda hem tansiyon yükselemiyor. Hem beyne hem de değişik organlara yeterince kan gitmiyor” dedi.
Kalp pillerinin anjiyografi ünitesi olan yerlerde takıldığını belirten Dr. Ömer Gedikli Artvin Devlet Hastanesinde anjiyografi ünitesi olmamasına rağmen ortopedinin kullandığı röntgen cihazıyla taktıklarını dile getirdi. İlk hastalarına iki odacıklı kalp pili taktıklarını belirten Dr. Gedikli ; “Normalde tek odacıklı takmak çok kolay. Bizim kalp pili taktığımız hastamız yatalak olduğu için işimiz daha zordu. Bu hastamıza iki odacıklı kalp pili taktık.
Kalp Pili Kontrolleri de Yapılacak
Artık kalp pillerini Artvin’de de kontrol etmeye başladık. Hastalarımız bunun için çevre illerde ki hastanelere gidiyorlardı şimdi 3 ayda bir altı ayda bir hastaların isimlerini alacağız. Firmadan pil kontrol cihazını isteyeceğiz bundan sonra burada pil kontrollerini de yapacağız. Artvin’de yaklaşık 30’a yakın hastamız var. Bu cihaz pahalı olduğu için biz 3 ayda bir Samsun’dan isteyeceğiz arkadaşlarımız oradan gönderecekleler. ” dedi.
Artvin Devlet Hastanesi tarihinde kalp pili takılan ilk hastanın 86 yaşında ki Memnune Varelci olduğunu belirten Gedikli bu operasyonu Kalp Doktoru Cevdet Sönmez ile birlikte yaptığını söyledi. Gedikli bir yıl boyunca bunun eğitimini aldıklarının altını çizerek “Aldığımız bu eğitim boşa gitmesin. İnsanlarda Artvin’de mağdur olmasın. İnsanlar onlarca para harcayıp çevre illere gitmesin. Aslında biz burada anjiyoda yaparız ama gerekli araçlarımız yok” diye konuştu.
Artvin Devlet Hastanesi her yönüyle kendini yenilemeye devam ediyor. Fiziki şartlarda ki iyileşmeyle birlikte doktor sayısında ve kalitesin de artış gözleniyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.10.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle