Artvin Baro Başkanı Ve Y.k. Üyeleri Denktaşın Cenazesi İçin Kıbrıs'ta

17/01/2012 11:07

Artvin Barosu, Onursal Üyesi Denktaş'a Son Görevini Yerine Getirdiler.


Haber: Hayati Akbaş







13 Eylül 2003 tarihinde düzenlenen "Kıbrıs Davası" konulu konferansta Artvin Barosu'nun konuğu olarak Artvin'e gelerek burada kendisine Artvin Barosu Onursal Üyesi beratı takdim edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatının ardından Artvin Barosu Başkanlığı, Denktaş'a karşı son görevini yerine getirdi.

Artvin Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. İzzet Varan ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Galip Özçelik, 17 Ocak Salı günü Lefkoşa'da düzenlenecek olan cenaze törenine katılmak üzere Lefkoşa'ya gittiler.

Artvin Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. İzzet Varan yaptığı açıklamada, Artvin Barosu Onursal Üyesi KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümünün derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, Merhum Denktaş'ı yakından tanımış ve böylesine bir hukuk adamını Artvin Barosu'na onursal üye olarak dâhil etmenin gururunu yaşadıklarının altını çizdi.

Artvin Barosu Yönetim Kurulu'nun yayınlamış olduğu başsağlığı mesajında ise;

"Hukuk Adamı;

Direnişçi;

Türk Toplumunun Yılmaz Savunucusu;

Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin Kurucu Başkanı;

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı;

Artvin Barosunun Onursal Üyesi

Rauf DENKTAŞ'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Işıklar içerisinde yatsın. "

İfadelerine yer verildi. 13 Eylül 2003 tarihinde düzenlenen "Kıbrıs Davası" konulu konferansta Artvin Barosu'nun merhum Rauf Denktaş'ı konuk etmesinin ardından Artvin Barosu Basın Bülteni'nin o dönemki Kıbrıs Özel Sayısında, Artvin Barosu Başkanı Av. İzzet Varan bir makale kaleme almış ve ulusal basının bu konferansa kayıtsız kalmasını şu ifadelerle eleştirmişti:

(Artvin Barosu Başkanlığı Bülteni'nin 2003 yılı Ağustos-Ekim sayında yayınlanan Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. İzzet Varan'ın "Sayın Denktaş, Kıbrıs ve Basın" başlıklı makalesi)

"Baromuz tarafından 13 Eylül 2003 tarihinde de "KIBRIS DAVASI" adlı konferans düzenledi. Yıllarını Kıbrıs Davasına adamış bir devlet adamının gözlerindeki kararlılığı ve inancı, yüreğinde Kıbrıs Sevdasını, aklında Türk olmanın gururunu belki de yakından tanımasak anlamayacaktık. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek onun yüreğindeki mütevazılığa ulaşmamızın mümkün olmadığını düşünüyorum.

Toplum olarak hafızası zayıf bir milletiz. Çabuk unutuyoruz. Sayın Denktaş'ın Kıbrıs halkı adına o çırpınışlarına tanık olanların hafızalarını tazelediklerinde Sayın Denktaş'a tavır alan, muhalefet eden, Kıbrıs'ı bir Avrupa Birliğine girmek için pazarlık konusu yapmaya çalışan ister Türk ister Kıbrıslıların yüzlerinin kızarıp kızarmadığını merak ediyorum.

Bir insan ömrü için 50–100 yıl uzun bir süre olmasına rağmen, toplumlar için 50–100 yıl kısa bir süredir. Türkiyeli Mehmetçiğin, Kıbrıslı Mücahidin kanları daha kurumadı. Katledilen bebelerin çığlıkları daha kulaklarımızda. Buna rağmen tüm bunlar olmamış gibi nerede ise tüm haksızlık bizim sorumluluğumuzdaymış gibi ve "Ver Kurtul" anlayışını halkımıza dikte etmeye çalışanlar, tarih önünde bunun faturasını çok ağır ödeyeceklerdir.

Baromuzca düzenlenen Konferansa halkımızın, yerel ve bölge basınının ilgisi büyüktü. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak Ulusal basınımızın kayıtsızlığını anlamıyorum.

İlerleşmiş yaşına rağmen bir delikanlı enerjisi ile koşuşturan, haklı davayı inançla savunan bir Cumhurbaşkanı'nın bu gayretleri, yaşam tarzları ile tele volelere konu olan halkımıza sanatçı diye yutturulanlar kadar önemsenmiyor. Lütfen, ulusal onurumuz ve çıkarlarımızı dikkate alınız. Bu büyük ülke olmazsa sizi Avrupa'da ve Yunanistan'da gazeteci yerine bile koymazlar.

Vatan sağ olsun diye canlarını dün fedan etmesini bilenlerin davasını, bu kadar alçaltanlardan tarih adına hesap sorulacağının unutulmayacağını birilerinin de unutmamasını diliyor, saygılar sunuyorum. "

RAUF DENTAŞ KİMDİR ?

Rauf Denktaş 1, 5 yaşındayken annesini kaybetti. Babası hâkim Raif Bey'dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul'a gönderildi. Arnavut köy'de ilkokuldan liseye kadar eğitim veren Fevzi Ati Lisesi'nde yatılı okumaya başladı. Ortaokuldan sonra Kıbrıs'a döndü ve liseyi Kıbrıs'ta bitirdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere'ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı.

Siyasi Yaşamı;

Mücadele yılları;

27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingde Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk toplumunun iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak'ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük'ün onayı ile Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve toplum sorunlarıyla uğraşmaya başladı. 1949 yılı yaz aylarında savcılık yapmaya başladı. Yine aynı yıl Aydın Hanım'la evlendi. 1955'te terörist bir kimliğe bürünen Enosis'le mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu.

1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk Askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürich ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi'yle İcra Komitesi Başkanlığı'na seçildi. 16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı'na ayakbastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.

1964 Londra Konferansı'ndan sonra Makarios tarafından "istenmeyen adam" ilan edildi. Yeşil ada'ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy'e çıkarak savaşa katıldı. 1967'de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs'a döndü.

Siyaset dönemi;

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 28 Şubat 1973'e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi. 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976'da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanından sonra tekrar cumhurbaşkanlığına seçildi. 22 Nisan 1990'da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995'teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılındaki seçimlerde %43. 67 oranında oy aldı ve seçim ikinci tura kaldı; ama ikinci tura kalan diğer aday olan Derviş Eroğlu'nun çekilmesi üzerine seçimden galip olarak çıktı. 2004 yılında BM genel sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Sorunu'nun çözümü için hazırladığı Annan Planı'na karşı çıktı, Türkiye ve KKTC'de onlarca toplantı düzenledi. Artvin Barosunun Artvin ‘de yaptığı "Annan Planı ve Türkiye" isimli panele katıldı ve "Kıbrıs; Anadolu Arkanda" sloganı Artvin'den tüm dünyaya yayıldı. Buna rağmen plan Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilse de Kıbrıslı Rumların reddetmesi üzerine hayata geçmedi. 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.

Sosyal yaşamı;

Politika hayatı yanı sıra, aynı zamanda yazar kimliğiyle de önemli bir şahsiyet olan Rauf Denktaş, 1985'in son aylarından bugüne, Yeni Asya Yayınları arasında çıkan kitapları bulunuyor. Ayrıca Denktaş, çok meraklı bir fotoğrafçı özelliği ile de bilinmekte, fotoğraf makinesini elinden bırakmamaktaydı. Rauf Denktaş, Yeniçağ Gazetesi'nde yazılar yazmakta ve ART televizyon kanalında Pazartesi günleri Denktaş'ın Gündemi adlı izlenceyi sunmaktaydı.

Ölümü;

8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 87 yaşında vefat etti. Vefatının ardından tüm Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.01.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...