Artvin’de Ağaçlara Check-up Uygulaması Başlatıldı

25/07/2012 12:13

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünden Değişik Bir Uygulama


Haber: Tolga Gül







Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Müdürlüğü Madenler Orman İşletme Şefliği sahasında ultrasonik tomografik bir teknik kullanarak dikili ağaç odunlarındaki kusurların tespit edilmesi ile ilgili proje çalışması yapılıyor.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü işbirliği çerçevesinde, Orman Bölge Müdürü Ö. Naci Kaya Başkanlığında Yrd. Dç. Dr. Emrah Peşman, Arş. Gör. Davut Bakır, Orman İşletme Müdürü Ünsal Ural, Bölge Müdürlüğü Mühendislerinden Elif Gürses, Ahmet Tıraş ve Madenler işletme Şefi Mehmet Yüksel ile araziye çıkılarak proje çalışmasının yapılacağı alan belirlendi.

Bu projede amaç; ultrasonik tomografik bir teknik kullanarak dikili ağaç odunlarındaki kusurların tespit edilmesini sağlamaktır. Projeye konu alanın belirlenmesine müteakip tomografi cihazı kullanılacak ağaçlar tespit edildi. Nem Ölçerle ağaç rutubetinin durumu görüldü ve Rezistograf ile de ağacın dikili halde içindeki çürüklük, kusurlar v. s. belirlenmeye çalışıldı.

Aynen Check-Up yapar tarzda anında bilgisayarda ağacın kusurları EKG dökümü gibi alınmaya başlandı. Çürüklüğün mavi, sağlamlığın yeşil v. s. gibi renklerle ve kovuklukta düşey, kalitede dikey oluşumlar heyetçe tespit edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdür Ö. Naci Kaya “ profosyenel işletmeciliğe çağdaş aletler yardımı ile ilmi birleştirip tatbikata dökmek vasıtasıyla ulaşabiliriz. Ayrıca gelecekte insanlık için beklenilen en önemli tehditlerin başında, artan dünya nüfusuna paralel olarak ortaya çıkacak yiyecek kıtlığı, çevre kirliliği ve mevcut doğal kaynakların azalması gibi nedenlerden dolayı ekolojik dengenin bozulması kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yüzden mevcut ekonomik varlıklarımızın korunması gerekmektedir. Artan dünya nüfusuna bağlı olarak günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen ağaç malzemeyi ve onun elde edilmesine imkân sağlayan dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımızın korunmasına yönelik çeşitli çalışmaların yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Orman endüstrisinde odunun yapısı ve kalitesi önemlidir. Çeşitli çatlak, kusur, nem miktarı, yoğunluk gibi özelliklere sahip olan odun hammaddesi bu sahip olduğu yapısal özelliklerine göre farklı endüstri alanlarında değerlendirilir. Bu yüzden yapmaya başladığımız çalışmalarımızda ağaç henüz dikili halde iken odun yapısı hasarsız test metotları ile belirlenecek ve endüstriye uygun ağaç kesimleri gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte zaman, işçilik ve ekonomik kayıpların da önüne geçilecektir. Bilgisizlik, ilgisizlik ve bilinçsizlik nedeni ile kaybedilen bir dolu kalite geri kazanılmış olacaktır. En önemli kazançlardan biriside devlet kalite ile kazancını artırırken, doğru çalışma yüzdesi tespiti ile hem fiyat belirlemede vatandaşına karşı hakkaniyetli olacak, güvenirliliğini yitirmeyecek, hem vatandaş zarar ediyorum felsefesi ile yanlışa yönelmeyecek hem de bu tespitleri yapan komisyon zan altında kalmaktan kurtulacaktır. Maliyeti 30 bin TL’leri geçmeyen bu aletle çalışma sanılacağı gibi pahalı değil aksine bir şefliğin yıllık programlarının gerçekleştirilmesi demek, hem cihazları aynı yıl amorti etmek demek olduğu gibi hem de yitirilen kalitenin yeniden kazanımı ile oldukça yoğun kar elde edilecektir. Zira bir ağaçtan 1 lira da bin lirada kazanılabilinir. Bu ilgi, bilgi, bilinçle olan bir şeyken en menfi ortamlarda bile cihaz sayesinde geri kazanılacaktır” diyen Ö. Naci Kaya “umarım Orman Genel Müdürlüğümüzün üretim politikasına yararlı olacaktır” temennisinde bulundu.

Araştırma görevlisi Davut Bakır ise yaptığı açıklamada “Günümüz üretim sanayisinde maliyet, verimlilik ve kalite üç önemli faktördür. Bu faktörler devamlı birbirleri ile ilişki içerisinde olmakla beraber orman endüstrisinde odunun kalitesi maliyet ve verimliliği pozitif yönde etkilemektedir. Bu yüzden yapacağımız proje çalışmasında ağaçlar henüz dikili halde iken odun kalitesi hasarsız test cihazları ile ( Odun tomografi cihazı, Rezistograf ve Mikrohammer) tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu sayede işçilik, nakliye ve zaman kaybının önüne geçileceği gibi kaybolan kaliteli emvalin kazanımı da sağlanmış olacaktır” dedi.

Ayrıca dikili ağaç çalışmalarından sonra depodan istife alınmış ağaçlarda da bu uygulamanın yapılacağı beyan edilmiştir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.07.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...