Artvin’in Hopa ilcesin de Hopa fem dershanenin düzenledıgı Okullarının Bahçesinde Yatan Yiğitler" konulu program düzenledi programın konuğu . Tarihçi Talha Uğurluel, Osmanlı padişahlarının eğitim ve bilime verdikleri önemi anlattı
Hopa Nilüfer kız yurdun konferans salonunda gerçekleştirilen "Okullarının Bahçesinde Yatan Yiğitler" konulu konferansa çok sayıda, Bölge iş adamları, Esnaf ve vatandaşlar katıldı.
Tarihçi Talha Uğurluel'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Osmanlı Devleti'nde Padişahlar başta olmak üzere herkesin eğitime çok büyük önem verdiği dile getirildi. Uğurluel, sinevizyon gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda şunları söyledi: "Ecdadımız Osmanlı'daki tüm Padişahların ortak bir özelliği eğitime önem vermesidir. Bunu her Padişah döneminde yapılan medreselerden anlayabiliriz. Eyüp Camii'nin üst kısmındaki kabristan, sadece mezarlıktan ibaret değildir. Orada yatan koca bir tarihle birlikte okul vardır. Kendi kurdurdukları okullarının bahçesinde yatan nice yiğitler vardır. Bu zatların sebebine ki bu aziz millet eğitimin önemini her geçen gün daha iyi anlamaktadır. "
Özdemir, Osmanlı padişahlarını eğitime çok önem verdiğini kaydederek; “Bütün savaşlar küçük cihaddır. Ancak, eğitim, bilim, kültür, sanat, medeniyet büyük cihaddır. Tabii ki ecdadımızla övüneceğiz. Fakat onların da torunlarıyla övünme hakkı var. Dolayısıyla ecdadımızın da iftihar edebileceği bir Türkiye için hepimize görev düşüyor. ” Diyerek
Eğitim ve öğretime Ecdadımız tarafından tarihte ne derece önem verildiğinin anlatılmaya çalışıldığı bu programda görsel malzeme üzerinden konu izah edilmeye çalışılır. Gerçek hayattan alınma bir hadisenin ışığında başlayan programda bir genç, aklına takılan bir sorunun cevabını bulamamanın verdiği sıkıntıyla kendisini bir mezarlığın kapısında bulur. Aklına takılan şey, ?Osmanlı?yı bu kadar büyük yapan şeyin ne olduğu, bugün bizim neden böyle büyük bir medeniyet haline gelemediğimiz? sorusudur. Önüne çıkan bu eski mezarlığa girip, gördüğü her bir kabirdeki tarihi şahsiyete bu soruyu sormaya karar verir. Uğradığı her bir kabirde bu güne kadar hiç farketmediği detaylar yakalamaya başlar. Sanki oradaki zatlar lisanı halleri ile kendisi ile konuşmaktadırlar. Nihayet sorusunun cevabını bulur. Ama bu kez ikinci bir soru takılır aklına. ? Peki bugün bizim de böyle eğitim sevdalılarımız olmayacak mı ?
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.07.2013 tarihinde Levent Yazıcı tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle