Artvin'in Ardanuç İlçesinde Düzenlenen Soçluk Yayla Şenlikleri İlginç Görüntülere Sahne Oldu. Şenliklerde Derme Çatma Çadır Kuran Köylüler; Kendi Aralarında Yarışmalar Düzenleyerek Gönüllerince Eğlendi.
Altı köyün ortaklaşa düzenlediği yayla festivali Artvin'in Ardanuç ilçesinin Soçluk mevkiinde yapıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Soçluk Yayla Şenlikleri'nde yine gösteriler ve yarışlar vardı. Altı köyün ortaklaşa gerçekleştirdiği ve 2 gün süren şenlikte, köylüler arası ayak güreşleri, süt sağma yarışması ve en güzel buzağı yarışması gibi etkinlikler yapıldı. Festivale Bulanık, Geçitli, Güleş, Ballı, Tosunlu ve Zekarya köyleri katıldı. Yaklaşık 2500 metre yükseklikte yapılan şenliklerde yüzlerce insan bir araya geldi. Şenliklerde, yerel sanatçıların konserleri eşliğinde doyasıya eğlenilirken, köylüler arası ayak güreşleri yabancı konuklar tarafından ilgiyle izlendi.
Köy muhtarları adına konuşan Ömer Gündoğdu, festivale katılan köyleri kaynaştırmak, köyler arası dayanışmayı arttırmak ve geçmişten devraldıkları gelenek ve görenekleri gelecek nesillere taşıyarak kültürlerini yaşatmak çabasında olduklarını dile getirdi. Şenlikler kapsamında bölgenin en güzel buzağısı da seçildi. 25 buzağının katıldığı yarışmayı Kenan Top'a ait Maral isimli buzağı kazanırken, ikinciliği Ozan Akyar'ın buzağısı Comart, üçüncülüğü ise Şaban Kaya'nın Sedef isimli buzağısı elde etti. Yarışmada dereceye giren buzağılara çeşitli miktarda para ödülleri verildi.
Güreşe katılan yarışmacıların yere yatarak ellerini birbirlerine kelepçeledikten sonra ayakları ile birbirlerini takla attırmaları üzerine kurulu olan güreşlere 30 kişi katıldı. Çetin mücadelenin sonunda Geçitli köyünden Sadık Altunkaya birinci, yine aynı köyden Ergül Bayraktar ikinci oldu.
Süt sağma yarışması ise, ineklerin otladıkları yayladan geç dönmeleri sebebiyle gecenin ilerleyen saatlerinde yapıldı. 20 süt sağıcısının katıldığı yarışmayı süt kabını en hızlı dolduran Elif Kaya kazandı. Festivalde başta çiftçi Turgay Çangır olmak üzere birçok yerel sanatçının türküleri eşliğinde halaylar çekildi, çeşitli oyunlar oynandı. Festival karakucak güreşleri ile son bulacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.07.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle