Arhavi ilçesinde bulunan Kamilet Vadisi'nde, 2011 yılı planında olmadığı halde Artvin İl Özel İdaresi tarafından yapılan yayla yolunun, yaylaya değil MNG Holding'in Orta HES projesine giden yol olduğu ortaya çıktı. MNG Holding böylece, on binlerce ağacın kesilmesiyle yapılacak 17 kilometrelik yol için Orman Bölge Müdürlüğüne, 'ağaç ve arazi bedeli ödememiş' olacak. Böylece yol, kamu adına projelendirildiği için Kamilet Vadisi'nde, ÇED olumlu Raporu almasına da gerek kalmadan HES yolu yapılmış olacak.
Ayrıca, bugüne dek vatandaşın hidroelektrik santral (HES) projelerine karşı açtığı davalarda 'proje ve Su Kullanım Anlaşmalarının iptal' eden mahkeme kararları da aşılmış olacak.
HALK PROJEYE DAVA AÇTI
Vatandaş şimdi, Artvin İl Özel tarafından 2011 ek yatırım programına alınan ve 8 Temmuz 2011'de Artvin İl Genel Meclisince kabul edilen, 17 Eylül 2011 tarihinde Orta HES Projesi'ni inşa edecek olan taşeron firma tarafından yapılmaya başlanan "Arılı Köyü-Yayla Yolu"na karşı dava açtı. Kamu kurumlarının kararına karşı açılan davada, yol projesinin durdurulup iptali isteniyor.
NE PROJE NE DE BÜTÇE VARDI
Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından açılan davanın dilekçesine göre oynanan oyun şöyle:
ÇED süreci aşılarak yapılan "Arılı Köyü Yayla Yolu' , üç köy muhtarının Kasım 2010 tarihinde Arhavi Kaymakamı'na verdiği dilekçe sonucu işleme konuldu. Artvin İl Özel İdaresi'nin 2011 programında böyle bir yol projesi yoktu. Dolayısıyla bütçesi de yoktu. Kamilet Vadisi'ne HES yapmak isteyen MNG Holding'in taşeron firması, yol inşaatını kendilerinin yapacağını bildiren bir taahhütnameyi Artvin İl Özel İdaresi'ne verdi. İl Özel İdaresi, bu taahhütname doğrultusunda, harita üzerinden yapılan etüt çalışmasıyla 17. 100 metrelik yol güzergâhı belirledi. Ancak söz konusu yol, yayla yolu adı altında yapılıyor olmasına rağmen halkın en çok kullandığı Taşlık, Mağara, Sazlık gibi, yaylalardan geçmiyordu. Yolun 15 kilometresi, hiçbir yaylanın, tarlanın, köylüye ait hiçbir arazinin olmadığı Kamilet Vadisi derinliklerinde devam ediyor ve Orta HES'e geldikten sonra sırta doğru çıkıyordu.
İŞ MAKİNELERİ ÇALIŞINCA FARKEDİLDİ
Vatandaş yolun varlığından, 17 Eylül 2011 tarihinde Orta HES Projesini yapacak olan MNG Holding'in taşeron firmasına ait iş makinelerinin çalışmaya başlamasıyla fark etti.
Kaymakam'a verilen dilekçede kendi adını gören Küçükköy Muhtarı Yaşar Kılıç, talebinden vazgeçtiğini bildiren bir yazı ve 8 köy muhtarının imzasıyla, Kamilet Vadisi'nin turizm havzası olduğu, bölgede yeni bir yola ihtiyaç olmadığı, var olan eski yolun iyileştirilmesi gerektiği, projesiz yapılan yolun yaylaya değil Orta HES projesine hizmet ediyor olduğunu belirten bir dilekçeyle Kaymakamlığa başvurdu.
MAHKEMEYE BAŞVURULDU
İtirazlar işleme konmayınca Rize İdare Mahkemesi'ne başvuran 70 kadar vatandaş ve sivil toplum örgütleri, yürütmenin durdurulması ve yolun iptalini istedi. Mahkemeye sunulan dilekçede, "projelendirilmeden, imar planları yapılmadan, rast gele bir şekilde, yamaçlardan aşağılara moloz ve hafriyat dökerek, hiçbir denetim olmaksızın yol inşaatına başlandığı, bunun da turizm getirisinin yanı sıra endemik özelliği olan Kamilet Vadisi'nde geri dönülmez, telafisi imkânsız zararlara yol açacağı" belirtildi.
Ayrıca bu şekilde; HES için yapılan yol inşaatının ÇED süreci dışına çıkartılması ve sıradan bir yayla yolu gibi, hiçbir denetim ve özel projelendirilme olmadan yapılmasının hukuken mümkün olmadığının da altı çizildi.
NEDEN ÖNEMLİ
1999 yılında, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Kamilet Vadisi'ni, Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanı arasındaki bölgelerden biri olarak ilan etti. Buraya yapılacak bir HES, bölge endemiği açısından ciddi zararlar doğuracak.
Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Kamilet Vadisi'nde, 2011 yılı planında olmadığı halde Artvin İl Özel İdaresi tarafından yapılan yayla yolunun, yaylaya değil MNG Holding'in Orta HES projesine giden yol olduğu ortaya çıktı. MNG Holding böylece, on binlerce ağacın kesilmesiyle yapılacak 17 kilometrelik yol için Orman Bölge Müdürlüğüne, 'ağaç ve arazi bedeli ödememiş' olacak. Böylece yol, kamu adına projelendirildiği için Kamilet Vadisi'nde, ÇED Olumlu Raporu almasına da gerek kalmadan HES yolu yapılmış olacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.11.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle