Artvin Sağlık İl Müdürü Sonunda Açıklama Yaptı

08/10/2009 17:46


Artvin Sağlık İl Müdürü Sonunda Açıklama Yaptı

Haber: Hayati Akbaş







ARTVİN SAĞLIK İL MÜDÜRÜ SONUNDA BASIN AÇIKLAMASI:

"Bu açıklama, son dönemlerde Sağlık Müdürlüğümüzle ilgili yerel basınımızda çıkan gerçek dışı ve hatta suçlama niteliğindeki haberlerden dolayı halkımız nazarında haksız kanaatlerin ortaya çıkmasına sebep olunduğundan, yerel basın marifetiyle Müdürlüğümüzce KAMUOYUNU DOĞRU BİLGİLENDİRME adına yapılmaktadır.

Serhad Artvin adlı yerel gazetenin 06 Ağustos 2009 günlü sayısında yer alan, 130 Yataklı Borçka Devlet Hastanesinin "kaldırılacağı ! " iddiası hakkında:

Bir yerleşim biriminde yataklı tedavi kurumunun varlığı, kapasitesi ve o tedavi kurumundaki uzman hekim kadrosunun belirlenmesinde ülkemiz genelindeki kriterler şunlardır:

- Nüfus yoğunluğu,

- Yerleşim biriminin il merkezine uzaklığı,

- Komşu yerleşim birimlerine uzaklığı,

- Coğrafi ve iklim şartları sebebiyle ulaşım zorluğu.

Bugünkü resmi verilere göre İlimiz Merkez İlçe 30. 159, Ardanuç 11. 339, Arhavi 19. 624, Borçka 24. 479, Hopa 31. 769, Murgul 5. 763, Şavşat 18. 033 ve Yusufeli İlçemizin de 21. 052 nüfus potansiyeline sahiptir.

Borçka Devlet Hastanemiz Bakanlığımıza devredilmeden (2005 yılı öncesi) SSK Hastanesi olarak yaklaşık 120. 000 nüfusa hizmet vermekte olduğundan 130 yatak kapasiteli başlığı ile Bakanlığımıza devredilmiştir.

Bugünse Murgul İlçemizle birlikte SSK döneminin yaklaşık dörtte biri nüfusa hitap etmektedir. Personel kadro standardı da haliyle mevcut duruma göre belirlenmektedir. Bu uygulama, 2005 yıl öncesi SSK Hastanelerinin yoğun olduğu, örneğin Zonguldak, Kocaeli ve Karabük İllerinde nasılsa İlimiz için de aynıdır.

Söz konusu hastanenin, kapatılması ya da haber adı altında yerel basında yer aldığı şekliyle "işlevsiz" hale getirilmesi değil, bugün itibariyle, Sağlık Müdürlüğümüzce Borçka Devlet Hastanemiz için yapılan planlama şudur:

İçinde banyo-tuvaleti bulunan bir veya en çok iki yataklı, nitelikli hasta odaları bulunan çağdaş tedavi hizmetinin gerektirdiği sıhhi özellikleri haiz, modern bir hastane hedefleyen bir proje çalışmasıyla, Borçka Devlet Hastanesi binasının onarılması, böylelikle mevcut nüfusa yetecek kapasitede, Borçka Halkımızın layık olduğu bir tedavi kurumunun ortaya çıkarılmasıdır.

Çalışmalarımız bu istikamette yürütülmekledir. Borçka Devlet Hastanesiyle ilgili basında yer alan haberler asılsızdır. Gerçekle herhangi bir alakası bulunmamaktadır.

Yine yukarıda zikredilen gazetenin 02 Ekim 2009 tarihli sayısında haber yapılan,

- Arhavi Devlet Hastanesi Ek Bina Projesinin Sağlık Müdürlüğümüzde bekletildiği,

- Söz konusu hastane uzman hekim kadro standardının Sağlık Müdürlüğü tarafından düşürülerek, Arhavi'den intikam alındığı,

- Yukarıda adı geçen yerel basın organı ile Arhavi Posta Gazetesinde, İl Sağlık Müdürü Ne Yapmak İstiyor başlığı altında, Muhammet UZUNER imzasıyla çıkan köşe yazısında Arhavi Devlet Hastanesinin kapatılacağı ve Hopa İlçemize ayrımcılık yapıldığı iddiası hakkında

Özellikle Acil Poliklinik hizmetinin daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla, Arhavi Devlet Hastanesine ek bina inşa edilmesi projesi ilgili hastane Baştabipliği ile Sağlık Müdürlüğümüz tarafından planlanıp yürütülen çalışmalar neticesinde Arhavi Devlet Hastanesi'ne Ek Bina Yapımı talebi, Sağlık Müdürlüğümüzün 08 Temmuz 2008 tarih ve 3706 sayılı yazılarıyla, Bakanlığımız İnşaat ve Onarım Daire Başkanlığına iletilmiştir. Bahse konu projenin Müdürlüğümüzde bekletilmiş olması söz konusu değildir.

Arhavi Devlet Hastanesi, Uzman Hekim Standart Kadro sayısının Sağlık Müdürlüğümüzce düşürüldüğü iddiası da diğerleri gibi gerçek dışıdır.

Özellikle nüfus faktörü ve diğer genel şartlar göz önünde bulundurulmak suretiyle, İllerin Uzman Hekim kadro standartları Bakanlığımızca belirlenmekte, değişen şartlara göre de belli dönemlerde güncellendiği için değişkenlik arz etmektedir. Tedavi hizmetinin özel sektör marifetiyle de yürütülüyor olması sebebiyle, son yıllarda zorunlu hizmet kapsamında yer alan bölgelerdeki Devlet Hastanelerinde uzman hekim sıkıntısı yaşandığı bir gerçektir. Çünkü uzman hekim atama dönemlerinde, ülkemiz geneli 81 il 700 ilçe olduğu düşünüldüğünde (her atama dönemi örneğin çocuk uzmanı başvuru sayısı 30-50 arasında olduğu düşünüldüğünde) bu işin ne kadar güç olduğunu takdir edersiniz.

Bu nedenle, her atama döneminde İlimizin talebi Bakanlığımıza bildirilirken Artvin Devlet Hastanesinden başlanarak, ilçelerimizle ilgili uzman hekim ihtiyacı sıralaması, yukarıda zikredilen genel şartlar çerçevesinde belirlenmektedir.

Arhavi Devlet Hastanesinin kapatılacağı anlamında yapılan habere gelince;

Çok yakın gelecekte (Aralık 2009)İlimizde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesiyle tedavi kurumlarımızdaki mevcut kapasite kullanım oranlarının daha da aşağıya düşeceği beklentisi, Cankurtaran Tünelinin yapılmasıyla, özellikle Borçka ve Murgul İlçelerimizdeki hayat akışının ilimizin sahil bölgesine kolaylıkla yöneleceği gerçeği ve Hopa Kemalpaşa Beldemizin Serbest Bölge olmasıyla da orta gelecekte yaşanacak muhtemel nüfus hareketi gibi haklı gerekçelerle, İlimiz sahil şeridinde asgari yüz elli yatak kapasiteli modern bir hastane inşa edilmesiyle ilgili 11. 08. 2009 gün ve 4761 sayı ile Müdürlüğümüzce Bakanlığımıza gönderilen resmi yazımızda " Gürcistan'a açılan Sarp Sınır Kapısından Rize Fındıklı İlçesine kadar olan yaklaşık elli kilometrelik ilimiz sahil şeridindeki Kemalpaşa Beldesi, Hopa ve Arhavi İlçelerimizde toplam elli binden fazla nüfus yaşamaktadır.

Nüfus faktöründen ziyade, İlimiz coğrafi yapısı sebebiyle, söz konusu bölgede yaşayan halkımız, Artvin Devlet Hastanesini değil, Rize ve Trabzon gibi ileri şehirlere giderek tedavi olmayı tercih etmektedir. Sürekli yaşanmakta olan bu fiili durum;

Mevcut halleriyle, Hopa ve Arhavi Devlet Hastanesinin sunduğu hizmetin kapasite itibariyle çok düşük oranda gerçekleşmesine neden olmakta, buna mukabil Rize ve Trabzon illerindeki tedavi kurumlarında gereksiz hasta yoğunluğunun oluşması sonucunu doğurmaktadır. Yakın gelecekte İlimizde Aile Hekimliğine geçildiğinde söz konusu hastanelerimizdeki hizmet kapasite oranı daha da küçülecek, bu da hastane işletmeciliği bakımından birçok olumsuz neticenin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Ayrıca, günlük olarak sadece yaklaşık dört yüz ağır vasıta aracının giriş çıkış yaptığı Sarp Sınır Kapısındaki yoğunluk ve özellikle bulaşıcı hastalıklarla ilgili risk faktörü de dikkate alındığında, İlimiz sahil bölgesindeki sağlık hizmeti sunumu, ayrı bir önem arz etmektedir. " denilmekte.

Bu sebeple, İlimiz Hopa ve Arhavi İlçeleri arasındaki sahil şeridinde belirlenecek uygun bir noktada tüm branşların bulunacağı bir tedavi kurumunun kurulmasının hem söz konusu bölgemizdeki sağlık hizmetlerinin gereken standartlara yükseltilmesi hem de tıbbı anlamında her yönüyle çağdaş değerleri havi bir tedavi kurumunun hastane işletmeciliği yönünden gerekli olduğu vurgulanmıştır.

Bu amaçla, Bakanlığımızın Saha Koordinatörü ve Mühendisleriyle farklı tarihlerde bölgede incelemelerde bulunulmuş ayrıca bu husus, ilgili Kaymakamlarımız ve Baştabiplerimizle de defalarca görüşülüp değerlendirilerek ortak akılda buluşulmuştur. Her branşın bulunacağı kapasitede inşası planlanan hastanenin yerinin belirlenmesi konusunda üç dört alternatif üzerinde düşünce geliştirme süreci devam etmektedir.

Bu çalışmamızın hedefi de İlçelerimizdeki hastaneleri kapatarak, halkımızı mağdur etmeyi değil, insanımızın ideal anlamda sağlık hizmeti almasını sağlamaktır.

Bu anlamda yapılan tüm değerlendirmeler başta Bakanlığımız ve Sayın Valimiz olmak üzere Kaymakamlarımız, Başhekimlerimizle birlikte hizmet gereği yürütüle gelen istişareler sonrası projelendirilerek hayata geçirilmektedir.

Müdürlüğümüz, sağlık hizmetini İlimiz düzeyinde sevk ve idare ederken;

-yerel siyasi duruma,

- siyasi beklentiye,

- şahsi menfaate,

- sen şu ilçedensin, ben bu ilçeden gibi çağ dışı yaklaşımlarla değil,

SAĞLIK HİZMETİ NEYİ GEREKTİRİYORSA, İLİMİZİN GERÇEKLERİ NEYİ GEREKTİRİYORSA ve HALKIMIZIN DAHA SEVİYELİ SAĞLIK HİZMETİ ALMASI İÇİN NE GEREKİYORSA, o şekilde hareket eder.

Bu sebeple yukarıda adı geçen – sözüm ona – gazete haberleriyle neyin hedeflendiği tarafımca bilinmemekte, merak da edilmemektedir.

Çünkü bu memleketin çocuğu bir İl Müdürü olarak benim muradım; sorumluluğumdaki kamu hizmetinin gerekleriyle İlimizin gerçekleri çerçevesinde ve hakkaniyet ölçüleri içinde Artvin halkına sağlık hizmeti sunulmasına vesile olabilmektir.

Dr. Seyfettin DEMİRCİ Artvin Sağlık Müdürü"

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.10.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.