Murgul Ve Borçka'da Aile Hekimliği Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı

11/08/2009 13:44

Aile Hekimliği Uygulamasına Geçiş Süreci Kapsamında Yapılan Bilgilendirme Toplantılarına Murgul Ve Borçka'da Da Devam Edildi.


Haber: Hayati Akbaş







Toplantıların ilki Murgul'da Belediye Düğün salonunda Köy Muhtarları ve Daire Amirlerinin katılımlarıyla gerçekleşti. Murgul'da yapılan toplantıyı Sağlık Müdürlüğü Eğitim şubesi organize ederken sunumları Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Erol Hallaç ile Eğitim Şubesi Eğitim Hemşireleri Mukaddes Dağ ve Halime Tüylü tarafından yapıldı.

Günün ikinci eğitim toplantısı ise Murgul Devlet Hastanesinde hastane Başhekimi aynı zamanda Aile Hekimi olan Dr. Ahmet Seçkin organizasyonu altında yapıldı. Yapılan bilgilendirme toplantısına Borçka Devlet Hastanesi çalışanları katıldı. Toplantıların diğeri Borçka Kaymakamlık konferans salonunda Köy Muhtarları ve Daire Amirlerinin katılımlarıyla gerçekleşti.

Toplantılarda; "Aile hekimliği konusunda yapılacak binaların iç mimarisine ve kullanılabilirliğine çok özen gösteriyoruz. Artvin'de yer alan bazı sağlık ocakları apartman daireleri ile iç içe, buralar dışarıdan bakıldığında bir sağlık kurumuna hiç benzemiyor. Burada taşınacak olan bir hasta olsa hastanın katlanmadan dışarıya çıkarılması mümkün değil. Yapılacak olan binanın hastanın içini açacak şekilde olması gerekiyor. Aile hekimliğine başvuracak olan hastada hiçbir şekilde sosyal güvenlik şartı koşmuyoruz. Otomasyon sistemi sayesinde adı, soyadı ve kimlik numarasıyla ve ikametgâh bilgileriyle aile hekimine sahip olunabilecek. Bunun karşılığında hiçbir ücret alınmayacak. Sanal ortamda hasta ile ilgile daha sağlıklı bilgiler oluşturulabilecek. Bu yolla hastanın geçmişte hangi hastalıkları geçirdiğini ve hangi ilaçları kullandığı ile hangi doktoru tercih ettiği net bir şekilde sayısal verilerle desteklenerek görünebilecek. Bu sistemle doktorun günlük yapması gereken işler ile ilgilenmesi gereken hastalar günleri ve aileleri ile kullanıcının yani doktorun hizmetine sunulacak. Aile hekimimiz hasta ile iç içe yaşayacak, onları iç içe yaşayacak ve sağlık konusunda kişilerin ihtiyaç duyduğu her türlü konularda yardımcı olacak. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini çok yakından etkileyen sağlık sektörünün aile hekimliğine geçmesi, sosyal devlet yapısına sahip bir ülkede olması gereken uygulamadır. "şeklinde bilgi verildi.

Ayrıca toplantıda Aile Hekimliği ile ilgili kısa bir sunumda gerçekleştirildi.

Sunumda verilen bilgiler ise şöyleydi;

Aile Hekimliği Nedir?

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmadan kapsamlı olarak, sürekli belli bir mekânda vermekle birlikte yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman hekim veya pratisyen hekimlere, aile hekimi denmekte ve bunların sunduğu sağlık hizmetine ise aile hekimliği denmektedir.

Aile Hekiminiz Görevleri:

1- Aile hekimi, aile sağlığını yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek, hizmet içi eğitimlerini sağlamak ve bakanlıkça belirtilen sağlık programını yürütmek

2- Kendisine kayıtlı kişileri bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerini ekip anlayışıyla sunmak

3- Kişiye yönelik rehberlik, sağlığı geliştirici hizmetler ile ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek önemli/sık görülen toplum sağlığı konularında kişilerin periyodik muayenelerini yapıp ruh sağlığı ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirmek.

4- İlk kayıtta ev ziyaretleri ile kendine bağlı kişilerin sağlık durumlarının tespitini yapmak.

5- Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yaltak ve benzeri durumlardaki kişilere güvenliği sağlayıcı tedbirlerin alınması şartıyla evde kişiye yönelik birinci basamak koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışma hizmetini vermek

6- Tanı ve tedavisini yapamadığı hastaları sevk etmek

7- Temel laboratuar hizmetlerini vermek ve verilmesini sağlamak

8- Verdiği hizmetlerin kayıtlarını tutmak

9- İlk yardım ve acil müdahale hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak

10- Gerekirse kişileri kısa süreli gözlem altında tutmak, uzmanlık eğitimi almışsa hastayı yatırarak tetkik ve tedavisini yapmak.

11- Doğum öncesi, doğum sonrası, loğusa ve bebeğe beraber izlem yapmak

Konusunda aile hekimi yetkili ve sorumludur.

Aile Hekimliği Çalışma Saatleri:

1- Aile hekimi ve aile sağlığı personeli tam gün yasasına göre çalışırlar (sabah 08 – akşam 17) bu saatlere acil durumlar ve nöbetler dahil değildir.

2- Mesai saatleri ve günleri çalışan bölgenin koşulları dikkate alınarak hekim tarafından belirlenir.

Aile Hekimi Nasıl Seçilir?

1- İlk kayıt kişilerinin ikamet adresi dikkate alınarak İl Sağlık Müdürleri tarafından yapılır.

2- Kişiler isterse ilk kayıttan 6 ay sonra sile hekimlerini değiştirebilirler. Tekrar değiştirmede yine 6 ay beklenmelidir.

3- En yakın Aile Sağlığı Birimine TC kimlik numarasıyla müracaat edilerek Aile hekimi seçilmelidir. "şeklinde bilgi verdi.

Toplantılar soru cevap bölümüyle sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.