Türkiye’nin New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen, Amerika ile ticaret yapmanın sırrının bir network ağı olarak algılanması gerektiğini ifade ederek, “Bu ilişkiler manzumesi. Bu ilişkiyi devam ettirdiğinizde muhakkak başarılı oluyorsunuz. Ama kendinizden önce yaşanan göçmenlerin deneyim ve tecrübeleri de rehber edinin. ” dedi.
New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen: “Amerika Kendi Kendine yetmiyor”
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Başkanlığı’nda Doğu Karadeniz Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları ve iş adamlarının katılı ile gerçekleştirilen Amerika Birleşik Devletleri ziyareti kapsamında Türkiye’nin New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen ziyaret edildi.
Amerika ile ticaret yapmanın önemli bir fırsatlar yarattığına işaret eden Başkonsolos M. Levent Bilgen, heyetle yaptığı görüşmede “Bizim ihracatımızda gerçi Avrupa çok büyük ve farklı bir yere sahip. Ama gerek Türkiye’nin ihracatı ve gerekse özel sektörümüzün ihracatı için Amerika de önemli bir fırsattır. ” dedi.
“Gerçekten zor durumdalar ama Amerika bu krizden çıkacak”
“Burada da bir arayış var. Yani Amerika kendi kendine yetmiyor. “ şeklinde sözlerine devam eden Başkonsolos Bilgen, “Dünya yavaşladığı zaman Amerika daha da yavaşlıyor. ” değerlendirmesinde bulundu.
Bilgen, Amerika’daki sıkıntıyı şöyle özetledi: “Amerika’ya seyahatinizde Washington’u gördünüz. Amerika’nın İstanbul ’u ise New York’tur ve her bakımdan bir merkezdir. Merkezden 100 kilometre içeriye gittiğinizde esas Amerika’yı ve gerçek sıkıntının boyutunu görmüş olursunuz. Gerçekten zor bir süreçteler. Fakat veriler şuna işaret ediyor, Amerika buradan çıkacak. ”
“Aslında Avrupa ekonomisi zorda”
Aslında Avrupa ekonomisinin sıkıntıda olduğuna işaret eden Başkonsolos Bilgen, “Son yıllarda Avrupa’ya yüzde 50’lerde olan ihracatımızın yüzde 38’lere düştü. Diğer açılan pazarlarla bu açığı kapayalım, giderelim. Ve bu ülke olarak gerek merkezi gerekse il bazında bunun yarattığı bir sinerji var. Bu kararlılığı ve iradeyi göstererek sağlayalım. ”şeklinde konuştu.
“Diplomasi kadar ticarete hakim olmak önemlidir”
Dışişleri Bakanlığı açısından bir kaç yıl öncesi ile birkaç yıl sonrası arasında epey bir fark olduğunu ve, epey temsilcilik açıldığını ifade eden Başkonsolos M. Levent Bilgen, şöyle devam etti. “ Açmak üzere olduklarımız var. Açılması planlananlar var. Afrika da epey temsilcilikler açıldı. Bunun devamı gelecek. Bu sadece eski usul konsolosluk hizmetleri açısından değil de. Artık diploması gereği de ekonomi ön plana çıkıyor. Ve bunun getirisini görüyoruz. Bunun hem bir emeği var. Hem de bir maliyeti var. Tamamiyle kara geçen bir işletme olarak görmek lazımdır. Çünkü orada bayrağı çektiğiniz zaman, bir ülke oluyorsunuz, bir gücünüzü ortaya koyuyorsunuz, idari ve ticari acıdan o bölgeye daha hakim oluyorsunuz. ”
“Amerika 50 eyaletten oluşuyor”
Amerika’nın tek bir ülke olmadığını belirterek konuşmasını sürdüren Başkonsolos Bilgen, “ Homojen bir yapısı yok. Avrupa Birliği nasıl 27 ülke ise burası da aslında 50 eyalet. Belli işlerde federal ülke hakim. Ondan sonraki işleri eyalete bırakıyor. Dolayısıyla New York odaklı olacaksa, buradan ne alınıp verilebilinir buna bakmak lazım. Hemen karşı eyalete baktığınız zaman orası apayrıdır. “dedi.
“Amerika’da bir çok dalda başarılı olan Türkler örnek alınmalıdır. ”
Türkiye’nin New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen heyette yer alan iş adamlarına yaptığı öneride, Amerika ile ticarette özellikle ön plana almaları gerektiği bazı hususları özetledi. Bilgen, hangi işin yapılırsa yapılsın bir ilişkiler manzumesine ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Bakıyorsunuz 30 yıl önce burada garsonluk yapan çalışkanlığı ve cevvalliği sayesinde bugün sekiz tane benzin istasyonu sahibi olmuş. ” örneğini verdi. Bu örneğin başarısının bir birikim sonucu oluştuğunu belirterek, “Yukarıya doğru katmanları çıktığınız zaman Wall Street de bankerler. Tıp sektöründe hastanenin bir ve iki numaralı doktorlar. Eğitim dünyasına geldiğiniz zaman dekanlar. Çok ciddi araştırtmalara imza atan profesörler. Bir katma değer ve yarar sağlıyor. “dedi.
Bu örneklerin çoğaltılması için odaların insanları cesaretlendirmeyi sağlayarak bu Amerika’da yer almalarının sağlanması, kendi networklerindeki bilgileri ortaya koyarak arada bir köprü sağlamaları yarar sağlayacağına işaret etti.
“Kurulan dernekler önemli birer güçtür”
Amerika’da kurulan sivil toplum örgütlerinin önemli bir destek sağladığını aktaran Bilgen, “Ben buralarda 20 yıl önce öğrenciydim. Böyle bir ortam yoktu. 1989 yılında bir bakkal vardı. Bakkalından kasabına, bugün bir belediye başkanına varan bir Türk toplumu oluştu. 100 yıl önce ABD’ye gelenler var. Ama daha çok ikinci dünya savaşından sonra toplumun her kesiminden insan var. ” diye konuştu.
“Türk iş adamları da diğer göçmen guruplarının tecrübelerini taklit etmeliler”
Başkonsolos Bilgen, iş adamlarına Amerika’da başarılı olmaları için diğer göçmen guruplarının taklit edilmesi gerektiğine işaret etti. Bilgen şöyle konuştu: “Diğer göçmen guruplar neleri nasıl başardılar ise bizlerde aynı yönetimleri kullanabiliriz. Bunlar emek-yoğun zaman alan işlerdir. Damlaya damlaya göl olur misali bende heyecanla bu ilişkilerin artmasını bekliyorum. Ticaret ve Sanayi Odalarının buraya kalkıp gelmesi çok önemlidir. Çünkü Bu bir arayışın göstergesidir. Ve burada aranan potansiyel fazlasıyla vardır. ”
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık: ”Pazarı çeşitlendirmek zorundayız”
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Türkiye’nin New York Başkonsolosu ile yapılan görüşmede, değişen dünya koşullarında gerçekten de pazarı çeşitlendirmek zorunda olunduğunu söyledi. Bu anlamda da dünyanın neresi olursa olsun, pazarı olan ve parası olan her noktaya ulaşılması gerektiğini vurguladı. Şu veya bu nedenle bugüne kadar çok fazla istifade edilemeyen Amerika’ya ticaret alanında girme arzusu içerisinde olunduğunu belirtti.
Bu anlamda bizim için en büyük liman buradaki temsilciliklerimiz ve başta değerli diplomatlarımız olduğunu belirten Vali Dr. Kızılcık, “Sizlerde buradan zaten var toplumu sivil toplum olarak örgütleyip hazır bir potansiyeli ortaya çıkarıyorsunuz. “dedi. Bunun gerçekten çok önemli bulduğunu ve bütün dünyada ve gelişmiş ülkelerde bu şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, “ Hakikaten ben üç dört gündür, hem Washington hem de burada görmüş olduğum hem misyon şeflerimiz ile hem ticaret adamlarımızın işbirliği ve hedefi güzel. ”
“Sürdürülebilir bir sistem oluşturmalıyız”
“Bu networkü ciddi olarak değerlendirmemiz kullanmamız gerekiyor. “ şeklinde konuşmasını sürdürerek Vali Kızılcık, ”. Buraya belki sonradan gelen bizlerin şansı o. Bizim ülke olarak da şansımız bu. Az önce yolda konuştuk. KÖYDES’e ihtiyacı olan yerler gördük. Gerçekten sistemini 50 yıl önceden kurmuş, o kadar büyük kurmuş ki şu anda peyda olan problemler nedeniyle bunu devam ettirmekte zor. Hâlbuki ki biz sonradan ve çok daha yeniyiz, bizde belki 50 yıl sonra sistemle boğuşacağız. Tabi bu sürdürülebilirliği temin etmek her acıdan önemlidir. Dolayısıyla geçmişte yanan tecrübeleri hakikaten dikkate kaale alarak sektöre girmek çok çok önemli. ”
“Türkiye ve iş adamları olarak başarılı olma şansımız yüksektir”
Vali Kızılcık, New York’ta bir başarı hikâyesini örnekleyerek devam ettiği konuşmasını şöyle tamamladı: ”Emekli bir polisin cüzi bir miktar parayla gelip senede 1 milyon dolar iş yapan bir iş yeri açması cesaret vericidir. Tabi bu tecrübeyi bizim bir günde iki günde paylaşma şansımız var. Yoksa el yordamıyla hatalar yapa yapa doğruyu bulmak zorunda kalırsınız. Ülke olarak ve iş adamları olarak böyle bir avantajımız var. Eminim çok daha iyi noktaya geleceğiz. “
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı: “Türk İş Dünyası kabuğuna sığmıyor”
Türk iş dünyası kendi kabuğuna sığmadığını ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sığmayınca da bir arayış içine girdiğini söyledi. . Bugün dünyanın neresine girerseniz gidin mutlaka orada bir girişimcimizi bulunduğunu belirterek, “Bunları iyi değerlendirmek gerekiyor. ” dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, biz dışarıya giderken insanımızın bir işçi olması yerine orada bir girişimci, orada işini kuran, orada büyüme hedefi olan bir insanı düşündüklerini belirtti. Ülkemizin büyümesine çok daha fazla katkısı olacağını kaydetti.
Bunları dikkate aldığımızda yurt dışına gidecek olan insanlarımıza bir eğitim desteği sağlanmasının yararlı olacağını ifade eden Hacısalihoğlu, “Yeni pazarlara açılan insanlarımız ilk başlarda bir işçi olarak çalışabilir ama zaman içerisinde kendi işini kurarak istihdama katkı sağlarken ülkemize katkı sağlayacaktır. ” diye konuştu.
“Dış pazarlara insanımızın önce işçi ama zamanla işveren olması arzumuzdur”
Bazı ülkelere gittiğimizde iş adamlarımızın ‘Bu ülkede insanlar çok tembel’ değerlendirmesinde bulunduklarını anımsatarak, “ Bu bizim için büyük bir avantajdır. Sonuçta bizim için önemli olan insanımızın bu ülkelerde bugün işçi yarın işveren olarak işini kuracak olması asıl hedefimizdir. ”
Hacısalihoğlu sözlerini şöyle tamamladı. “Bugün ülkemizde bir kişi işini kurmadan devlet tarafından bir eğitim alma şansına sahiptir. 72 saatlik bir eğitim verilerek ki burada iş nasıl kurulur, iş planı, eylem planı gibi birçok detayın hepsi kendisine anlatılıyor. Eskisi gibi değil, bir işi yapmadan önce dahi kafasında o işin sonucunu görecek seviyeye geliyor. Ama bunu çok genişletmemiz lazım. ”
Görüşmenin ardından Türkiye’nin New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen’e Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve beraberindeki heyet tarafından Trabzonspor forması taktim edildi. Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel tarafından birer oda plaketleri sunuldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.12.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle