Bilim Teknik Yüksek Kurulu’nca yürütülmekte olan ve 2016 yılına kadar büyük şehirlerin tamamında, 2023 yılında ise yurt genelindeki tüm illerde kurulması planlanan “Bilim Merkezi” için Trabzon bir araya geldi. 2016 yılına kadar tamamlanması hedeflenen projeler için yaklaşık 500 milyon lira, 2023 yılına kadar ise 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayrıldı.
Trabzon Belediyesinde gerçekleştirilen toplantının açılışında Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, “Bilim Merkezi’nin kentin tüm bileşenlerinin katkısı ile hayata geçirileceğini belirtti. Ardından Yenimahalle deki fuar sahasında yapımı düşünülen “Bilim Merkezi” projesi için hazırlanan ön görünüm hakkında katılımcılara bilgi aktarıldı.
TTSO 2009 YILINDA PROJELENDİRMİŞTİ
2009 yılında Trabzon’da “Bilim, Sanat Merkezi ve beraberinde “Planetaryum” Projesini öngörülerek çalışmalarının gerçekleştirildiğini anımsatan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu “Bütün dünyada kurulmuş ve genç nesillerin eğitim-öğretiminde yüksek paya sahip bu merkezin Trabzon’daki en büyük engel mali kaynaktı. Bugün bu engelde aşılmış oldu. ” dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Bilim parklarında çocukların birçok şeyi uygulamalı gördüklerini ve daha iyi kavradıklarını belirterek güncel bir örneklemede bulundu.
Dünya genelinde bulunan Bilim parklarında çocuklara somut öğretiler yaptırıldığı, geleceği daha iyi kavradığını belirten Başkan Hacısalihoğlu “ Bir hidro elektrik santralini üniversite öğrencilerimizin birçoğu mezun olduktan sonra görüyorlar, hâlbuki bilim parklarında ise çocuklar barajlardaki suyu açmak suretiyle şehre elektriğin nasıl gittiğini ve şehrin nasıl canlandığını uygulamalı olarak görebiliyorlar. ” dedi.
Dünyada birçok farklı uygulamaları bulunduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, sonuç olarak açık ve net olarak Bilim merkezinin Trabzon’da yapılması gereken hatta geç bile kalınan bir konu olduğunu ifade etti. “Nerden başlanırsa o en erken zamandır bizim için” sözleriyle konuşmasına devam eden Hacısalihoğlu, ” Çünkü imkânlarımız her zaman yeterli olmuyor. İşin parasal boyutu çok çok önemlidir. Bizim yapmış olduğumuz fizibiliteye göre yaklaşık 10-15 milyon avro civarında bir çalışma idi. Biz para arayışında idik fakat bugün sayın başkan çok güzel bir haber verdi. Projenin parasının hazır olduğu konusunda bilgi verdi. En önemli kısım budur. Her ne kadar proje hazırlarsak hazırlayalım para olmadıktan sonra hayata geçmesi söz konusu değildir. Büyük şehir olacağımızı kabul edersek bu proje gerçekleşecek, demektir. ” şeklinde konuştu.
KENTİ SEMBOLİZE EDEN FARKLI BİR GÖRÜNÜM YARATILMALI
Mimari proje çalışmalarının farklı olabileceğini, hazırlanan ön proje görüntüsünün de çok kötü olmadığı dile getiren Başkan Hacısalihoğlu bu konuda şunları söyledi: “Dünyanın neresine giderseniz gidin muhakkak dikkati çekmek açısından bilim parklarına farklı bir görüntü uyguluyorlar. Böyle bir düşüncede burada yaratılabilir. “ Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, şehrimizin geleceğini değiştirebileceğini vurguladığı bilim merkezi projesi çalışmaları içerisinde fiziki görünüm yanı sıra önemli olan iç mekânların doldurulması olduğuna dikkat çekti.
Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Bu amaçla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2009 yılından beri yürütülen projede ki verileri çalışmayı yürüten ekibe teslim eden Başkan Hacısalihoğlu, “ Bu tür projeleri hayata geçiren bazı firmalar var. Türkiye bu konuda çok geri bir ülke değil. Yurt içinden başarılı firmalarımız bu alanda bulunmaktadır. Önemli olan bir an önce proje çalışmalarının sonuçlandırılması ve zamanında tamamlanmasıdır. Bu süreçte danışman firmalar ile irtibatlı olarak projeler tamamlanırsa daha başarımız artar. “
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlere ne görev düşüyorsa her zaman hazır olduklarını bildiren Başkan Hacısalihoğlu, sözlerine şunları ekledi: “Bu şehrin projesi, geleceğin projesi, gençlerimizin projesidir. Ama önemli olan şehrin buna sahip çıkmasıdır. Şehirdeki tüm kesimlerde bu salonda olduğuna göre inanıyorum ki kısa zamanda bu proje hayata geçecektir. Herkes sorumluluğunu üzerine alıyor. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.07.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle