Rize merkez Çorapçılar Mahallesi halkı, Çay kur’a ait Taşlıdere Çay Fabrikasının kapatılmaması için geçen hafta başlattıkları eylemler devam ediyor. Üreticiler bu kez yol kapatma eylemi Gerçekleştirilerek başbakan Erdoğan ve Rize milletvekillerine seslerini duyurmaya çalıştılar.
Yıkılacak olan Taşlıdere Çay Fabrikası önünde toplanan onlarca mahalleli çay üreticisi, Rize, Artvin Karadeniz Sahil Yolunu yarım saat ulaşıma kapatarak hemşerileri başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendiler.
ÖZELE KARIŞMA DEVLETİN FABRİKASINA KARIŞ
Üreticiler, “sayın başbakanımız Rize’li. Rize’nin tek geçim kaynağı çay. Şimdi Devletin çay fabrikası yıkılıyor. Başbakanımız Rize de bir konuşmasında “ben özele karışmam”dedi. Peki, yıkılan devletin yanı çay kur’un çay fabrikası buna kim karışacak? Üretici mi karışacak. Barı buna karış sayın başbakanım.
Hani Rize’li bu memleketin çimentosuydu. Bu çimento denizden su alıyor. Başka milletvekilleri ‘Rize’de üretici isyanda çay fabrikası yıkıyorsun memleketin de’ derseler sizler utanmayacakmışsınız? Hangi yüzle geleceksiniz Rize’ye “ diye Rize milletvekili Gümrük Bakanı Hayatı Yazıcı ile Rize milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar’a seslendiler.
YENİ FABRİKA YAPILSIN SONRA YIKILSIN
Mahalle halkı geçen Pazartesi günü Taşlı dere fabrikasını işgal ederek Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine devredilen arazide bulunan Taşlıdere Çay Fabrikasının yıkılmasına ancak ve ancak 3 kilometre ötedeki taşocağı olarak kullanılan araziye yeni fabrika yapılması halinde razı olacaklarını belirtmişlerdi.
GENEL MÜDÜR FABRIKA YIKILACAK
Mahalleli adına açıklama yapan Rize Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş, yıkılacak fabrika yerine yeni fabrika yapılmasını istediklerini, bu konuda Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve siyasilerle temas halinde olduklarını belirtmiş ve Genel Müdür Sütlüoğlu’nun da kendileri gibi düşündüğünü ifade etmişti.
Pazartesi günü sabah yapılan bu açıklamanın ardından aynı gün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ise; Muhtarlar Derneği Başkanı’nın ‘O da bizim gibi düşünüyor’ açıklamasının aksine, yıkılacak olan Taşlıdere Çay Fabrikasının makinelerinin bir kısmının Veliköy’e, bir kısmının da Cumhuriyet Çay Fabrikasına taşınacağını belirtmiş, yeni bir fabrika yapmak gibi bir düşünceleri bulunmadığını net olarak ifade etmişti.
KARAL NEREDE VEKİLLERİMİZ NEREDE
Genel Müdürün bu açıklaması sonrası bugün yıkılacak olan fabrikayı işgal eden kadınlı erkekli yaklaşık 200 kişilik grup, bu kez seslerini duyurmak için Rize Artvin Karadeniz sahil yolunu ulaşıma kapattı. Seçim zamanı siyasilerin gelip çeşitli vaatlerde bulunduğunu ama seçim sonrası bunları unuttuklarını söyleyen mahalle halkı, “Rize’li bakanımız Hayati Yazici nerede? Rize milletvekili Hasan Karal nerede, İl Başkanı, Genel Müdür nerede; neden buraya gelmiyorlar. Seçim zamanı hep kardeş-kız kardeş oluyoruz. Şimdi fabrikamızı yıkmaya kalkıyorlar. Başbakanımız sesimizi duysun, onun bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz” diyerek, tepkilerini dile getirdiler.
ARAÇLAR UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU
Daha sonra işgal ettikleri fabrikanın bahçesinden çıkan mahalleli, karayolunu yarım saat trafiğe kapattı. Bu sırada sahil yolunda uzun araç kuyruğu oluşurken, araç sürücüleri korna çalarak yolun ulaşıma kapatılmasına tepki gösterdi.
Yolun trafiğe kapatıldığı haberini alan Polis eylem yerine geldi. Rize Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları i, yolun Trafiğe kapatılmasının yasadışı bir eylem olduğunu belirterek, vatandaşların eylemi sonlandırması için uyardı. Polisin uyarılarına karşı bir süre daha direnen mahalle halkı ile polis arasında yer yer tartışmalar yaşandı. Üreticiler yolu açmaları için Çay kur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun gelmesini istediler. Polisin ikna çabaları sonuç verdi ve mahalleli dağılarak yol tekrar ulaşıma açıldı.
YARIN ONBİNLER SOKAKTA OLACAĞIZ
Rize muhtarlar derneği başkanı Mustafa erbaş mahalle halkıyla yeniden fabrikanın bahçesine girerek burada bir açıklama yaptı. Yarın on binler oluruz diyen muhtar Erbaş, “Geçtiğimiz günlerde bu fabrikanın müstahsili olan insanlar burada bir eylem gerçekleştirdik. Fakat sorumlular hiçbir duyarlılık göstermediler. Bugün burada onlarca insan toplandı ve en haklı taleplerini haykırdı. Fabrikamız kaldırılsın ancak yerine yenisini yapın diyorlar. Bu hakli taleplerimizin siyasiler tarafından duyulsun istiyoruz. Eğer bugün yaptığımız bu eylem sonrası yetkililer duyarsız kalırlarsa bugün onlarca kişi yarın on bin kişi sokağa ineriz” dedi
Üreticilerin fabrikayı işgal ettiği sıradan fabrikanın makinelerini sökmeye çalışan işçiler üreticileri görünce çalışmayı bırakması dikkat çekti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.12.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle