Çetin Demirkaya Meclis Üyelerini Gezdirdi

13/10/2009 10:41

İl Genel Meclis Üyeleri Deriner Barajı İle Asfalt Plentini Gezdiler.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya il genel meclisi üyelerine Artvin Deriner Barajı ve asfalt plentini gezdirdi.

Artvin İl Genel Meclisi üyeleri, Ekim ayı genel gündem maddelerini istişare etmelerinin ardından Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya tarafından Deriner Baraj ve Ardanuç'taki asfalt plentine gezi düzenlendi. Artvin İl Özel İdaresi kendilerine ait araçla birlikte ilk önce Artvin Deriner Barajı gezisi gerçekleştirdiler. Gezide bulunan İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Kaçmaz, İl Genel Meclis Başkan Vekili Selman Güney ve İl Genel Meclisi Üyelerinin yanı sıra Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya ve İl Özel İdare Müdür Yardımcısı Abdurrahman Anlaş katıldı. Artvin Deriner Barajı mühendislerinden Elektrik Mühendisi Ersan Aydoğdu üyelere rehberlik etti. Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya'nın Deriner Barajı hakkında oldukça bir birikime sahip olmasından rehber mühendis Ersan Aydoğdu'ya pek iş düşmedi. Burada İl Genel Meclis Üyelerine baraj hakkında bilgi anlatılırken, "Beton kemer gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3. 500. 000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 247, 00 m. , normal su kotunda göl hacmi 1969, 00 hm3, normal su kotunda göl alanı 26, 40 km2'dir. Baraj 670 MW'lık güçle yılda 2. 118 GWh'lık enerji üretmektedir.

Deriner Barajı, 397 metre yüksekliği ile bugüne kadar Türkiye'de inşa edilmiş en yüksek beton barajdır, baraj kendi alanında dünyanın da 2. en yüksek barajıdır. Bu Artvin için çok büyük önem taşımaktadır. Deriner Barajı Ve HES (Hidro Elektrik Santrali) İnşaatı.

Deriner Barajı'nın temeli 26 Nisan 1998 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarıyla çok sayıda devlet adamının katıldığı görkemli bir törenle atıldı. Barajın yükseklik açısından Dünyada ön sıralarda yer alması ve ülkemizin enerji ihtiyacına yapacağı katkı dikkate alındığında ne denli büyük bir öneme sahip olduğu ortaya çıkıyor. Baraja "Deriner" adı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından verilmiştir. Deriner, ülkemiz için DSİ Baraj Projelerinde önemli hizmetler vermiş olan Mühendis İbrahim Deriner'in soyadıdır.

Deriner Barajının Yeri ve Amacı:

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır. Çoruh Nehri üzerindeki ilk kilit baraj olan Deriner Barajı Çift Eğrilikli Beton Kemer Barajlar arasında Türkiye'nin birinci Dünya'nın 3. büyük barajı olacaktır. Deriner Barajının temelden yüksekliği 253 m, uzunluğu 720 m ve genişliği 18-55 metre olacak şekilde planlanmıştır. Rezervuarında 1. 969 hm3 su toplanacak olan barajda, yılda 2 milyar 118 milyon KWh Elektrik Enerjisi üretilecektir. "şeklinde bilgi verildi.

Üyeler barajın gövdesine ve tünel kısımlarını gezmelerinin ardından Ardanuç'ta ki İl Özel İdaresine ait asfalt pletnini gezmek için yola cıktılar.

Artvin'in yollarını asfaltlayacak plent gezildi

Ardanuç asfalt plentinde ki işçilerle selamlaşan Genel Sekreter ve meclis üyeleri asfalt pletni hakkında da Genel Sekreter Yardımcı Abdurrahman Anlaş tarafından teknik bilgi verildi. Ardında işçilerin kaldığı yerleri gezerek işçilerle muhabbet ettiler.

Artvin İl Genel Meclisi Başkanı Mahut Kaçmaz Genel Sekreter Çetin Demirkaya'nın gerçekleştirmiş olduğu geziler hakkın ki görüşlerini şu şekilde ifade etti: "Ben çok etkilendim özellikle barajın inşaatından müthiş derece, bence her kesin kesinlikle görmesi gerekiyor. Asfalt plentiyle de alakalı ise çok güzel bir hizmet sanırım birkaç sene içerisinde Artvin'de ve ilçelerinde asfaltlanmamış köy yolu kalmaz emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Ardından Arhavi genel meclis üyesi Hakkı Aytolan'ın yaptığı açıklamada ise: "Ben Arhavi genel meclis üyesi olarak gurur duydum. İki projede benim tahminlerimi çok daha üzerinde bir çalışma Deriner Barajı ne kadar yatırımla gerçekleşiyor bilmiyorum ama Allah devletimize zeval vermesin. İl Özel İdaresi bu tür tesisleri gerçekleştirmesinin ne kadar zor olduğunu biliyorum ama inanıyorum ki ileriki günlerde bu tesis bütün ilere yolarının asfaltlanmasında en büyük pay sahibi olacak. " dedi.

Demirkaya: Artvin'in artık bir asfalt plenti var.

Artvin'in tüm ilçelerinin asfalt sorunu bu plent ile Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucunda kullanılacak olan Karayolları Şube Müdürlüğü'ne ait olan plent ile tamamen çözüldüğünü anlatan Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya; " Artvin'de son yıllarda en önemli sorunlarından biri olan asfalt sorunu artık çözülüyor. Artvin Valiliği ilimizin bu en önemli sorununa İl Özel İdare Genel Sekreterliği aracılığıyla son veridi. 2008 yılında İl Genel Meclisi'nde alınan karar sonrasında İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen asfalt plenti deneme üretimlerini tamamlayarak artık gerçek üretime başladı. Artvin ilinin asfalt ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapılan ve Haziran 2009'da tamamlanarak deneme üretimlerine geçen plentte artık normal üretimlerin başlamasının sevinci yaşanıyor. Ardanuç ilçesinin Naldöken köyü mevkiindeki asfalt plenti artık ilimizin bu ihtiyacını gidermeye başladı.

Günlük 800 metre küp asfalt üretilecek

Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya açıklamalarda bulunurken; "Yaklaşık olarak 24 dönüm arazi üzerinde 1. 550. 000 TL'lik yatırımla asfalt plenti şantiyesi, konkasör şantiyesi ve asfalt bakımevinin yapımı tamamlanmıştır. Halen saatte 160 ton, günlük 1200-1300 Ton arasında sıcak asfalt üretmekteyiz. Bu da ihtiyaç olması halinde yaklaşık günde 1, 2-1, 3 km. lik asfalt yapımını sağlanmış olacak demektir. Ürettiğimiz asfaltı ilimizde ihtiyacı bulunan köylerimize ulaştırıp yollarımızın standardını yükselteceğiz. Şu an itibarıyla 20 işçimizin barınabileceği içerisinde yemekhane, yatakhane, banyo ve tuvaletleri olan sosyal tesislerimizin inşaatı da tamamlanmıştır. Kurulması planlanan 2 adet konkasör tesisinin 1 adedi tamamlanmış olup diğer tesisin kurulması çalışmaları devam etmektedir. Kurulan konkasörün kapasitesi günlük 600-800 m3 kapasiteye sahiptir. "dedi.

Bu plent Ardanuç-Şavşat-Yusufeli ve Artvin Merkez'in ihtiyacını karşılayacak

Demirkaya; "Ardanuç ilçesinde yapılan ve üretime başlayan asfalt plenti Ardanuç-Şavşat-Yusufeli ve Artvin Merkez ile köylerinin asfalt ihtiyacına cevap verebilecek. Diğer ilçelere hizmet vermememizin sebebi ise yetersizlik değil, hizmetin pahalıya gelmesinden kaynaklanıyor. Bu plent özellikle iç bölgelerdeki ilçelerimize hitap etmesi adına kurulmuştur. Karayollarımıza ait merkez ilçemizde bir plent mevcuttur. Ayrıca sahilde yakın plentlerde bulunmaktadır. Plentin Ardanuç ilçesinde kurulmasının yegâne sebebi ihtiyacın bu bölgelerde bulunmasındandır ve planlamada bu şekilde yapılmıştır. "şeklinde bilgi verdi.

Diğer ilçelerin asfalt ihtiyacı için Karayolları ile protokol yapıldı

Asfalt ihtiyacı bulunan diğer ilçelerin asfalt sorununu çözebilmek için Artvin Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği ile Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü arasında bir protokol yapıldığını belirten Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Demirkaya; " Bu protokol sonucunda Artvin Merkez, Borçka, Murgul, Hopa ve Arhavi ilçelerinin asfalt ihtiyacı Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait olan Artvin Merkez Asfalt Plenti ile karşılanıyor. Aynı şekilde Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün Ardanuç-Şavşat ve Yusufeli ilçelerindeki asfalt ihtiyacı ise Ardanuç ilçesindeki plentten karşılanacak. Bu yapılan protokol ile artık ilimizde asfalt sorunu tam anlamıyla ortadan kalkmış oldu. "dedi.

İl Özel İdaresi müteahhit firmalar ile özel şirketlere de asfalt satacak

Artvin İl Özel İdaresi asfalt plenti ile ilgili olarak İl Genel Meclisi'nden alınan karar gereğince özel şirketlere ve müteahhit firmalara asfalt satılabileceğini yaptığı açıklamada İl Özel Genel Sekreteri Çetin Demirkaya; "Artvin ilinin hangi bölgesinde olursa olsun tüm ilçelerimizde bulunan özel şirketler ile müteahhit firmalara satış yapacaklarını açıkladı. Açıklamada Demirkaya gerekli bedelin Özel İdare Genel Sekreterliği'nin banka hesabına ödeme yapıldığı andan itibaren asfaltın talep edilen bölgeye götürüleceğini ifade etti.

Belediyelerde asfalt alacak

Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Çetin Demirkaya asfalt ihtiyacı bulunan il merkez ve ilçe belediyelerine de satış yapmaya başladıklarını ifade etti. Demirkaya ayrıca istenildiği iş makineleri ile asfaltlama hizmeti de satın alınabilir durumda olduğunu ve kurumun da ücreti mukabilinde bunu da yapabilecek düzeyde bulunduğunu söyledi.

Demirkaya, Artvin İl Özel İdare'nin bu sorunu çözmüş olmasının büyük mutluluk olduğunu beyan ederek ilimizin en önemli sorununu böylelikle çözerken yakın gelecekte ilin çok büyük bir bölümünde ve köylerimizde asfaltlamaların geniş çapta başlayacağı müjdesini de verdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.10.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Hopa’da Utku Cihan Rüzgarı Esmeye D...
 » Ati Utku Cihan, Esnaf Gezilerine Hı...
 » Utku Cihan Bu Defa Kendi Köylüleri...
 » Utku Cihan Çalışmalarını Sundura Ma...
 » Karayalçın Kemalpaşa’da Seçim Ofisi...
 » Utku Cihan’da Durmak Yok...
 » Kemalpaşa Chp’de Durmak Yok...
 » Bayraktutan’da Gelenek Devam Ediyor...
 » Utku Cihan Bu Defa Köylerde Yaşayan...
 » Ati Utku Cihan, Hopa Sizin, Karar S...