Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp Gümrük Kapısı'nın, güneye doğru genişletileceğini belirterek, "Oradaki tünelin yanında bir tünel daha açacağız. Ovaları dağların altından birleştiriyoruz. Bir tünel daha açıyoruz. Çok daha işlevsel bir kapıyı inşallah orada gerçekleştireceğiz" dedi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret eden Bakan Yazıcı, Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Samsun Port'u gezdi.
Daha sonra Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği "Üreten Samsun'un Yıldızları Ödül Töreni"ne katılan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak halkı hep gündemlerinde tuttuklarını söyledi.
Onun için gümrük kapılarını fiziki anlamda yenilediklerini belirten Yazıcı, "Bakın hemen Doğu'da Sarp Gümrük Kapımız var. Yap-işlet-devret modeliyle bu kapıyı yeniledik" diye konuştu.
Sarp Gümrük Kapısı'nı yenilemeden önce Gürcistan ile ortak gümrük kapısı yapımı konusunda anlaşma imzaladıklarını da anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti: "Arzu ettik ki ortak yapalım kapıyı. Tek kapı iki gümrük idaresi olsun. Dünyada bunun birkaç örneği var. ABD ile Meksika arasında var. Fransa'nın komşusuyla var. Türkiye'de de bunu hayata geçirmek istedik. Bu özgün bir uygulama. Gürcü komşularımız 'evet' dediler ama sonra caydılar. Biz yapmak zorunda kaldık, yaptık. Sonra kendi kapılarını yaptılar ama bizim kapıyı dikkate almadan bir kapı yaptılar. Kapılar örtüşmedi. Şimdi gidip gelen diyor ki 'vay şu tarafta şöyle bir kapı var, bu tarafta böyle bir kapı var. ' Ne yapalım şimdi, hududu çizen öyle çizmiş. Yani ovanın geldiği yerde sınır koymuş. Bizim taraf engebeli, öteki taraf düzlük. Ama engel yok önümüzde, bunu da aşacağız. Geçenlerde keşif yaptık, mevcut Sarp Gümrük Kapısı'nın hemen güney tarafında askeri saha var, orayı gezdik. Askeri yetkililerle konuştuk. İnşallah Milli Savunma Bakanımız da çözümde yardımcı olacak. Kapıyı o alana doğru genişleteceğiz. Bir miktarda belki istimlâk yapacağız. Oradaki tünelin yanında bir tünel daha açacağız. Ovaları dağların altından birleştiriyoruz. Bir tünel daha açıyoruz. Çok daha işlevsel bir kapıyı inşallah orada gerçekleştireceğiz. "
Çözüm süreci
"Biz emaneti aldığımız günden bu yana milletimizin gündemi dışında hiçbir gündemin takipçisi olmadık" diyen Bakan Yazıcı, Türkiye'nin küflenmiş, üzeri tozlanmış sorunlarına el attıklarını söyledi.
Yazıcı, Türkiye'nin en önemli sorunu olan terörle mücadele noktasında sürdürülen kararlılığın görüldüğünü vurgulayarak, terörü Türkiye'den çıkarmanın, sonlandırmanın ne şekilde olacağına ilişkin açılan tartışmada alınan cevapların da herkesçe bilindiğini ifade etti.
Çözüm sürecinin aşamalı olduğunu anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Biz milletimizin hassasiyetinin idraki içindeyiz. Milletimizin hassasiyet gösterdiği her şey bizim de hassasiyetimizdir. Çünkü biz vekiliz. Vekil, asıl ne derse onu yapmakla yükümlü olur. Bunu çok iyi idrak eden bir anlayışa sahibiz. Öyle biliyoruz. Süreci iyi takip edelim" diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 92'si sanayi malı. Bu, müthiş bir şey. Bunu, 30 yılda yaptık" dedi.
Türkiye'de 30 yıl önce sadece 5 tarım ürününün ihraç edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, o dönem 3 milyar dolar ihracat yapıldığını ifade etti.
Türkiye'nin, sanayi ürünü ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 92'si sanayi malı. Bu, müthiş bir şey. Bunu, 30 yılda yaptık" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.04.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle