2. Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi Başladı

01/05/2011 14:04

Zirvenin Açılışına Katılan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı; "Ülkeler Arasındaki İlişkilerin Sigortası Ticari Faaliyetlerdir"


Haber: Hayati Akbaş







Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ticari faaliyetlerin ülkeler arasındaki ilişkilerin sigortası olduğunu belirterek ticari ilişkilerin yoğunlaşmasının siyasi ilişkileri de kalıcı hale getireceğini söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) öncülüğünde Trabzon Valiliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğinde gerçekleştirilen ve ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra 18 ülkeden siyasetçi, bürokrat ve işadamlarının katılımıyla düzenlenen 2. Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi, Novotel'de başladı.

DEVLET BAKANI HAYATI YAZICI: TRABZON İPEKYOLUNUN ÇOK ÖNEMLİ LOJİİSTİK ÜSSÜDÜR

Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ticaretin ülkeler arasındaki ilişkilerde bir güven ve istikrar unsuru olduğunu söyledi.

Üç eski kıtanın kavşağındaki Türkiye'nin, tarihi İpek Yolunun en önemli varış noktası olduğunu belirten Bakan Yazıcı, Trabzon'un da bu güzergâhta çok önemli lojistik bir üs konumunda olduğunu kaydetti.

2010 yılı sonunda dünya ticaretinin 32 trilyon dolar seviyesine ulaştığını, bu ticaretin yüzde 25'inin ise İpek Yolu güzergâhındaki ülke ekonomileri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yazıcı, "Trabzon'a bakarsak 1 milyar doların üzerinde ticari potansiyele sahip iller arasında 14. Sırada bulunuyor. 100 değişik ülkeye ihracat yapılıyor. Bu da Trabzon'un ne denli ticari gelişmişlik içinde olduğunun bir göstergesi" diye konuştu.

2008 yılında İpek Yolu güzergâhındaki ülkeler arasında bir gümrük idareleri zirvesi yaptıklarını, bu toplantının bu yıl Gürcistan'da yapılacağını anlatan Bakan Yazıcı, "Bunları çok önemsiyoruz. Ürünün üretilmesi önemli ama müşteriye erişimi, pazarlanması ve gümrük işlemleri dolayısıyla maliyetlerinin indirilmesi, rekabet açısından son derece önemli" dedi.

Son 10 yılda dünya ticaret hacminin yüzde 9 artış gösterirken, İpek Yolu güzergâhındaki ülkelerin ticaret hacminin yüzde 15 artış gösterdiğine vurgu yapan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ticari faaliyetler ülkeler arasındaki ilişkilerin sigortasıdır. Özellikle üst düzey ilişkilerin yoğunluğu güven ve istikrara vesile olur. Bu da ticaret erbabının yönelimine yol açar. Bununla bağlantılı olarak ticari ilişkilerin yoğunlaşması siyasi ilişkileri kalıcı hale getirir. "

DEVLET BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK: ARTIK İSTİKBAL BATIDA DEĞİL DOĞUDADIR

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak konuşmasında büyük fırsat ve imkânlara sahip olan bölgeye olan ilginin arttığını belirterek artık istikbalin batıda değil doğuda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kaydettiği gelişmeleri ve elde ettiği tecrübeyi anlatan Bakan Özak, "Biz Türkiye olarak birikimlerimizi, tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çünkü paylaştıkça artar, biz böyle inanıyoruz" diye konuştu.

Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Başbakanı Levan Varşalomidze ise Türkiye ile ülkesi arasında geçmişte var olan sorunların ortadan kalktığını belirterek "Biz iş dünyasının işini kolaylaştırmak için çalışıyoruz, bunun için neler yapabiliriz bunları araştırıyoruz" dedi.

BAŞKAN M. SUAT HACISALİHOĞLU: TRABZON YATIRIM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ TEŞVİKLERE SAHİPTİR

Konuşmasına, zirvenin önemini ve amacını anlatarak başlayan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ülkeler arasındaki ticaret potansiyelinin geliştirilmesini temel amaç olduğunu söyledi.

İpek Yolu'nun Karadeniz'e açılan yollarından birinin de Trabzon olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, "Avrupa ile Asya arasındaki ticaret, en güvenilir liman şehri olan Trabzon'dan yürütülmekteydi. Geçmişte şimdi serbest bölge olarak tanımlanan özel ticaret anlaşmaları Venedikliler ve Cenevizliler ile Kommenoslar arasında yapılmıştı. Trabzon tarihinde ticaret o kadar ileri seviyelerde olmuştur ki İtalyanlar tarafından ticarete yönelik üç dilde sözlükler bastırıldı. Bütün bunlar ticaretin önemini göstermektedir" şeklinde konuştu.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYECEKTİR, AYNI ZAMANDA BİZİMLE İŞBİRLİĞİNDE OLAN ÜLKELERDE BÜYÜYECEKTİR

Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ülkelerden olduğunu ve 2010 yılında yüzde 8, 9 büyüme hızı ile Çin'den sonra en hızlı büyümeyi kaydettiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, buna paralel olarak Trabzon ekonomisinin de 10 yılda 5 kat büyüme kaydettiğini, 2023 yılında bu büyümenin 6 kat artmasının hedeflendiğini ifade etti.

Ülkelerin ticaret yaparak büyüdüğünü belirten Hacısalihoğlu, "Ticaret yapan ülkeler bundan kazançlı çıkar. Bizler büyürken sizler de büyüyeceksiniz. Biz 12 yılda 6 kat büyümenin hesabını yaparken, sizler de büyüyeceksiniz. Ticaret potansiyelimizi birlikte geliştirirsek, hepimiz büyümenin birer parçası olacağız" ifadelerini kullandı.

Trabzon'un ticaret potansiyelinin yanında önemli sanayi yatırımlarına da sahip olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, bölgedeki yatırım imkanları ve kolaylıklarını anlattı, işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet ederek şöyle konuştu:

"Yatırım açısından Trabzon ve bölgemiz en üst seviyede teşviklerin uygulandığı bir bölgedir. Eğer ülkemizde bir yatırım düşünüyorsanız en üst seviyede teşviklerden yararlanabilirsiniz. Sizleri ülkemizde ticarete ve yatırıma, ikili işbirliklerine ve üçüncü ülkelerle ticari işbirliğine davet ediyoruz. "

Başkan Hacısalihoğlu, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde büyük rolü bulunan işadamlarının zirve kapsamında yarın yapılacak eşleştirme toplantıları ile ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

TTSO MECLİS BAŞKANI VE TÜRK - İRAN İŞ KONSEYİ BAŞKANI ALİ OSMAN ULUSOY: TAŞIMACILIKTA YAŞANAN SORUNLAR BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy ise Türkiye'nin 2010 yılında gerçekleştirdiği 130 milyar dolarlık ihracatın yüzde 76'sının karayoluyla taşındığına dikkat çekerek bu taşımacılıkta başta akaryakıt olmak üzere yaşanan sorunların aşılması için yetkililerden yardımcı olmalarını istedi.

Sarp ve Gürbulak sınır kapılarından yapılan ticaretin artmasının, bu güzergâhtaki 15 ilin ekonomisini hareketlendireceğini kaydeden Ulusoy, bunun çok önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

DOĞU KARADENİZ İHRACATCILARI BİRLİĞİ BAŞKANI AHMET HAMDİ GÜRDOĞAN: TRABZON, KARA VE DENİZ YOLU BAĞLANTILARIYLA EN ÖNEMLİ TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİDİR

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon'un ticaret potansiyelini, ulaşım imkânlarını ve lojistik alt yapısını anlattı.

Uluslararası ticarette gerekli bütün alt yapıya sahip olan Trabzon ve bölgenin, karayolu ve denizyolu bağlantıları ile önde gelen dış ticaret merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Gürdoğan, "Trabzon, Türkiye'de en fazla dış ticaretin yapıldığı 14. İldir. Trabzon'dan 100 değişik ülkeye ihracat yapılmaktadır. Ancak bu rakamlar bizler için yeterli değildir. Çok önemi kültürel bağlarımızı olan ülkelerle ticaretimiz gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır. Amacımız bu potansiyeli üst seviyelere taşımaktır. Bu ticaretin daha da geliştirilmesi için her türlü işbirliğine hazırız. Sizlerin ihtiyaç duyacağı ürünleri en üst katile ve uygun fiyattan sunma imkânına, bununla ilgili alt yapıya ve kapasiteye de sahibi" diye konuştu.

TRABZON VALİSİ DR. RECEP KIZILCIK: VİZELERİN KALDIRILMASI İLE TİCARETİN ÖNÜ AÇILIYOR

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise küreselleşen piyasalarda ekonomik kalkınma modellerinin en önemlilerinden birinin, bölgesel kalkınma modelleri olduğuna işaret ederek son yıllarda dünyanın en hızlı gelişen İpek Yolu bölgesinde de bu yönde yapıların oluşturulmasının sağlayacağı faydalara dikkat çekti.

Vali Kızılcık, ülkeler arasında mal ve hizmetlerin sevkiyatının yanı sıra bunların ticaretini yapan işadamlarının seyahatinin de kolaylaştırılmasının ticaret açısından önemini ifade etti.

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: TRABZON YAŞANABİLİR KENTLERDE TÜRKİYE'DE 4. İL DURUMUNA YÜKSELDİ

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, son dönemdeki çalışmalar ile Trabzon'un yaşanılabilir iller sıralamasında 4. sıraya çıktığını söyledi. Gümrükçüoğlu, Trabzon'un turizm, eğitim, lojistik ve sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini de dile getirdi.

TOBB BAŞKAN YARDIMCISI HALİM METE: ARTIK TİCARETİN KALBİ ASYA'DA ATMAKTADIR

Ülkelerin ticari ve ekonomik yönden gelişmesinin özel sektörün gelişmesine bağlı olduğunu ve bunun için de ticaret ve sanayi odalarının güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, dünya ticaretinde yaşanan değişimi anlattı.

"Dünya ticaretinde değişim rüzgârları esiyor, üretimin, dağıtımın kalbi artık Asya'da atıyor" diyen Mete, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Asya ülkelerinin ticari hacmi ve büyümesi dünya ticaretine dinamizm kattı. Asya'daki gelişmeler İpek Yolu'nun tekrar faaliyete geçmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak İpek Yolu'nu tekrar canlandırmanın önünde hukuki ve fiziki engeller vardır. Bu engelleri ortadan kaldırmak için, ticaretin gelişmesinin hepimize sağlayacağı faydaları aklımızda tutarak, ortak bir hedefle ve uyumlu bir şekilde çalışmalıyız"

Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası raporlarına göre sınırda yaşanan beklemeler ve diğer uyumsuz uygulamaların ticaretin gelişmesinde en büyük engeli oluşturduğunu dile getiren Mete, "Aramızda standardizasyonu ve uyumu sağlamak istiyorsak, ikili anlaşmaları vakit geçirmeden imzalamalı ve uygulamaya geçirmeliyiz. İpek yolunun gelişmesi için bu şarttır. Yeni İpek Yolu'nun alt yapısı geliştikçe bu sınırlarda beklemeler ve caydırıcı diğer uygulamalar da ortadan kalkacaktır ve ticaretin kalbi yeniden Asya'da atacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında İpek Yolu turizmine de değinen Mete, şunları kaydetti:

"Turizm gelişirse ülkeler arasındaki ticaret karşılıklı olarak birbirini etkiler. Ticaret artarsa turizm artar, turizm artarsa ticaret artar. Ancak bugün buradaki ülkeler arasında bu istenilen seviyede değildir. Artık turizm Asya ülkelerine kaymaktadır. Bu doğrultuda çalışabilirsek bütün ülkelere kültürel ve ekonomik yararlar sağlamış olacağız. Asya artık eski Asya değil, dünyanın ticaret ve dinamizmi artık burada, bu dinamizmi hızlı bir şekilde beslemeliyiz, gelin hep birlikte bu çözümü üretelim. "

Afganistan Sanayi Ticaret Bakan Yardımcısı Ghulam Muhammet Yaylaki, İpek Yolu güzergâhı üzerindeki ülkeler arasında ticaret hacminin artırılmasının bölgenin refahına sağlayacağı katkıları anlattı.

Bölgede çok büyük ve doymamış bir pazar bulunduğunu dile getiren Yaylaki, "Ama ülkelerimiz arasındaki ticaret bunu yansıtmıyor. Bunun için özel sektörlerimiz arasında daha çok toplantılar yapılmalı, ağ oluşturulmalıdır. Böylece ekonomik ilişkilerimiz de artabilir" dedi.

AZERBAYCAN -NAHCİVAN ÖZERK BÖLGE EKONOMİK KALKINMA BAKANI FAMİL SEYİDOV: İPEKYOLUNUN ESAS BİR KAVŞAĞI YENİDEN CANLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Azerbaycan/Nahcivan Özerk Bölge Ekonomik Kalkınma Bakanı Famil Seyidov ülkesindeki ekonomik gelişmeleri ve yatırım imkanlarını anlattı.

İpek Yolu'nun esas kavşaklarından biri olarak bu yolun yeniden canlandırılmasını istediklerini belirten Seyidov, şartların bunun için çok uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

KIRGIZİSTAN EKONOMİK DÜZENLEME BAKANI UÇKUNBEK: İPEKYOLUNU GELİŞTİRECEK HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI DESTEKLEYECEĞİZ

Kırgızistan Ekonomik Düzenleme Bakanı Uçkunbek Taşbaev ise İpek Yolu'nun yeniden ihya edilmesi için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

"Bizim ortak amacımız bir arada olmak ve kültür değerlerimizin paylaşılması, ekonomik potansiyelimizin artırılmasıdır" diyen Taşbaev, İpek Yolu'nun geliştirilmesine yönelik her türlü çalışmayı destekleyeceklerini ifade etti.

TEBRİZ TİCARET VE SANAYİ ODASI VE TÜRK-İRAN İŞ KONSEYİ BAŞKANI RAHİM SADIKYAN: İPEKYOLUNUN CANLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

İran-Türk İş Konseyi ve Tebriz Ticaret Odası Başkanı Rahim Sadıkyan ise Türkiye ile İran arasında ticaretin geliştirilmesi ve tarihi İpek Yolunun yeniden canlandırılmasını arzu ettiklerini dile getirerek şöyle konuştu:

"Türkiye ile ülkemizin ilişkilerini daha öteye taşımayı temenni ediyoruz. Buraya gelirken Gürbulak Sınır Kapısında kamyonlar bekliyordu. Gümrükte bir sorun olduğunu düşündük. İnşallah bu sorunu çözmeye çalışacağız. Doğu ve Batı Azerbaycan illerinden 90 kişiye yakın bir heyetle buraya geldik. İnşallah bu toplantılar ticareti ve ilişkileri canlandırmaya yardımcı olacaktır. Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz. Bizim Irak'la 8 yıl sorunumuz vardı. Şu anda da ambargo ile karşı karşıyayız İran'la Türkiye'nin işbirliğinin sağlanmasını, İpek Yolu'nun canlandırılmasını istiyoruz ve misafirperverliğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz"

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi ve Dünya Ticaret Merkezi'nde açılan Karadeniz Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Fuarı'nı gezdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.05.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...