Geçmiş Yıllarda Hopa'da Müzik

27/04/2010 14:17

Hopa'mızda Müzik Alanında Geçmişte Vermiş Oldukları Emeklerinden Ötürü Gerek Yad Etmek Gerekse Bu Müzik Emekçilerinin Yapmış Oldukları Bu Başarılı Çalışmaları Gelecek Kuşaklara Belge Olarak Aktarmak Görev Ve Sorumluluk Bilinci İle Bu Yazı Kaleme Alınmıştır.


Haber: Hayati Akbaş







Günümüzden 40 yıl öncesinde Karadeniz'in köşesinde kalmış küçük bir kasabasında, müzik alanında kapasitelerinin çokça üstünde büyük işler başarılmış. O yılların teknik ve donanım açısından çok zor koşulları altında "BUĞULAR, MAVİ MONİ, BİRADERLER ve BİZİMKİLER" adı altında orkestra grupları oluşturulmuş, bu gruplarda bateri, basgitar, akordiyon, org, davul, elektrogitar gibi müzik aletleri başarı ile çalınarak halkın beğenisine sunulmuş, düğünlerde, balolarda, toplantılarda, törenlerde bu müzik grupları kendi alanlarında başarılı çalışmalara imza atmışlardır. Karadeniz'in gözden ırak bu kıyı kasabasında Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Pop müzik, Aranjman gibi müzikler başarı ile icra edilmiş bulunmaktadır. Bu çalışmaların emekçileri Tuncer Güven, Aydın Yazıcıoğlu, Tuncer Kasımoğlu, Ercan Kapucu, Sait Abay, Kenan Özhalk, Ertuğrul Kapucu, Turan Şentürk, Süleyman Albayrak, Özer Kasımoğlu, Naim Aydın gibi isimlerdir. Kâh boş inşaat halindeki binalarda, kâh metruk boş binalarda son derece zor ve ilkel koşullarda birçok başarılara imza atmışlardır. Hopa'da, çevre ilçelerden Arhavi, Borçka ve Murgul'da konserler vermişler yarışmalara katılmışlar hiçbir karşılık beklemeden o zor ve güç koşullarda müzik alanında Kuzeyin güçlü ekolü olarak tarihte yerlerini almışlardır. "Yarınlar Bizim, Hekimoğlu, Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş, Tara Saçını Tara v. b gibi" onlarca türkü ve şarkıları yorumlayarak insanlarımızın gönüllerine taht kurmuşlardır. Bazen teknik olanaklarının el vermediği zamanlarda elektrik devresi görevini üstlenmişler, bazen anfileri yanınca Camiden anfi alarak müziklerini icra etmişler ve işlerini başarı ile tamamlayınca ezan zamanına kadar aldıkları anfiyi camiye yetiştirmişler. Bu güzel insanları unutmamak ve unutturmamak sanatsal açıdan görev ve sorumluluk olarak algılanmalıdır.

GEÇMİŞ YILLARDA HOPA'DA YAPILAN MÜZİK ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ OLARAK HASAN AZAKLI TARAFINDAN TUNCER GÜVEN İLE YAPILAN SÖYLEŞİ

Tuncer GÜVEN

Müziğe ilginiz nasıl başladı?


5-6 yaşlarında patatesi kesip, teker haline getirip, kamışa saplayıp çark haline getirip suya koyup dönüşünü seyrederdim. İlkokul 4. sınıfa giderken boş zamanlarda öğretmenim keman çalar onu dikkatle dinlerdim. O zaman müziğe ilgimi anladım. Öğretmenim ben 5. sınıfta iken müziğe olan ilgimi farketti. Mandolin kursuna yazıldım ve okulda mandolin öğrendim. Kursta mandolini en kısa sürede öğrenen bendim. Orta 1 de kaliteli bir bağlama aldım ve okul müsamerelerinde ve de temsillerinde bağlama çaldım.

İlk Orkestra çalışmalarınıza nasıl başladınız?

16 yaşında iken Gümrük memuru çocuğu olan Selçuk isminde yabancı bir arkadaşım vardı. Çok güzel bateri çalıyordu. Beni buldu. Elektro gitarını bana verdi ve hiç kurs görmeden elektro gitarı çalmayı öğrendim. Arkadaşım hem davul çalıp hem solistlik yaparak ben de elektrogitar çalarak 1968 yılında Hopa'da ilk orkestrayı kurduk.

Orkestra ve müzik çalışmaları sürecini aktarabilir misiniz?

1969 yılında Barış Manço ve Cem Karaca'dan esinlenerek tam teşekküllü bir şekilde bir orkestra oluşturduk. Bu orkestrada ben elektrogitarda, bateride Özer Kasımoğlu, bas gitarda Tuncer Kasımoğlu ve solist olarak Sait Abay yer aldı. Teknik ekipman desteği açısından Merhum işadamı Rıza Candemir bize mali destek sağladı. İlk grubumuzun adı "BUĞULAR"dı. Boş binalarda ve inşaat halindeki apartmanlarda çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Yeterli hale geldikten sonra nişan ve düğün törenlerinde çalmaya başladık. Bu çalışmalar sırasında kısa aralıklarla değişik arkadaşlarımız grubumuza girip çıktı. Daha sonra dönemin iş adamı matbaacı merhum Selçuk Osmanağaoğlu'nun sponsorluğunda ve idareciliğinde yeni orkestra aletleri alarak teknik donanım açısından iyi bir grup oluşturmayı sağladık. Bu süreçte orkestramız "MAVİ MONİ" adını aldı. Mavi Moni grubunda Aydın Yazıcı ve Süleyman Albayrak Solist olarak, Şanver Uzuneyüpoğlu bas gitarcı olarak gruba dahil oldular. Özer Kasımoğlu'da bateride yaklaşık 3 yıl çalmaya devam ettti. Resmi olarak birincisi yapılan Arhavi festivalinde biz "MAVİ MONİ" grubu olarak yarışmaya katıldık. Arhavi ve Pazar orkestra gruplarını geçerek birinciliği aldık.

Müzik çalışmalarınız sürecinde önemli anılarınızı paylaşabilirmisiniz?

Yılını anımsayamadığım Hopa Yıldız sinemasında yapılan bir düğünde, enerji kablosunda bir sorun oldu. Kablo kısa geldi. Ayağıma kauçuk ayakkabı giydim, iki kablonun ucuna tutarak elektrik devresini vücudumdan geçirerek müzik aletinin çalmasını sağladım ve programı aksatmayarak gerçekleştirdik. 1973 veya 1974 yıllarında birinde bir düğün esnasında ses cihazı yandı. Düğün yarıda kaldı. Ben hemen mahalledeki Kavakdibi Camisine giderek imamdan ses cihazını aldım düğüne döndüm ve düğüne devam ederek düğünü bitirdik.

Grubunuzun dağılma sürecini bize aktarabilir misiniz?

1975 yılında ben ve Özer askere gidince grup dağıldı. Ben askerde Orduevinde müzik yaşamıma devam ettim ve oarada çok deneyimler kazandım.

Sizin grubunuzdan başka Hopa'da başka müzik grupları oldu mu?

Bu süreçte yine Hopalı arkadaşlardan gitarda Naim Aydın, basgitarda Ercan Kapucu, solist Ertuğrul Kapucu, Akardionda Kenan Özhalk ve bateride soyadını hatırlayamadığım Celil isminde arkadaşlardan oluşan yeni bir grup oluştu. Bu arkadaşlar da başarılı çalışmalar yaptılar. Bu arkadaşların oluşturmuş olduğu grubun adı "BİZİMKİLER"di.

Askerden dönünce müzik yaşantınıza nasıl devam ettiniz?

1978 yılında askerden dönünce Özer Kasımoğlu, ben, Tuncer Kasımoğlu biraraya gelerek tekrar grubumuzu kurduk ve gruba "BİRADERLER" ismini verdik. Grubun solistliğini ben üstlendim. Turan Şentürk bir dönem basgitar çaldı. Hüseyin Tuaç org çalarak kısa bir dönem gruba dahil oldu. Bu arada Özer Kasımoğlu gruptan ayrıldı. Elektronik işini yapan Mehmet Yıldırım gruba baterist olarak katıldı. Ben bu arada hem org çaldım hem de solistlik yaptım. O yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak tüm orkestranın işini yapan orglar üretilmeye başlandı. Bu süreçte 1985-1986 yıllarında grup dağıldı. Ben de bireysel olarak hem org çalarak hemde solistlik yaparak 1995 yılına kadar aralıksız müzik yaşantıma devam ettim. 1995 yılında geçirdiğim trafik kazası sonucunda müzik yaşamımı bıraktım. Televizyon tamir dükkanı açtım. Son beş yıldır profesyonel organizasyon, ses sistemleri(festival ve konserlerde) çalışmalarını yürütmekteyim.

Moğollar gibi yıllar sonra yeniden grup oluşturma çalışmalarını hiç düşündünüz mü?

Bu benim açımdan ne teknik olarak ne de yetenek açısından bu süreçte mümkün değildir.

GEÇMİŞ YILLARDA HOPA'DA YAPILAN MÜZİK ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ OLARAK HASAN AZAKLI TARAFINDAN AYDIN YAZICI İLE YAPILAN SÖYLEŞİ

AYDIN YAZICI

Müziğe ilginiz nasıl başladı?


İlk müzik çalışmalarına Karadeniz Eğerlide başladım. Hopa'ya gelince ilk olarak düğünlerde Rize'den gelen orkestralarda solistlik yaptım.

İlk Orkestra çalışmalarınıza nasıl başladınız?

İlk Orkestra çalışmalarına bateride Özer Kasımoğlu, solo ritm gitarda Tuncer Güven, Basgitarda Tuncer Kasımoğlu, solist olarak ben "BUĞULAR" grubunu oluşturarak başladık.

Orkestra ve müzik çalışmaları sürecini aktarabilir misiniz?

1972 yılında oluşturduğumuz "BUĞULAR" grubu ile düğünlerde, Hopaspor'un balolarında çalmaya başladık. Grubumuz daha sonra "BİRADERLER" ve "MAVİ MONİ" isimlerini aldı. Bilahare bas gitarda Ercan Kapucu, Akordiyonda Hakkı Candemir'de grubumuzda yer aldı. Menejerliğimizi Merhum Selçuk Osmanağaoğlu yapıyordu. O yıllarda askerden gelen Sait Abay arkadaşımız askerde iken askeri bandoda yer aldığından bize epeyce notalı çalışmalar getirdi. Bu çalışmalar bize çok yararı oldu. Yanılmıyorsam 1973 yılında Arhavi'de düzenlenen festivalde "MAVİ MONİ" orkestra grubumuz Hopayı temsilen yarışmada birinci oldu. O yarışmada Pazar ilçesinden "SOS" grubu ile Zihni Cinan ikinciliği, Arhavi ilçesinden "CİHA DAĞI EFSANESİ" isimli grup üçüncülüğü aldı. Arhavi grubunu o dönemde Cemal Kurdoğlu ve arkadaşları oluşturuyordu. Hopa'da oluşturduğumuz müzik grubu sonucunda Hopa'ya dışardan gelen (Rize'den)müzik grubunun önü kesildi. Mahalli sanaçılar olarak müzikal etkinliklerimizi Hopa'da yaşama geçirmeyi başardık. 1974 yılında o zamanki Belediye gazinosunda (şimdiki Beslen Lokantasının olduğu mekan) her on beş günde bir Hopaspor yararına balo düzenlenirdi. Bu balolara aileler eşleri ve çocukları ile katılır ve eğlenirlerdi. Bu baloda orkestra grubumuz doyumsuz müzik programı icra ederdi. Bu programlarda Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Pop müzük, Aranjman bazen de yabancı müzik(rap) icra ederdik. Müzik çalışmalarımızı o yıllarda Hopa'da bulunan Lostar, Yıldız, İpek ve Termik sinemalarındaki düğünlerde ve toplantılarda sürdürürdük. Ayrıca çevre ilçelere Arhavi, Borçka, Murgul'a düğünlere giderdik.

Müzik çalışmalarınız sürecinde önemli anılarınızı paylaşabilir misiniz?

Hopa'da sinemada bir düğünde ara kablo eksikliği ortaya çıktı. Kablo bulununcaya kadar Tuncer Güven arkadaşımız ayağına lastik giydi ve elektriği üzerinden geçirerek ara kablo görevini yerine getirdi.

Grubunuzun dağılma sürecini bize aktarabilir misiniz?

1972 yılında kurulan ve değişik isimlerle çalışmalarına devam ettiğimiz grubumuz benim Karabük'e dönmem Tuncer Güven ve Özer Kasımoğlu'nun askere gitmesi ile 1975 yılı sonlarına doğru dağıldı.

Sizin grubunuzdan başka Hopa'da başka müzik grupları oldu mu?

Ben Hopa'dan ayrılıp Karabük'e gittikten sonra başka arkadaşlar tarafından değişik orkestra grubu oluşturuldu. Bu arkadaşlar da güzel çalışmalar yaptılar.

Moğollar gibi yıllar sonra yeniden grup oluşturma çalışmalarını hiç düşündünüz mü?

Neden olmasın. Ancak uzun bir çalışma süreci gerektiriyor.

Hasan AZAKLI

Emekli İlköğretim Müfettişi

Eğitimci - Yazar


comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.