Kemalpaşa'da Bir Dram Yaşanıyor

17/09/2010 19:29

Artvin'in Hopa İlçesine Bağlı Kemalpaşa Beldesinde Kemalpaşa Halkının Para Toplayarak Yaptırdığı 4 Katlı Tam Donanımlı Sağlık Ocağı, Aile Hekimliği Uygulamasının Başlamasından Sonra İşlevsiz Hale Getirildi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Kemalpaşalıların çay paralarından arttırarak yaptırdığı ve tüm donanımıyla Sağlık Bakanlığı'na teslim ettiği 4 katlı sağlık ocağı, aile hekimliğine geçilmesiyle birlikte işlevsiz duruma getirildi. 9 bin nüfuslu beldede yaşayan yurttaşlar, bir iğne yaptırmak için bile Hopa Devlet Hastanesi'ne 10-15. km yol gitmek zorunda kalıyor. Özellikle beldeye bağlı köylerde yaşayanlar, gece saatlerinde yaşanan acil durumlarda Hopa'ya gitmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Kemalpaşa Sağlık Ocağı, 2005 yılında Kemalpaşa Kalkındırma Kültür ve Dayanışma Derneği aracılığıyla, yöre halkı ve hayırseverler tarafından yaptırıldı. Dernek, 4 katlı binayı, iç tasarım ve donanımı tamamlanmış halde Sağlık Bakanlığı'na teslim etti. Bakanlıkla imzalanan protokollerde, Kemalpaşa'nın ilçe olmaması nedeniyle binanın hastane değil sağlık ocağı olarak kullanılmasına ve 24 saat hizmet vermesine karar verildi.

Hizmete giren sağlık Ocağı 5-6 doktorla birlikte 24 saat hizmet vermeye başladı. Burada röntgen ve tahliller yapılıyor, acil durumlarda hastalara ilk müdahale gerçekleştiriliyordu. Hastalar burada ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra gerekirse doktor nezaretinde Hopa'ya sevk ediliyordu. Bu da hem zaten kapasite üstü çalışan Hopa Devlet Hastanesi'nin yükünü azaltıyor, hem de Kemalpaşalıları 10-15. km arası yol gitmekten kurtarıyordu.

İĞNE BİLE VURULAMIYOR

Ancak aile hekimliğine geçişle birlikte durum tamamıyla değişti. Kemalpaşa Sağlık Ocağı'nın bütün personeli çevredeki diğer sağlık kuruluşlarına aktarıldı. Koskoca binada yalnızca iki doktor ve iki hemşire kaldı. Kurum, geceleri hizmet vermemeye başladı. Tam donanımlı sağlık ocağı, az sayıda personelinin çabalarına rağmen, belli bir saatten sonra hiçbir acil vakaya müdahale edemeyen, iğne bile vurulamayan işlevsiz bir binaya dönüştürüldü.

‘ESKİ SİSTEM DAHA İYİYDİ'

Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, aile hekimliğinin halkın ihtiyaçlarına cevap vermediğini, yöre halkının eski sistemi geri istediğini belirtti. Bu konuda yetkililere şikâyetlerini ilettiklerini belirten Emiralioğlu, "Yetkililer bize hep ‘zamanla düzelecek' diyor. Ama hiçbir şey düzelecek gibi görünmüyor" dedi. Aynı zamanda Kemalpaşa'yı Kalkındırma Derneği'nin kurucularından olan Emiralioğlu, şunları söyledi: "Dernek olarak bu sağlık ocağının her şeyini biz yaptık ve bakanlığa teslim ettik. Aile hekimliğinden önce tam kapasite hizmet veriyordu burası. Laboratuarlar vardı, röntgen çekiliyordu, ufak çapta tahliller yapılıyordu. Ama maalesef kısa süre içerisinde işlevliğini kaybetti, şu an atıl durumda diyebiliriz. Şimdi bir serum takmak, bir iğne yaptırmak için bile 15-20km yol gitmek gerekiyor, düşünebiliyor musunuz? Bizim için önceki sistem daha iyiydi. "

'24 SAAT HİZMET VERMELİ'

Kemalpaşa'yı Kalkındırma Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ercan Şimşek ise şöyle konuştu: "Biz burayı bakanlığa verirken protokolümüzde 24 saat açık olacak şekilde kararlaştırıldı. İlk açıldığında burada 6 doktor 24 saat hizmet veriyordu. Ama sonra Sağlık Bakanı değişti, sistem değişti ve burası artık 24 saat hizmet vermiyor. Valiyle, kaymakamla, sağlık il müdürüyle görüştük. ‘Bir şey yapamayız, sonuçta bu devlet politikası' diyorlar. Biz yeniden buranın 24 saat hizmet vermesini istiyoruz. "

MUHTAR "HASTALARI YOLDA KAYBEDİYORUZ"

Kemalpaşa Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Şenol Çelik: Eskiden acil durumlarda ilk müdahaleyi sağlık ocağı yapıyordu. Şimdi Hopa yolunda birçok hastayı kaybediyoruz. Geçenlerde de kalp krizi geçiren bir yurttaşımızı kaybettik. Ambulans gelene kadar öldü.

Bölgenin sağlık durumunu biliyorsunuz, Çernobil'den dolayı dökülüyoruz hepimiz. Burada Hopa'ya 20-25 km uzaklıkta köyler var. Gece bu köylerde rahatsızlanan bir insanın Hopa'ya gitmesi çok zor. Yepyeni bina bu, devlet yapmadı, benim yurttaşımın çayından kesildi para. Böyle boş durursa harabeye döner. Biz yapıyoruz devlet çürütüyor. Buna hakları yok.

Kaya Köyü'nden Nurcan Vayiç: Bizim köyümüz Hopa'ya 21. km uzaklıkta. Üç küçük çocuğum var, birinin ateşi çıksa gece vakti, nasıl Hopa'ya götüreceğim? Gece köyde araç olmuyor, biz yoksul insanlarız, çok sıkıntı çekiyoruz. Aile hekimliğinden de hiç memnun değiliz. Biz isteriz ki sağlık ocağı eskisi gibi olsun, acil servisi bile olsun.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Akparti Milletvekili Kışlada...
 » 112'nin Önemi Bir Kez Daha Anlaşıld...
 » Hopa Halkından Aldığı Destek İle Yo...
 » 30 Yıllık Fotoğraf Sanatçısı Güngüt...
 » Artvin'de Korkulan Olmadı...
 » Artvin Sağlık İl Müdürü Sonunda Açı...
 » Fındıklı'daki Dev Hastahanede Uzma...
 » Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı...
 » Erkan Ocaklı, Yoğun Bakımda...
 » Artvinli Cerattepe’de Yaşam Alanlar...
 » Bayraktutan Yusufelilerin Sesini Tb...
 » Doktor'dan Bir Garip Hayranlık...
 » Karadenizli Korkuyor !...
 » Hopa Devlet Hastanesi Evde Sağlık...
 » Metin Lokumcu Davası 25 Mayıs'a Ert...
 » Borçka - Macahel Yolunda Tur Minibü...
 » El Emeği Göz Nuru Muhteşem Açılışla...
 » Ulusoy, "2006'da Otobüsçüyü Akaryak...
 » Başkan Kocatepe İş Dünyasının Temsi...
 » Chp'den İl Genel Meclis Üyesi Yükse...