Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi iş biriliği ile Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Artvin Valisi Necmettin Kalkan, İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Asım Göker Keskin, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Aslan Atan, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Zafer İnce, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel, bazı daire amirleri, işadamları ile öğrenciler katıldı.
Artvin Valisi Necmettin Kalkan, burada yaptığı konuşmada; “İşsizlik konusu aslında bilimsel olarak analiz edilmesi gereken, masaya yatırılması gereken ve çözüm önerileri ortaya sunulması gereken bir konudur. Türkiye, 80 yılı aşkın süredir tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişi yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardaki nüfusun % 75’i köylere yaşarken, bugün bu rakam tam tersine döndü. Nüfusun % 25’i köylerde yaşar hale geldi. Sanıyorum bu oran, her geçen gün azalarak devam edecek. Dolayısıyla şehre inen her aile çocuğuna iyi bir eğitim verme arayışı içerisine girdi. Çocuklarımızı meslek liselerine yönlendirerek onları kısa vadede birer meslek ve iş sahibi yapabiliriz. Herkes üniversiteyi bitirmek durumunda değil. İlköğretim çağından itibaren bir meslek grubuna yönlendirmek lazım. Mesleğinde iyi ve nitelikli olanların iş bulma imkanı daha yüksek. ’’ dedi.
Konuşmasının devamında ise öğrencilere seslenen Vali Kalkan; ‘’Sevgili öğrenciler, günümüzde bir yabancı dil bilmek yetmiyor. Bir yabancı dili ana diliniz gibi bilmeniz lazım. Bunun yanında da en az bir yabancı dil daha bilmek durumundasınız. Bu donanıma sahip olmazsanız mezun olduğunuz üniversitenin hiçbir anlamı ve kıymeti yoktur. Sizin bilgi, beceri ve kabiliyetinizin ne olduğu önelidir. Üniversite bitirmek tabi ki önemli ama aldığınız diplomanın yanına neleri koyacağımız çok önemlidir. Artvin sanayisi olmayan bir ilimiz. Cumhuriyet tarihi boyunca ilimizde sadece 8 adet sanayi tesisi kurulabilmiştir. Bunun da 6’sı gıda sektöründe, 2’si de madencilik sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu bize şunu gösteriyor: Artvin’in geleceği hiçbir zaman bir sanayi tesisinin bu kente yeniden inşa edilmesinden, kurulmasından geçmiyor. Bu kentin geleceği nitelikli, yetişmiş insan gücünden geçiyor. Biz çocuklarımızı ve gençlerimizi okutmak zorundayız. Artvin’in geleceği turizm ve eğitimdir. Nitelikli konaklama tesislerine ihtiyacımız var. Dolayısıyla ilimizde gençlerimizi turizm konusunda iyi yetiştirmeliyiz. ” diye konuştu.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Keskin, yaptığı konuşmada, ‘’Son yıllarda işsizlik sadece ülkemizin değil tüm dünyanın önemli gündem maddesi haline gelmiştir. Kriz döneminde attığımız adımlar neticesinde ne mutlu ki bugün ülkemizde işsizlik oranları yüzde 11, yüzde 10 seviyesinin altına düşmüş durumdadır. % 9’lar da seyrediyoruz. Avrupa Birliğinin mevcut ortalamasının da altında bulunuyoruz. Bu çok sevindirici bir gelişme ancak bu noktada bugüne kadar attığımız adımları da kararlılıkla ileriye taşıyarak devam ettirmemiz gerektirdiğinin de bilincindeyiz. Bu çerçevede son dönemde geliştirilmiş olan çeşitli istihdam tedbirleri, toplum yararına çalışma projeleri, aktif işgücü programları, mesleki eğitimler gibi birçok projeyi sizlerde yakından takip etmektesiniz. Ülkemizin kamu istihdam kurumu olan İş-Kur, ülkemizde ki istihdamın artırılması için önemli çalışmalar yürütmekte ve sürekli yeni projeler üretmektedir. Bu faaliyetler sonucunda yüz binlerce işsizimiz kendi ekmeğini, aşını kazanır hale gelmiştir. Bugün burada güzel bir örneğini gördüğümüz kariyer günleri ile de buna katkı sağlayan önemli bir faaliyet gerçekleştirmekteyiz. İşsizlerimizi ve işverenlerimizi bir araya getirmek, işsizlerimize kendi kariyerlerini çizmeleri için yol göstermek ve onlara bu yolda rehberlik etmek için bu etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyor, bunların gelecek yıllarda daha ileriye götürülmesini arzu ediyorum. Kurumumuz ulusal ve yerel düzeyde ortaklarımızın destekleriyle yürüttüğü bu ve benzeri çalışmalarla her yıl istihdama katkı sağlamakta ve daha çok vatandaşımıza hizmet sunmaktadır. 2003’te 65 bin kişiyi işe yerleştiren İş-Kur, geçen yıl 360 bin, bu yıl ise 11 ayda 500 bine yakın işsizimizi işe yerleştirmiştir. 2008’de sadece 30 bin vatandaşımız iş gücü yetiştirme programlardan yararlanmışken, 2009 ve 2010 da yaklaşık 200 bin, 2011’de 250 bin, bu yılın ilk 11 ayında ise yaklaşık 425 bin vatandaşımız mesleki eğitim faaliyetlerimize katılmıştır. Ülkemizde ilk defa uygulamaya giren ve başarı ile yürütülen işsizlik sigortası fonu sayesinde de her yıl ortalama 400 bin işsizimize işsizlik ödeneği bağlanmıştır. 250 binden fazla vatandaşımıza da çalışma ödeneği ödemekteyiz. Başta gençler olmak üzere kuruma kayıtlı kişilere daha iyi hizmet ve eğitim verebilmek için 2 bin 817 meslek danışmanını da bu yıl içerisinde kurumumuz bünyesine katmış bulunuyoruz. Her işsizimizin artık bir danışmanı var, her işverenimizin de danışmanlık edecek danışmanı var. Doğru işe doğru eleman bulmakta, iş arayanlarımızın da doğu işi bulmalarına yardımcı olmakta ve bu şekilde işsizlik sorununu çözmeye katkı sağlamaktayız. Bu hizmetlerimiz sayesinde 2012 Ocak Kasım döneminde 675 bin işsizimiz bir işe ve mesleğe yönelme konusunda profesyonel danışmanlık eğitimi almış oldular. ” dedi.
Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Aslan Atan ise yaptığı konuşmasında, ‘’İlimizde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile çalışma hayatına yeni atılacak olan eğitimli ve nitelikli gençleri buluşturarak gençlerin sektörler, firmalar ve İŞKUR hakkında bilgi sahibi olmasına ve iş bulmasına aracılık etmek, yaptığımız ve yapacağımız bu ve buna benzer etkinlikler vasıtasıyla gençlerin ve öğrencilerin kariyer planlamalarına yardımcı olmak, iş bulma ve iş arama becerilerini geliştirmek amacıyla ilimiz Çoruh Üniversitesiyle birlikte ortaklaşa düzenlediğimiz "1. Kariyer Günü "etkinliğini düzenledik.
Özellikle son yıllarda dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için büyük çaplı kaynak aktarımıyla nitelik olarak geliştirilen Mesleki Eğitim kurslarının yanı sıra son dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK'in talimatlarıyla yeniden yapılandırılan ve kapsamı genişletilen iş başı eğitim programları ve Toplum Yararına Çalışma Programları( TYÇP) yoluyla İŞKUR işsizlik sorunuyla temelini teşkil eden mesleksizlik sorunuyla mücadele ederek bu vesileyle işsizliği minimize etmek için yoğun çaba sarf etmektedir. Meslek edinmek değiştirmek, ya da mesleğini geliştirmek isteyenlere yönelik mesleki eğitim kursları geçici iş imkanı sağlamanın ötesinde işsizlerin iş gücü piyasasından uzak kalmamasını sağlamaktadır. Özellikle son dönemde Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve artarak devam eden kısa süreli çalışma programı olan Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) ile iş bulamamış, uzun süre işsiz kalmış, çalışma alışkanlığını kaybetmiş vatandaşlarımızın çalışma hayatına kazandırılması ve belli bir gelir düzeyine sahip olmaları, işsiz insanlarımızı toplumla barışık birer vatandaş haline gelmeleri sağlanmıştır. Bu projeler özellikle işsizliğin yoğun olduğu, buna nazaran iş alanlarının kısıtlı olduğu Artvin ilimizin de dahil olduğu 21 vilayetimizde yoğun olarak uygulanmaktadır. 2012 yılı itibariyle toplum yararına çalışma projesinden ilimizde faydalanan işsiz sayısı 3060 dır. Bu projeler özelliğine göre ilimizdeki kamu hizmeti veren vatandaşlarımızla, birebir alakalı kurumlarımızla projenin türüne göre genellikle 6 ve 8 ay süreyle yapılmıştır. 1 Eylül 2012 tarihi itibariyle projelerden faydalanma süresi 9 aya çıkarılmıştır. Toplum Yararına Çalışma Projesiyle (TYÇP) ilgili yapılan bu değişiklik sadece projelerin süresiyle sınırlı kalmayıp projelerden faydalanan vatandaşlarımızın bekleme süresi de 24 aydan 3 aya indirilmiştir. Yani her yıl vatandaşlarımız projeler devam ettiği müddetçe bu projelere başvurarak azami olarak yıl içerisinde 9 ay çalışabilme imkânına kavuşmuşlardır. Artvin genelinde İşbaşı Eğitim Programımızdan faydalanan işsiz sayımız 210 dur. Yaklaşık 7 ay önce göreve başlayan mesleki eğitim danışmanlarımız Artvin ilinde bu süre içerisinde özel sektörden 1957 açık iş almış bu açık işlerin 1554 tanesi işe yerleştirilerek karşılanmıştır. İş ve Meslek Danışmanlarımızca ilimizde bulunan 485 tane işyeri ziyaret edilerek İŞKUR faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu 7 aylık süre içerisinde İş ve Meslek danışmanlarımızca işsizlerimize yönelik olarak yapılan danışmanlık hizmetleri kapsamında 1722 vatandaşımıza bireysel danışmanlık hizmeti verilmiştir. Değerli katılımcılar iş aramanın adresi İŞKUR'dur.
Artvin Çalışma ve İş Kurumu olarak kadınlarımızın istihdama katılmasını önemsiyoruz. Bu vesile ile özellikle Toplum Yararına Çalışma Projesi ve işbaşı eğitim faaliyetlerinde bayanlarımıza yönelik projelerin hazırlanmasına büyük önem verdik 2012 yılında bu projelerden toplam kadın katılımcı sayımız 1042 olmuştur. Bu sayı önemli olduğu kadar Türkiye'mizin hedefleri için yeterli değildir. Amacımız, gelecek yıllarda bu rakamları daha da yukarı çıkarmak olacaktır. Artvin Çalışma ve İş Kurumu olarak ilimizdeki iş gücünün istihdama dönüşmesi için mevcut bir ekip ruhu içerisinde özveriyle çalışmaktayız. ” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kentte faaliyete bulunan ve istihdama katkısı sağlayan işletme temsilcilerine ödülleri verildi.
Ayrıca, İş-Kur İl Müdürlüğünce düzenlenen Aktif İşgücü Programları kapsamında kursa katılan kursiyerlere ve işverenlere sertifikaları verildi.
Etkinlik, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özgür Doğan, Turkcell Global Bilgi Özel Operasyonlar Müdürü Sadık Demirci ile İş ve Meslek Danışmanı Hüseyin Can Genç tarafından verilen konferasın ardından sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.12.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle