Artvin'de Kurtuluş Coşkusu Yaşandı

07/03/2010 17:25

Artvin'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89'cu Yıl Dönümü Düzenlenen Törenlerle Kutlandı


Haber: Hayati Akbaş







Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem, Belediye Başkanı Emin Özgün Valilikte tebrikleri kabul ettiler.

Ziyaretlerin ardından Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Vali Yemlihalıoğlu, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mustafa Erdem ve Belediye Başkanı Özgün vatandaşların kurtuluş gününü kutladı. Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, törende yaptığı konuşmasında, bu tür kutlama günlerinin insanlar arasında dostluk, birlik ve kardeşlik gibi değerlerin ön plana çıkarıldığı günler olduğunu belirterek, şunları söyledi :" Artvin'de doğmanın, Artvinli olmanın her zaman bir ayrıcalık olduğunu düşünürüz. Bu olgunun gerçekçi bir olduğunu bugüne kadar hep kanıtlamışızdır. Çağdaş Türkiye'nin gelişiminde önemli taşları olan Artvinliler, geçmişten gelen birikimleri ile insan sevgisiyle Atatürk ilkelerine olan bağlılığı ile genç Türkiye Cumhuriyetini gelecek kuşaklara taşımışlardır. Türk geçmişinde bağnazlığı ve kardeş kavgasını tanımayan Artvinlinin olağanüstü birlikteliği bu çağdaş Atatürkçü yolda Türkiye'nin gelişimine damgasını vurmuştur, vurmaya devam edecektir. Ve Artvinli Atatürkçü ve Cumhuriyetçi ruhu ile ilimizin kurtuluşunun 89. yılını kutlarken bu topraklar için hayatlarını veren şehitlerimizi dün olduğu gibi bugünde bu günde şükranla, rahmetle anmaktayız. Nice 7 Mart kutlamalarını birlik, beraberlik ve hoşgörü içerisinde geçmesi dileğiyle yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Türk milleti" diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Jandarma Binbaşı Erap Demirhan ise: Artvin'in kurtarılışında verilen tarihi mücadeleyi anlatarak şunları kaydetti. "Tarihte 93 harbi olarak bilinen 1877–1878 Osmanlı Rus savaşı, Artvin ve çevresi için çok korkunç sonuçlar doğdurmuştur. Batum üzerinden, Artvin istikametinde devam eden Rus saldırıları sırasında Artvin ve çevresinde yaşayan halk canları pahasına silahlanarak Çarlık Rusya'sı ordularına karşı şerefli mücadeleler vermişlerdir. Ancak savaş sonucunda Artvin'i ele geçirememişlerdir. 13 Temmuz 1873 de imzalanan Berlin anlaşması ile Artvin savaş tazminatı olarak Rusya'ya verilmiştir. Artvin halkı için 1918 Birest-Litovsk anlaşması ile geri verildiği güne kadar geçen ve halkın "Kara Günler" dediği 40 yılık esaret dönemi başlamıştır. 1914 yılı Haziran ayında 1. Dünya Savaşı başlamış ve Osmanlı devleti Almanya'nın müttefiki olarak savaşa katılmıştır. Bu sırada Çarlık Rusya'sı orduları, sınırlarımızı aşarak saldırıya geçmiştir. 1914 Kasımında Yüzbaşı İsmail Hakkı bey komutasındaki Melo sınır taburu Artvin ve çevresindeki birliklerini bozguna uğratmış ve bunun üzerine Ruslar Artvin'i terk etmek zorunda kalmışlardı. Böylece Artvin 2 Kasım 1914 de geçici bir süre için kurtulmuştur. 4 ay kadar süren bu dönemden sonra Ruslar Artvin'i yeniden denetimleri altına almışlardır. Ancak 1. Dünya savaşı sonunda çıkan Bolşevik ihtilali sonucunda Ruslar savaştan çekilmek zorunda kalmıştır. Artvin ve çevresinde bulunan Rus işgal güçleri de bu bölgeyi terk etmişler fakat Artvin ve çevresinde Ermeniler katliamlarını sürdürmüşlerdir. Bu sırada Osmanlı devleti ile Rusya arasında Polonya'nın Birest-Litovsk şehrinde iki buçuk ay süren görüşmelerden sonra halkoyuna başvurulmuş. Ve halkın yüzde 99'undan fazlasının anavatana kavuşma isteği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine Osmanlı ordusu 1918 yılı Mart ayında Artvin'e girmiş ve 40 yıllık esaret sona ermiştir. Ne yazık ki bu sevinçte kısa sürmüş, 1. Dünya savaşında imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı ordusunun 1914'den önceki sınırları gerisine çekilmesi gerektiğinden Artvin ve çevresi boşaltılmış ve İngilizler tarafından işgal edilmiştir. İngiliz işgali 1920 yılının Nisan ayına kadar sürmüştür. İngilizler çekilirken şehri Gürcistan'a bırakmışlardır. Artvin'in yeniden kazanılması TBMM hükümetinin askeri ve diplomatik başarılarının sonucunda mümkün olmuştur. Kazım Karabekir komutasında 15. kolordunun yeni Türkiye'nin ilk askeri zaferini Kars'ı kurtararak gerçekleştirilmesinden sonra Türk hükümeti 22 Şubat 1921'de Gürcistan Cumhuriyetine ultimaton vermiştir. 23 Şubat 1921'de verilen cevapta Artvin'in terk edileceği, Gürcistan tarafından resmen açıklanmıştır. 7 Mart 1921 de Artvin kesin olarak Türkiye topraklarına katılmıştır. Kazanılan askeri başarılar, Gürcistan'ın Artvin'i terk etmesinin en önemli nedenidir. " Törende, kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları verildi.

Törene havanın yağışlı olmasından dolayı ilgi fazla olmazken Borçka halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulu müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen halk oyunu gösterileri halkın ilgisini çekti.

Ardından ise tören geçişin ardından program sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.03.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...