Kaymakam İşi Ciddiye Aldı, İlçede Domuz Gribi Tedbirleri

23/10/2009 20:55

Domuz Gribi Nedeniyle Tüm Yurtta Çeşitli Tedbirler Alınmaya Çalışılırken Şavşat Kaymakamı Salih Altun'da İlçede Çeşitli Uyarılar Yaptı.


Haber: Nurbay Usta







Artvin'in Şavşat ilçesinde Domuz gribi konusunda ilçede bir dizi önlemler alan Kaymakam Altun, bugün Şavşat ÇPL de İlçedeki daire amirlerine, öğretmenlere ve öğrencilere neler yapmaları konusunda bilgiler verdi.

Yapılan bilgilendirme çalışmalarına Kaymakam Salih Altun, Belediye Başkanı M. Naci Köroğlu, İlçe Jandarma Bölük Komutan vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Zekayi Karalar, İlçe Emniyet Amiri Fevzi Yıldırım, Milli eğitim Müdürü Nimet Büyük, Daire Amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konuyla ilgili olarak Şavşat Sağlık Ocağı doktorlarından Aile Hekimi Uzmanı Murat Tekin bir sunum yaparak domuz gribi ile ilgili bilgiler verdi. Doktor Murat Tekin Domuz gribi virüsü ve hastalıkla ilgili olarak sinevizyon görüntüleri ile detaylı bilgiler sundu.

OLMAZ DEMEYİN BU HABERİ İHMAL ETMEYİN

Uzman Doktor Murat Tekin'in verdiği bilgilere göre;

"Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

Bu yeni H1N1 virüsü neden" domuz gribi olarak adlandırılmaktadır?

Bu virüse " domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar: Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

Sulardan domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşabilir mi?

İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?

Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmamaktadır. Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız.

Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?

Ellerinizi 15–20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz. Şekillerle el yıkamayı görmek için tıklayınız.

Hastalanırsam ne yapmalıyım?

Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir. Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

Zor nefes almak veya nefes darlığı Bilinç bulanıklığı Sık ve uzun süreli kusma

Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk ya da morarma Beslenememe Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil Huzursuzluk Ateşle beraber döküntü görülmesi. " Şeklinde dikkat çekti.

KAYMAKAMDAN UYARILAR

Yapılan bilgilendirme çalışmalarında Kaymakam Salih Altun'da bu konu çok önemli bir meseledir. Herkesin bu süreçte yapması gereken veya yapmaması gereken bazı şeyler vardır şeklinde dikkat çekti. Özellikle görüşmeler konusundaki hassasiyetleri dile getirdi. Kaymakam Salih Altun; "Son günlerde domuz gribi ile ilgili olarak medyada çok sık uyarılarla karşılaşıyoruz. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Sağlık Bakanlığımızın bir genelgesi var. Daha çok alınması gereken tedbirler arasında temas konusunda ki dikkat öne çıkıyor. Musluklardan tutun kapı kolları, toplu taşıma araçlarındaki temas edilen yerler. Tabii bunlara temas etmeden de yaşamı sürdürmek kolay değil. Ama temas sonrası ellerin yıkanması, hapşırırken tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılması, ağzın tutulması gibi bir takım önlemler var. Özellikle insanlarımızın topluca bulunduğu yerlerde, birbiri ile tokalaşma öpüşme gibi seramonik faaliyetler var. Tabii ki bunlar, her toplumda insanların selamlaşması, kaynaşması belli geleneklere dayanıyor. Bizim Türk toplumunda da bu daha çok tokalaşma ve sarılma şeklinde gerçekleşiyor. Bu hususta, bu dönemde daha çok dikkatli olmanızı istiyorum. Buradaki en başta daire amiri arkadaşlarıma, öğretmen arkadaşlara, hekim arkadaşlara, öğrencilerimize bu konuda özellikle dikkatli olmalarını öneriyorum. Tabii biz kimseyle tokalaşmayın görüşmeyin demiyoruz. Ama hiç olmazsa bu süreçte daha dikkatli olmamızın gerektiğine dikkat çekiyorum. Hastalıktan korunmanın en önemli çözümünün hiç hasta olmamak olarak görüyorum. En iyi tedavisi de hiç hasta olmamaktır. Bu süreçte elinizi uzattığınız zaman karşınızdaki kişi size elini uzatmıyorsa ondan kırılmayalım. Düşünün çok sevdiğiniz bir kişiye samimiyetinizden dolayı, sevdiğinizden dolayı elinizi uzatıyorsunuz ama ona hastalık bulaştırdığımızı da düşünelim. Herkesi de potansiyel hasta olarak ta görmemek lazım. Özellikle okullarımızda ve topluca kullandığımız yerlerde temizlik faaliyetlerine daha çok özen gösterilmesini istiyorum. Şavşat'ımızda tespit edilmiş bir vakamız yoktur. Olmaması içinde elimizden gelen tedbirleri alıyoruz. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. " dedi.

Domuz gribi şu an ilçemizde yok olmaması için tedbirlerimizi alıyoruz diyen Kaymakam Salih Altun; "Olduğunda da alınması gereken ve yapmamız gerekenleri de belirledik. Halkımız dikkat etsin ama paniğe kapılmasın. İşlerin aksamaması için tedbirler alınmıştır. Yapacaklarımızı belirledik. Okullara yönelik de çok sıkı önlemler var. Hastane doktorlarımız yani sağlık personeli, öğretmen ve öğrencilerle yüz yüze görüşecek, gripten korunmanın yollarını ve alınması gereken tedbirleri aktaracak. " Şeklinde ifade etti.

Konuyla ilgili olarak ilçede yapılan bu çalışmalar vatandaşlar tarafından olumlu karşılanırken Kaymakama teşekkür ettiler. Ayrıca okullarına kadar gelip kendi sağlıklarıyla ilgili bilgiler sunulmasından memnun olan öğrencilerden Sadem Kösa, Müberra Şimşek ve Demet Kösa Kaymakama, Doktorlara, okul idare ve öğretmenlerine ayrıca basın mensuplarında teşekkür ederek memnuniyetlerini dile getirdiler.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.10.2009 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.