22 Nisan da Çaykur da başlatılacak olan grevi asla benimsemediklerini söyleyen Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel başka yol kalmadığını söyledi.
Gazeteciler ile birlikte bir araya gelen Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ve ekibi 22 Nisan da başlayacak olan genel grev hakkında basını bilgilendirdi.
Genel Başkan Mustafa Türkel yaptığı açıklamada “ Hepiniz 5 yıldır yaşanan olaylara şahitlik yaptınız. 2008 yılında başlayan haksızlıklar yargıya intikal etti ve nihai kararı yargı verdi ve yetki belgesini bize verdi. Başladığımız müzakere sürecinde Çaykur ile görüştük ve tüm fabrikalardan birer temsilci alarak görüşmelere başladık. Ücretler konusunda gelişme sağlanamadı, kurum toplu iş sözleşmesinde üyemiz olmayanları buna dâhil etmek istedi. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil, yasal olarak da mümkün olamaz, bizim muaf ak name vermemiz istendi, bu yasal olmadığı gibi 9 bin işçimize de anlatamayız, Kurumda 10 bin işçi çalışmakta ve bunlardan 9 bini bizim üyemiz” dedi.
Grev olmak zorunda
Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel grevin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek” Bu yasal bir konu ve bizim elimizde olmayan bir konu, anlaşma sağlanamadığı takdirde yasada yeri var ve grev olmak zorunda. Pörsütürün dışına çıkamayız. Elbette ki 60 yıldır işli dışlı olduğumuz Çaykur a karşı böyle bir eylem bizde istemeyiz. Asla çaykur u ve çay üreticisini zora sokmak istemeyiz. Dileğimiz bu süreç içinde anlaşmanın sağlanmasıdır. Pazartesi günü sabah 8 de kurum önünde grevimizi başlatacağız, tek çıkar yolumuz ve asla tasvip etmediğimiz bir yol” dedi.
Grevi amaç olarak görmediklerini söyleyen Türkel” Bu konuda Rize de siyasiler, STK lar ile de görüştük. Biz fikirlerimizi ilettik, Sendikalar ile ilgili yasa yeni çıktı, bu yasada karşı sendika üyelerinin de aynı haktan yararlanacağı diye bir madde yok, ancak kurum bunu bizden istiyor. , böyle bir hak vermemiz mümkün değil. İşveren ücretlerle ilgili bir teklif sunmadı,
sayın genel müdür geçtiğimiz günlerde açıklamasında bir işçinin 2. 080. TL maaş aldığını söyledi. Eğer böyleyse bizim hiçbir talebimiz yok, 2007-2008 yılında giren işçiler 1000 Tl Maaş alıyor, 97-98 de girenler ise 1300 TL maaş alıyor. 25 yıllık işçi ise 1600 TL maaş almakta, söylenenler doğru değil” dedi.
Geri dönsünler
Bir inat uğruna 900 işçinin geri dönmediğini söyleyen Türkel” Bu işçi kardeşlerimizi geriye dönüşe davet ediyorum. Süreci tıkadıkları gibi onlar için yapabileceğimiz bir şey yok. Artık inatlaşmayı bırakıp geri dönmeleri gerek, aksı taktirde hiçbir haktan yararlanamayacakları gibi 9000 işçiye de zarar verecekler ve fabrika içerlerinde eşitsizlikler, tatsızlıklar yaşanacak. Son 30 yıldır böyle bir grev olmadı” dedi.
Fabrikalar yetişmeyecek
Pazartesi günü başlatılacak olan grev nedeniyle 9 bin işçiden en az 7 bininin greve katılacağını 48 iş yerinde grevin uygulanacağını söyleyen Türkel” Acil durum içeren İtfaiye, Teknik eleman dışında tüm işçiler greve katılmak zorunda. O işçilerin yerine başkalarını almaları yasa gereği mümkün değil. Maalesef yeni çay sezonuna kurum yine hazırlıksız yakalanacak ve burada üreticiler mağdur olacak. Bunun sorumlusu asla Sendika olmayacaktır. Biz her türlü kolaylığı gösterdik ve artık yapabileceğimiz bir şey yok, kamu iş sendikası bizi hukuksuzluğa itmekte ve asla bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
Çaykur Küçültülüyor
Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel Çaykur un her geçen gün küçültüldüğünü söyleyerek” Fabrikalar birbirleriyle eşleştiriliyor ve kurum o veya bu bahanelerle küçültülüyor. 2009 yılında 14 bin işçisi bulunan Çaykur 654 bin ton yaş çay işledi ve 2012 yılında 10 bin işçi ile yine 654 bin ton yaş çay işlendi. Kurumda küçültülme ve işçi alımı yapılmamakta, bu gidişle çaykur elden çıkartılacak ve çaykur ortadan kalkacak, bu durum karşısında bu bölge tamamen yok edilecektir” dedi.
Sendikalar para yeri olmayacak
Tek Gıda İş sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel sendikaların kasalarında çok para olmayacağını söyleyerek” İşçiden aldığımızı işçi için yatırım yapacağız, genelde sendikalar para kasası olarak bilinir, biz bu zihniyeti sileceğiz ve işçimizden aldığımızı işçimiz için harcayacağız. Biz bu bölgeden 5 yıldır aidat almıyoruz. İşçimizi aş sız bırakmamak için gerekirse binalarımızı satarım dedim” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.04.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle