2005 Yılında Kooperatif Başkanlığına seçilir seçilmez çay üreticisine kredi vermeyi durdurduğunu söyleyen Hasan Kasap “ O zaman Rus olayı fazlaydı, bizden alınan para çoğunlukla oralara gidecekti” dedi.
Rize Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap 2005 Yılında kooperatif başkanlığına seçildiğini söyleyerek” Benden önce çay cüzdanlarına kredi verilirdi. 3 ile 5 milyar arasında. Ben seçildiğimde bunu hemen kaldırdım, o zaman Rusların yoğun olduğu zaman kredi alanların çoğunlukla onlarla ilişkileri vardı. Eşi evde beklerken insanlar onlara paralarını yediriyordu, bende kestim, acil durumlarda, evi yanar, hastası olur, düğünü olanlara belgesini ispat ederse kredi veririm, bunun dışında kredi vermem” dedi.
Geri dönüş olmuyor
Çay cüzdanlarına geçmişte kredi ve gübre verildiğini söyleyen Başkan Hasan Kasap” Bazı insanlar gübre veya kredi alıyor sonra çay cüzdanını başkasının üstüne veya o cüzdana ondan sonra çay vermiyor, biz kredi veya gübreyi o çay cüzdanına verilecek olan çaydan kesmemiz gerek, tabii bu durum bizi zor a soktu ve elimizde bulunan bir arsayı icra yolu ile satmak üzereyken 3 kat üzeri fiyatla satmak zorunda kaldık. Bankalara olan borcumuz birikmişti ve bunun karşılığında bizden kredi alanları bizde icraya verdik, sattığımız arsanın 3 kat fiyatına arsamızı geriye koyduk, bir fabrika, bir bina, 2 ayrı yerde arsamız oldu” dedi.
Dayımı icraya verdim
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap kredi ve gübre alanlarda geri dönüş olmadığını söyleyerek” Seçildiğimde önüme aşırı derece de icra dosyaları geldi hiçbiri para ödememiş ve zor durumdaydık. Bunlar arasında dayım da vardı. Kendisine gittim ve bu parayı ödemesini istedim. Beni salladı. Bende dosyasını avukata vererek o zaman 700 Bin TL olan parayı 1100 TL olarak kendinden aldırdım, bu kooperatif 14 bin 450 üyeli bir kooperatif ve herkesin hakkı var burada” dedi.
Kaçak çay ve Gürcistan büyük tehlike
Kaçak Çay in Türk çaycılığına büyük bir darbe vurduğunu söyleyen Hasan Kasap” Her yıl 50 bin ton kaçak çay Ülkemize girmekte ve bu 250 bin ton yaş çay demektik, bu kadar çay bizim toplamamız gerek, özel sektör ise üretici üzerinden para kazanıyor ve her yıl 210 Trilyon üreticinin kaybı var. 650 KRŞ çay alan özel sektörün denetim altında alınması gerek, Ticaret Borsası bu fiyatı kendisi belirlemeli ve üreticiyi zarara sokmamalı, ayrıca komşumuz Gürcistan da çay yetişmekte ve çay bahçeleri artık dizayn edilmekte, yakında o bölgeden ülkemize çay gelirse hiç şaşırmayın” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.08.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle