Artvin Valiliği ile Orman Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğünce, Borçka'nın Camili köyünde yaşayan orman köylülerinin refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Vali Yemlihalıoğlu, aralarında ORKÖY Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç'ın da bulunduğu 29 kişiden oluşan bir heyetle Borçka'nın Camili köyüne gitmek üzere bölgede bulunan kar ve heyelan riskinden dolayı Sarp Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak Acara Özerk Cumhuriyeti toprakları üzerinden yaklaşık 130 kilometrelik zorlu bir yolculuğun ardından köye ulaştılar.
Camili İlköğretim Okulu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı ORKÖY Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yalınkılıç, ORKÖY Genel Müdür Yardımcısı Osman Öztürk, ORKÖY Genel Müdür Sekreteri Kadir Kılıç Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, ORKÖY Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri, Artvin İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve Mühendisleri ile Camili, Maral, Düzenli, Efeler, Kayalar, Uğur Köylerinin Muhtarları ve köylüler katıldılar.
Vali Yemlihalıoğlu ilk olarak Camili İlköğretim Okulu'nda incelemelerde bulundu. Öğrencilerle yakından ilgilenen Yemlihalıoğlu, onlara dersleriyle ilgili bazı sorular sordu.
Vali Yemlihalıoğlu ve beraberindekiler daha sonra okulun toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına katıldılar.
Toplantıda, Camili Havzası ve Camili Biyosfer Rezerv Alanı ile ilgili neler yapılabilir ve ORKÖY aracılığı ile burada yaşayan köylülere nasıl destek sağlanabilir konularında köylülerin istek ve talepleri dinlendi.
VALİ YEMLİHALIOĞLU, CAMİLİ'YE GEÇİŞ NOKTASI, MURATLI'YA İSE SINIR KAPISI YAPMA ÇALIŞMALARIMIZ VAR.
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu burada yaptığı konuşmasında, Camili Biyosfer Rezerv alanında bulunan mevcut köylerin zorlu kış şartlarından dolayı yollarının yılın 5-6 ayı kapalı kalmasından dolayı büyük sıkıntı çektiklerini belirterek, "Camili bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın halini, hatırını soralım hem de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunları dinleyelim ve elzem olan sorunlarınıza çözüm üretelim diye buraya geldik. ORKÖY Genel Müdürümüz ve ekibiyle bu yolu görmek için geldik. Köyünüzün yolu kardan dolayı heyelan riski taşıdığı için Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Başkenti Batum üzerinden geldik. Muratlı'dan bir sınır kapısı ve Camili'den ise bir geçiş noktası yapılması konusunda Valiliğimizin ve Dışişleri Bakanlığımızın yoğun bir şekilde çalışmaları var.
Muratlı tarafından bir yol projemiz var. Yol güzergâhını kendi gözümüzle bir kez daha görelim dedik. Muratlı üzerinden ikinci bir kapı da gündemimizde O zaman bu Camili Havzası daha farklı bir boyut kazanacak. Camili köyümüzden de bir geçiş noktası projemiz var. Batum üzerinden Camili köyümüze gelen bir yol var. Bu yolun yaklaşık bir kilometresi patika yol. Yani otomobillerin geçişi sağlanamıyor. Zor kış şartlarında daha önceden Acara Özerk Cumhuriyeti ile devletimiz arasında imzalanan protokolle hasta ve acil durumlarda Batum üzerinden Türkiye'ye geçişleri sağlıyoruz. Yıl içerisinde TİKA ile bir protokolümüz var. Acara hükümeti protokol çalışmalarını son aşamaya getirdi ve çok ciddi bir şekilde ilgileniyorlar. Bu yol bittikten sonra Camili havzasında yaşayan vatandaşlarımız sıkıntı çekmeyecekler.
Nisan ayında ilimizde düzenlediğimiz Turizm Haftası etkinliklerimize Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze'yi davet ettik. Ardından Sayın Başbakan bizleri Batum'da düzenledikleri turizm fuarına davet etti. 16 ülkenin katılığı fuara Türkiye'yi onur konuğu olarak davet ettiklerini söylediler. Burada açılan stantları gezerken Batum'un köylerinde yaşayan insanlar bizlere Batum toprakları üzerinden Camili'ye ve Muratlı'ya yol yapacakmışsınız dediler. Ve bu yolun yapılmasının kendilerini de çok mutlu edeceğini söylediler. Her iki ülke adına güzel adımlar atılıyor. Artvin Valiliği olarak bu konunun üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyorlar.
Mevcut Camili-Borçka arasında bizim devam eden yol çalışmamız var. Yolda kar ve heyelan riski var. Ben il valisi olarak bu yolda bir insanımızın burnu kanasa beni çok üzer. Onun için bu yolda çığ riskinden dolayı Karayolları olarak çalışmamız var. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz bu çalışmasını kısa sürede sonlandıracak. Birde sizlerin mutabık olduğu orman yolunuz varmış. O çığ riski olan bölgenin alternatifi olarak yaklaşık 6 kilometrelik bir orman yolunu il özel idaresi olarak destek olup yapabiliriz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı düzeyinde buraya Aile Hekimliği noktası oluşturduk. Sağlık noktasında biraz daha rahatlatma olacağına inanıyorum. Ev pansiyonculuğu konusunda havzada yaşayan köylülerimizi yurt dışına gönderip eğitim almalarını sağlayacağız. Bu toplantının ardından önümüzdeki günlerde köylülerimizle bir araya gelip daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirme toplantısı yapacağız" diye konuştu.
ORKÖY GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. YALINKILIÇ, ORMAN ZENGİNLİĞİ BAKIMINDAN ARTVİN'İ PİLOT İL SEÇTİK
ORKÖY Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç yaklaşık 2 saat süren bilgilendirme toplantısında, Camili Havzasında hayvancılığın desteklenmesini, eko turizm kapsamında projeler üretilerek genel müdürlüğe sunulmasını, ev pansiyonculuğunun aktifleştirilmesini ve desteklenmesini, orman Köy konaklarının (kır evi) yöre mimari yapısında yapılmasını, arıcılık faaliyetlerinde marka tescilinin, paketleme ve pazarlama işlemlerinin en kısa sürede tamamlanmasını, arıcılıkla ilgili kapasite geliştirme ve üretilen balın ORKÖY ürünüdür damgasıyla pazarlanmasının yapılacağını ifade etti.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevini 7 yıl yaptığını ifade eden Yalınkılıç, " Son bir yıldır da ORKOY Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Bu görevim süresince bence yaptığımız en hayırlı işlerden bir tanesi Camili'nin Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilmesiydi diye düşünüyorum. Türkiye'nin ilk Biyosfer Rezerv Alanıydı. Gerçekten de ilk olmayı hak eden bir doğaya sahip. Ben bu coğrafyanın Cenab-ı Allah'tan torpilli olduğuna inanıyorum. Bizde ORKOY olarak burada yaşayan vatandaşlarımıza elimizden gelen katkıyı vereceğiz. Ben bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak sizlerin anlayışına, sabrınıza ve insanlığınıza hayranım. Ben de bir köy çocuğuyum ama bu yolu geldikten sonra kendi köyümün kıymetini bilmem gerektiğini gördüm.
Biliyorsunuz GEF projesini tamamladık. Bu proje kapsamında Türkiye'de 4 alan vardı bunlardan bir tanesi Camili bölgesiydi. Plan bitti de bunun altında yörenin kalkındırılması aşamasına sıra geldi. Planı bitiren şahsım olarak bu kez bu yöreye hizmet etmek maksadıyla ORKÖY Genel Müdürü olarak sizlerin huzurundayım. Köylerimizin kalkınması için müdürlük olarak görevimizi alnımızın akıyla yerine getireceğimizi düşünüyorum. Artvin'e samimi olarak söylüyorum heybemiz dolu geldik. Sayın bakanımızın sizlere sevgi ve selamını getirdim. Artvin'in çok çalışkan ve dinamik bir Valisi var. Bu yüzden sizler çok şanslısınız. Sayın Bakanımızın talimatı şudur, Güney'e, Batı'ya çok giden ve gelen var. Beni de Camili'ye gönderdi. Önceki aylarda Sayın Bakanımızı ziyaret eden Camili köylülerimizin yaşadıklarını anlatması kendisini çok duygulandırmış. Bakanlığımızca yapılması gereken ne varsa bölgede tespitlerini yap, senin yapabileceklerini sen yap. Yapamayacaklarını bana raporla ben yapayım şeklinde talimat verdi. Bende bu talimatı yerine getirmek üzere Sayın Valimizle birlikte köyünüze geldi.
Artvin bizim için pilot bir ildir. Türkiye'de orman köyü denince ilk akla gelen şehir Artvin'dir. Şu anda Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü ile birlikte Ardanuç'ta kırsal proje hazırlama eğitimi programı uyguluyoruz. Çok pratik bir proje hazırlama sistemi ile oradaki köylere yönelik çalışmamız var. Camili'de plan bittiği için aynı çalışmayı burada tekrar etmeye gerek yok. Burada çok ön plana çıkan konuları planımızdan biliyoruz. Burada biz orman köylerini tarif ederken iki kelimede toparlıyoruz. Doğası ve duası temiz yerler olarak tarif ediyoruz. Henüz kirlenmemiş yani dolayısıyla biz bu henüz kelimesinin altını da çiziyoruz ki yanlış yapmayalım diye. İnşallah bu iki kelimeyi arşivimize dönüştürüp gelecek nesillere bırakılabilir tabi kaynaklara dayalı bir gelişmeyi, bir kalkınmayı burada hep birlikte ele ele gerçekleştirmiş oluruz diye düşünüyorum.
Artvinli olarak sizler çok şanlısınız çünkü çok dinamik ve çalışkan bir valiniz var. Kendileriyle çok eskiden beri tanışıyoruz. Ben buraya sadece dostlar alış verişte görsün diye gelmedim. Beraberimde genel müdür yardımcım, pazarlama ve yerleşim dairesi başkanımla geldim.
Şimdi biz Tarım Bakanlığı'nın 20, 8 milyonluk verdiği destekle orman köylerinde bir faaliyet gerçekleştirilemeyeceğine inanıyoruz. Çünkü Tarım Bakanlığı hektar ve miktar üzerinden destek veriyor. Türkiye'de şehirde ve mücavir alanlara yakın köylerde yaşayan insanların gayri safi milli hâsıladan aldıkları pay 10 bin doların üzerindedir. Orman köylerindeki insanların gayri safi milli hâsıladan aldıkları pay yani sizin aldığınız pay 500 doların altındadır. Kıyaslayın, kabul edilmez çünkü niye biz iki sığır dağıtan, 30 koyun, 1 koç dağıtan bir kurum olarak yıllarca hizmet vermişiz. İşin yanlışlığı burada. Aynı sizin dediğiniz gibi havza esaslı, havzadaki problemleri bütüncül bir anlayışla ele alıp o yöndeki projeleri desteklemiş olsaydık bugün çok farklı bir noktada olurduk. Bu sebeple biz ORKÖY Genel Müdürlüğü'nün usul ve esaslarını yeniden revize ettik ve maliye bakanlığına gönderdik. Umudum o ki gelecek hafta bu düzenleme çıkacak. Çıkarsa sizin bildiğiniz sıkıntılı durumlar ortadan kalkacak. Ev altı hayvancılığa son diyoruz. Altta hayvan yaşayacak üstte insanlar yaşayacak. Ne hayvan refahı ne de insan refahı böyle bir şey yok. Camili bölgesindeki arıcılığı diğer arıcılık ve ürünlerinden ayırmak için, genel müdürlüğümüzün denetiminde yapılan işler için, ORKÖY ürünüdür diye genel müdürlüğümüzün damgasını ve yazısını verelim. Böylelikle diğerlerinden farklılığı ortaya çıksın" diye konuştu.
Yalınkılıç, alanla ilgili daha farklı sürdürülebilir kaynakların üniversiteler tarafından araştırılması için girişimlerin başlatılması konusunda Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker'e gerekli çalışmaların kısa sürede başlatılmasını gerektiğini ifade etti.
Camili halkı ise, Borçka Camiliye bir saate geliniyor, köy ve mahalle yollarımız çok bozuk. Bu yolların daha iyi olmasını istiyoruz. Havzada turizm, mera konusunda sıkıntılarımız var. Borçka-Muratlı, Muratlı-Camili ulaşımı çok gereklidir. İlk defa devletimizin Valisi Batum üzerinden sınırı aşarak Camiliye geldi. Bu yolun açılmasının ne kadar zaruri olduğunu kendi gözleriyle gördü. Bir an önce bu yolun yapılacağını bizlere müjdeledi. Çok memnun olduk. Daha önce hiçbir vali böylesi bir ekiple köyümüze gelmedi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir valimiz Gürcistan üzerinden Camili köyümüze geldi. Bundan dolayı biz çok mutluyuz. Geçen ay Dışişleri Bakanımızın ön protokol imzaladığı Muratlı Sınır Kapısı ile Camili geçiş noktasını yerinde görmek için Sayın Valimiz Gürcistan sınırını aşarak köyümüze geldi. Sayın Valimizin ve beraberindeki ORKÖY Genel Müdürü ve ekibinin köyümüze gelmeleri bizleri gerek sınır kapısı, gerek geçiş noktasının açılması ve gerekse de köylerimizin kalkınması noktasında yaptıkları çalışmalar köy halkını son derece mutlu etmiştir. Biz kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu bizler için çok büyük bir olaydır" diye duygularını dile getirdiler.
Heyet, toplantının ardından kar ve heyelan riskine rağmen Borçka üzerinden Artvin'e döndü.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.05.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle