Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Yusufeli ilçesine bağlı Yüncüler köyünde olumsuzluklardan ve felaketlerden korunmak amacıyla düzenlenen kurban kesimi etkinliklerine katıldı.
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Alper Sır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı ve İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Kaçmaz ile birlikte ilçe merkezinden yaklaşık 42 kilometre uzaklıktaki 2300 rakımlı Kaçkar Dağlarının eteğinde bulunan Gazi Bayram Ada Yaylası'na gitti.
Yüncüler Köyü Muhtarlığı'nca organize edilen etkinlikte, 5 adet büyük baş hayvan kesildi. Kesilen kurban etleri 25 adet kazanda pişirilerek davetliler ile köy halkına ikram edildi.
Etkinlikte, önümüzdeki bir yılın kazasız belasız geçmesi, doğal afetlerden korunmak ve ülke birliği için dualar okundu.
Etkinliklere katılan Vali Yemlihalıoğlu burada yaptığı konuşmasında, geçmişe dayalı bir geleneği yaşatan köylüleri kutladı.
Köylülerin yaylaya çıkmadan önce köylerinde her hangi bir olumsuzluğun olmaması, bir kaza, bela gelmemesi amacıyla kurban keserek güzel bir geleneği yaşattıklarını belirten Yemlihalıoğlu; "Artvin'de yayla kültürü çok fazlaca yaygın. Köyün yerleşik insanları tuttukları iyi niyetlerin gerçekleşmesi amacıyla yaylaya çıkmadan önce kan akıtarak dua ediyorlar. Burada yapılan bu geleneğin tarihini burada yaşayan insanlar hatırlamıyorlar. Bizi de davet ettiler. Bizde davete icabet ederek buraya geldik. Benim burada dikkatimi çeken ilginç bir olay oldu. Bu geleneğin yaşatılması için köylüler kendi aralarında para toplayarak kurban kesiyorlar. 1974 yılında Kıbrıs Savaşının yaşandığı dönemde buradaki köylüler 4 yıl boyunca bu gelenek için topladıkları paralarla kurban kesmeyip bu parayı yardım olarak Kıbrıs'a göndermişler. Bu da çok güzel bir davranış olmuş. Vatandaşımızın birlik ve beraberliğini, kendi arasındaki dayanışmasını ve kaza, bela olmaması açısından düşündükleri güzel bir geleneği yaşattıkları için ben kendilerini kutluyorum. Bizde böyle bir günde yanlarında olalım istedik" diye konuştu.
Köy Muhtarı Mustafa Çiçek, yaptığı açıklamada, kurban geleneğinin kendilerine atalarından kalan en iyi dayanışma ve kaynaşma örneği olduğunu belirterek, ''Bu etkinliğin başlangıcını bilen yok. Dedelerimiz de dedelerinden böyle gördüklerini söylerlerdi. Köyümüzden gurbete gidenler ve ülkemizin değişik bölgelerinde yaşayan insanlarımız, bu kurban merasiminde bir araya gelerek hem kurbanlarını kesiyorlar hem de özlem gideriyorlar. Bu sene beş büyükbaş hayvan kurban kestik. '' dedi.
Köylüler, bir süre kendileriyle sohbet ederek sorunlarını dinleyen Vali Yemlihalıoğlu'na köylerinin fotoğraf tablosunu hediye ettiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle