Ulusal Kiraz Çalıştayının 13'üncüsü Artvin'de Yapıldı

24/07/2009 10:45

Ulusal Kiraz-vişne Çalıştayı'nın 13'üncüsü Artvin'de Yapıldı. Böylece Kiraz Bir Anlamda Ana Vatanına Geri Gelmiş Oldu. Çalıştay, Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nce Organize Edildi. Ev Sahipliğini İse Valilik İle Tarım İl Müdürlüğü Yaptılar.


Haber: Hayati Akbaş







Kiraz anavatanına geri döndü. Ulusal Kiraz-Vişne Çalıştayı'nın 13'uncusu. Artvin'de gerçekleştirildi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nce organize edilen ve Artvin Valiliği ile Artvin Tarım İl Müdürlüğü'nün ev sahipliği yaptığı Çalıştay, Devlet Su İşleri (DSİ) 26. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Çalıştay'a Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Ak Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, DSİ Bölge Müdürü Sezai Sucu, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Artvin Defterdarı Abdurrahman Altındağ, Vakıf Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı araştırma kuruluşları ile enstitüler, Ege Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, Artvin ve ilçe tarım müdürleri, üretici birlikleri ve kiraz üreticisi çiftçiler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından metin yazarlığını eski Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'nun yaptığı ve yapımında büyük emeğinin geçtiği "Göğe Komşu Topraklar" belgeseli sinevizyondan izlendi.

TARIM İL MÜDÜRÜ DUMAN: 520 DEKAR KİRAZ BAHÇESİ KURDUK

Protokol konuşmalarından ilkini ev sahibi olarak Artvin Tarım İl Müdürü Mustafa Duman gerçekleştirdi. İl Müdürü Duman, Kiraz Çalıştayı'nda şunları söyledi:

"Sizleri burada ağırlamaktan son derece mutluyuz ve onurluyuz. Artvin olarak bu organizasyona aday olurken ilimizin harekete geçirilmemiş kaynaklarını göz önüne alarak yola çıktık. Türkiye'nin bir ucudur Artvin. Zor ve güzel bir coğrafyadır. Ama bu zorluğun üstesinden gelerek siz değerli konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamak ve buradan güzel duygularla sizleri uğurlamak istiyoruz.

Geçmişte buğday ve arpa gibi geleneksel ürünlerin yetiştirildiği tarım arazileri sonraları, göç ile birlikte tarım dışı kaldılar. Buradan hareketle bu alanlarda kapama kiraz bahçeleri yapılması fikri doğdu. Bunun için çok olumlu tepkiler de alıyoruz. Bir gün beni telefonla İstanbul'dan bir Artvinli aradı, bana köyünde organik buğday yetiştirmek istediğini söylediğinde, ben kendisine Artvin'de böyle kiraz ile ilgili bir çalışma yaptığımızı söyledim. Karşımdaki kişi de çok duygulandığını ve gözlerinden yaşlar geldiğini söylemişti.

İlimiz ulaşılması zor ve saklı bir hazine gibidir. 23 Nisan'dan başlayarak 15 Eylül'e kadar kiraz yetiştirebilen bir coğrafyadır. Size birkaç yıl sonra Ağustos ayında kiraz ikram edebiliriz. Son 4 yılda 520 dekar alanda 20 bin fidan ile kapama bahçeler kurduk. Genel anlamda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Oldukça iyi bir ilginin olduğunu da söyleyebiliriz.

Mevcut bahçelerimiz gözetim altındadır, adeta biri bizi gözetliyor. Tam bir başarı sağlanması durumunda bir patlama olacağını kartopu misali ardı ardına kiraz bahçelerinin kurulacağını, sahadaki gözlemlerimizden çıkarabiliyoruz. Sahil boyunca gördüğünüz çay ve fındık bahçelerini iç kesimlerde oluşturmayı hedefliyoruz. Artvin'in dağlarında kurduğumuz kiraz bahçelerinde dünyaya kiraz ihracatı yapmayı hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz hem topraklarımız hem de iklimimiz bu iş için son derece elverişlidir. Bu konuda sayın bakanımız, sayın müsteşarımız sayın genel müdürümüz büyük destek veriyorlar. Biz de üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olarak daha çok çalışarak daha büyük işler başaracağız. "

DOÇ. DR. BURAK: KİRAZIN ANA VATANI ANADOLUMUZDUR

Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Çalıştayı düzenleyici kuruluş olarak kürsüden şu konuşmayı yaptı: "Kiraz üretimine ilgi giderek artmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi kiraz ve vişnenin ana vatanının Türkiye ve Anadolu olmasıdır. Bildiğiniz gibi Anadolu'muz birçok meyve türünün genetik kaynağı merkezi olarak biliniyor. Ülkemizin sahip olmuş olduğu çok zengin bu gen kaynaklarımızın daha bilimsel şekilde geliştirilerek, bütün dünya pazarlarına ülkemizi bir meyve ve sebze cenneti haline getirmek işten değildir.

İşte bu kiraz örneği bir pilot çalışma olarak önümüzde durmaktadır. Bundan 10-12 yıl önce 1997 yılında Türkiye'nin kiraz dış satımının arttırılmasına, kiraz yetiştiriciliğinin geliştirilmesine ve modernleştirilmesine yönelik bütün çalışmaların bir işbirliği ve düzen içerisinde yürütülebilmesi, yeni araştırma ve geliştirme konularının belirlenmesi, ilgili kesimlerin çalışmalarının sürekli olarak izlenip değerlendirilmesi amacıyla, üniversite öğretim üyeleri, özel sektör temsilcileri, bakanlığımızın konu uzmanlarından oluşan Ulusal Kiraz ve Vişne Çalışma Grubu kurulmuştur.

Grubumuz yılda bir defa yaptığı ulusal toplantısını her yıl kiraz ve vişne yetiştiriciliğinde önde olan ve yeni yer alan bir ilimizde gerçekleştirmektedir. Bu toplantıda da bakanlık araştırma kuruluşları, üniversiteler ve kısmen de özel sektör firmaları tarafından gerçekleştirilen AR-GE faaliyetlerinin son bir yıllık gelişmeleri ve önümüzdeki yıllarda ele alınması gereken proje konuları görüşülecek, özel sektör tarafından yapılan çalışmalar anlatılacak, kiraz ve vişne üretimi yapan illerimizin il müdürlüklerinden gelen temsilcilerimiz illerindeki yetiştiricilik konusunda yaşanan gelişmeleri ve yaşanan sorunları grup üyeleriyle paylaşarak sorunlarının çözümleriyle ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunacaklardır.

Grubun kurulduğu yıl yani 1997'de toplam 17, 7 ton olan kiraz ihracatımızın ihracat değeri ise yaklaşık olarak 28 bin dolardı. Son yıllarda ise bu ihraç miktarı 50-60 bin tonlara ulaşmış ve gelirimiz de buna bağlı olarak 130-140 milyon dolara çıkmış bulunmaktadır. Bugün Türkiye yıllara göre değişmekle birlikte ihraç sıralamasında bazen birinci bazen de ikinci sırada bulunmaktadır. Başlangıçta biz sadece 14 günde bu ihracatı yapıyorduk ancak son yıllarda değişik ekolojik zonlarımızı kullanarak 70-80 gün gibi bir sürede ve aynı çeşidi dünya piyasalarına arz edebiliyoruz. Ki bu dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemektedir. ABD bile en fazla 40 günlük bir sürede bu taze kirazı piyasaya sürebilmektedir. En çok heyecan duyduğum projelerden bir tanesi de gerçekten bu projedir. "

VALİ YEMLİHALIOĞLU: DESTEK SÖZÜ VERİYORUM

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Kiraz Çalıştayı'nda kürsüye son gelen konuşmacı oldu. Yeni bir vali olarak konuya yeni yeni vakıf olduğunu belirten Vali Yemlihalıoğlu, özetle şunları kaydetti: "Atandıktan birkaç gün sonra ben tabi coğrafyayı tanıma açısından Atabarı Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunurken ilk kez orada Sıtkı Kahvecioğlu'ndan duydum bu konuyu. Burada da öğreniyorum memnun oldum kendisinin sponsor olduğunu. İlimiz coğrafyası ben de yavaş yavaş öğreniyorum ama vakıf olduğumuz kadarıyla hırçın bir coğrafyaya sahip. Yani dağları hırçın, yaşam biraz daha zor ama ben bir o kadar da insanı mutlu eden huzura erdiren, baktığında hoş bir tablo gören bir görüntüye de sahip.

İlimizin yüzde 56 civarı orman alanıdır. Tarım Müdürümüzden aldığım bilgiye göre de, yalnızca coğrafyamızın yüzde 9 civarında ekili arazisini tarım arazisi olarak kullanma şansımız var. Böyle olunca çok kıt olan arazimizde güzel işlerle katkı yapmamız gerektiği çok aşikârdır ortadır.

Şimdi onu da yeni öğrendim 13'üncüsü düzenleniyor. 13 yıl sonra kirazımız beli bir aşamaya gelmiş, genel müdürümüzden aldığımız bilgiye göre de bir yıl veya iki yıl sonra buradan araçlarla ihracatın başlayacağını söylüyor. Bu çok gurur verici bir tablodur. Tabi biz İl Özel İdaresi olarak katkı sağladığımızı biliyorum. Bundan böyle de kıt arazilerimizde, değerli bilim adamlarımızın çalışmalarıyla desteklenen bu ürünümüzün tabi ki yaygınlaşmasında, pazarlanmasında İl Özel İdaresi olarak ne katkımız olabilecekse, il valisi olarak bunun sözünü veriyorum. Hepinize ilimize hoş geldiniz diyorum. Her konuda olsun, üretim konusunda olsun destekleyeceğimi ifade ediyorum. "

Vali Yemlihalıoğlu'nun konuşmasının ardından kendisine Tarım Araştırmaları Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak tarafından plaket verildi. Ayrıca Milletvekili Ertekin Çolak'a da Vali Yemlihalıoğlu tarafından bir plaket sunuldu.

ŞAVŞAT VE BATUM'A TEKNİK GEZİLER YAPILACAK

Programın toplantı ve panelleri birinci gün gerçekleştirildikten sonra ikinci ve üçüncü günlerde de teknik gezi programları yapılacak. Bu çerçevede; Şavşat İlçesi Kocabey Yaylasına ve Gürcistan Batum'a gidilerek çeşitli araştırmalarda ve incelemelerde bulunulacak.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...