CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan durmak bilmiyor. Bayraktutan ilimizde yaşadığımız her sıkıntıyı TBMM'ne taşımaya devam ediyor.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Artvin halkının TBMM'deki sesi olmaya devam ediyor. Bayraktutan seçim çalışmaları esnasında ifade ettiği vekillik anlayışının tam anlamıyla yerine getiriyor. Bu defa da Karadeniz Sahil yolunu TBMM'ye taşıdı. Son olarak Sarp sınır kapısının hemen yanı başında yolun çökmesi ile gündeme gelen Karadeniz Sahil yolu ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması ile ilgili TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
Artvin CHP Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan'ın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Uğur BAYRAKTUTAN
Artvin Milletvekili
Karadeniz'i "Kaya Denizine" çeviren Karadeniz sahil yolu, Belediye Başkanlarının, Uzmanların, Doğaseverlerin ve Yöre halkının; "Denizden geçmesi bir katliam olur" dediği halde Hükümetiniz her ne hikmetse yolu denizden geçirmek için ısrarcı olmuşlar ve Karadeniz'de denize girecek kıyı bırakmamak kaydıyla kıyıdan yol geçirilmişti. Sonuçta Giresun'da, Orduda suyun denize kavuşamaması nedeniyle şehir içlerinde su baskınları oluşmuştu. Yakın zaman önce; Rize ve sahil şeridindeki ilçelerde yaşanan sel felaketleri ile bu işin ne kadar kural dışı olduğuna şahit olmuştuk. Yine birkaç gün önce Artvin İline bağlı Hopa-Kemalpaşa- Sarp, uluslararası karayolunun deniz dalgaları ile çökmesi ile bu projenin ne kadar yanlış olduğu ispatlandı.
Bu Çerçevede;
1- Karadeniz duble yolunu yaparken ileride bu tür felaketlerin yaşanacağını bilmiyor muydunuz? Bilmiyorsanız bunun sorumluları kimdir, onları biliyor musunuz? Devleti milyon dolar zarara sokanlara karşı ne gibi yaptırım uygulamayı düşünüyorsunuz?
2- Erzurum 1. İdare Mahkemesi; anılan projeyi defalarca durdurma kararı vermesine karşın hukuksuzca inşaatına devam edilen yolun, bu gün deniz dalgaları ile kullanılamaz hale gelmiş olmasını nasıl açıklayacaksınız? Vatandaşlarımızdan aldığımız vergilerin deniz dalgalarıyla heba edilmesinin ülkemize yöremize katkısı ne olmuştur? Çokbilmişlik kisvesiyle yapılan bu yolun her yıl onarılacak olması kimlere, nasıl bir kazanç sağlayacaktır?
3- Her yağmurda maddi ve manevi kayıplara neden olan Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili çözümleyici veya alternatif bir çalışmalarınız var mıdır? Büyük zararlara neden olan bu yolun başka bir noktadan geçirilmesine ilişkin düşünceniz var mıdır? Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili kısa ve uzun vade de ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.02.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle