Trabzon Uluslararası Vitrine Çıktı

17/06/2009 17:54

Trabzon Uluslararası Vitrine Çıktı. Başbakanlık Yatırım Destek Ve Tanıtım Ajansı Temsilcilerine Trabzon Tanıtıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Trabzon Temsilciler Haftası toplantısına Novotel'de devam edildi. Toplantının ikinci gün etkinliklerinin öğleden sonraki bölümüne Trabzon Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TYDTA görevlileri ile çeşitli ülkelerden gelen yatırımcılar katıldı.

TYDTA Başkanı Alpaslan Korkmaz, ajansın görevinin dünyanın her yerinden gelen yatırımcılara bürokratik kolaylıklar yaratmak olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde ekonomik geziler yapıyoruz. Buraya gelmemizin en önemli sebebi ekonomik aktörler ve devlet erkânıyla görüşüp beyin fırtınası yapmaktır. Burada ne tür yatırım imkânları olduğunu, bölgenin hangi yatırımlarla büyüyebileceğini konuşmak için toplandık. Doğu Karadeniz'e gelmek bizim açımızdan son derece önemli" dedi.

KORKMAZ: AJANSIMIZ ENERJİSİNİ TRABZON İÇİN KULLANACAK

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, ajansın enerjisini Türkiye için harcadığını belirterek, "Biz o enerjiyi Trabzon için nasıl kullanabiliriz? Bunu düşünüyoruz ve Bunun için buradayız. "diye konuştu.

Başkan korkmaz, Ajansın bünyesinde bulunan ekibin yanında 13 ülkede hükümetlere ve küresel ölçekte yatarım yapan uluslararası kuruluşlara danışmanlık hizmeti veren 16 etkili temsilci ile birlikte çalıştıklarını vurguladı.

Trabzon Merkezli Doğu Karadeniz'in potansiyellerine yurt dışından yatırımcı çekmek ve bu bölgenin kalkınması için yatırımlara uluslar arası konsorsiyumlara açabilmek için bölgede çalışmalarını yürüteceklerini bildirdi.

Trabzon'un komşu ülkeler ile etkileşiminden bölgenin ve ülkenin ekonomik katma değer sağlayacağını belirten Alpaslan Korkmaz, özellikle İran İslam Cumhuriyeti'nin dışa açılma politikasında Trabzon'u olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a bağlı olan Ajansın yurtiçi çalışanları ve yurtdışındaki yabancı temsilcilerine, Doğu Karadeniz'de Ayder, Sümela, Uzungöl gibi turizm potansiyellerini de tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Toplantıda TYDTA Başkanı Alpaslan Korkmaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile yaptığı özel görüşmede bölgenin geleceğinde işadamlarının performansının önemli olduğuna değindi. Yabancı yatırımcılar ile ortaklıkların güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

VALİ OKUTAN'DAN YABANCI YATIRIMCIYA "SIFIR BÜROKRASİ" SÖZÜ

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Trabzon Temsilciler Haftası toplantısında konuşan Trabzon Valisi Nuri Okutan, kente yatırım yapacak yatırımcılara her türlü kolaylığı göstereceklerini belirterek, "Yatırımcıların önüne gelebilecek bürokratik engelleri aşmak adına valilik bünyesinde bir birim kuruyoruz. Sıfır bürokrasi sözü veriyoruz. Yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar varsa onlar adına işlemleri takip edip sonuç alacağız ve onlara bildireceğiz" dedi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise, "Trabzon lojistik kolaylık bakımından çok önemli özelliklere sahiptir. Demiryolu çalışmaları sürdürülüyor. Demiryolu tamamlandığında Ortadoğu ve Kafkaslara çok daha düşük maliyetlerle ulaşım sağlanabilecektir. Trabzonlu tüccarların özellikle Orta Asya ve Kafkaslarla güçlü ticari bağları vardır ve bunu sürdürmektedirler. Ayrıca doğal güzellikleri Trabzon'a üstünlük sağlamaktadır. Bölge turizm açısından bakir bir alandır. Bölgedeki iller de işbirliği içindedir. Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin ve Trabzon'u kapsayan master planı hazırlandı ve bu master planına Batum'u da eklemek istiyoruz. İki ülke – bir tur projesini gündeme getirmek istiyoruz. Bakir bir alan olan Doğu Karadeniz'de tüm doğal ve kültürel özelliklerimizi birlikte pazarlamak arzusundayız" diye konuştu.

OKUTAN: TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİN YÜZDE 10'U BÖLGEDE ÜRETİLECEK

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin enerji üretimi açısından da önemli mesafeler kat ettiğini belirten Nuri Okutan, "Sadece Trabzon'da 127 hidroelektrik santrali projesi üretildi. Bunun tamamı değerlendirilmeye alındı. 80'in üzerindeki proje sözleşme aşamasına geçti, 50'ye yakın proje de uygulamaya girdi. Bunların 9'u tamamlanmış, 26 tanesinde çalışmalar sürdürülmektedir. Türkiye'de üretilebilecek enerjinin yüzde 10'unu bu bölge üretecektir. Ayrıca tatlı su balıkçılığı ve tersanecilik yönünden çalışmalar sürdürülmektedir. Trabzon insanı lider özelliğine sahiptir. Trabzon sadece mevcut haliyle ölçülemez. Ülkenin bürokrasi, spor, sanat, iş ve kültür alanında etkili bir şehirdir. Meclisteki milletvekillerinin yüzde 10'u Trabzonludur. Şehrimizi tekrar tarihi misyonunun mecbur kıldığı uluslar arası boyuta taşımak arzusundayız. Biz yatırımcıların önünü açmak arzusundayız. Ajansınızın il ölçeğindeki versiyonunu valiliğimizde kuruyoruz. Yatırımcıların önüne gelebilecek bürokratik engelleri aşmak adına bir birim kuruyoruz. Sıfır bürokrasi sözü veriyoruz. Yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar varsa onlar adına işlemleri takip edip sonuç alacağız ve onlara bildireceğiz. Trabzon hayalleri olan bir kent. Bu hayallerimizi gerçekleştirirken başka kültürlerden birikimleri de yanımızda görmek isteriz" ifadesini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, Trabzon'un birçok yönüyle İstanbul'a benzediğini belirterek, "Kimse Trabzon'u Türkiye'nin uzak bir köşesi olarak görmesin. İletişim ve ulaşım yönünden çok gelişti. Trabzon'un çok iyi bir kara ulaşım yolu, işlek bir havalimanı ve deniz yolu var. Trabzon geleceğin zirvedeki kentlerinden biri olacağını gösteriyor. Bu tarihi kentin dokusuna uygun günlük yaşam standardını yükseltmeye gayret ediyoruz. Türkiye turizm yatırımları açısından önemli bir noktadır. Belediye olarak yatırımcılar için bürokrasiyi azaltmaya hazırız. Hiçbir yardımdan kaçırmayız hatta bürokratik açıdan riskleri de göze alabiliriz. Sağlık yönünden kentimizde her türlü hastalığın tedavisi yapılabiliyor, eğitim açısından da bölgenin merkezi konumundadır. Kentimizin insanları girişimci, güler yüzlü yardımsever ve çalışkandır" diye konuştu.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: ORTAK ÇALIŞARAK KAZANABİLİRİZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacisalihoğlu, katılımcılara Trabzon'un ticari bakımdan önemiyle ilgili bilgiler verdi. Hacısalihoğlu, "Avrupa'nın Asya'ya, Kafkaslara ve Orta Doğu'ya ulaşım seçeneklerinde Karadeniz Bölgesi öncelikli bir konumdadır. Trabzon'da bugün hâlihazırda liman, organize sanayi bölgeleri, teknopark, serbest bölge, uluslararası havaalanı, teknik üniversite ve dünya ticaret merkezi gibi, dış ticaret için gerekli altyapı yatırımları mevcuttur. İlimizde 229 firma ihracat yapmaktadır. Trabzon'dan yaklaşık 96 ülkeye ihracat gerçekleştirilmekte olup, Trabzon'dan yapılan ihracat 2008 yılında yaklaşık 911 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Canlı, dinamik ve bir milyon nüfuslu bir metropol kent kimliğinde olan Trabzon bugün çevresindeki ülkelere ve şehirlere ticaretin yanında, sağlık, turizm, eğitim ve hizmet sektörlerinde çağın son teknolojik imkanları ile katkı vermektedir. Trabzon'un teşvik kapsamına alınmasından sonra, bugüne değin Rusya Federasyonu, Ukrayna, Kafkasya ve Orta Asya Türk cumhuriyetleri pazarına dönük üretim yapan imalat sanayi tesisleri gelişmiş ve ilimiz turizm ve sanayi alanlarında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara sunacağı hizmet potansiyelini çok daha üst seviyelere taşımıştır. Yüksek ticaret hacmi, bir çok sektörde önemli ölçüde katma değer yaratan ve büyümeye açık yapısı ile yerli ve yabancı yatırımcılar açısından çok önemli bir cazibe merkezi olan Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'un bu mevcut potansiyellerinin değerlendirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor. Son yıllarda, bölgemizin özel sektörü, bu bölgedeki komşu ülkelerin özel sektörleri ile ciddi bir iş hacmi yakalamıştır. Geride kalan dönemde yaratılan katma değer, karşılıklı olarak ülkelerin menfaatine sonuçlar getirmiştir. Bu süreçte, en önemli başarıyı da şüphesiz, bu ülkelerle iş ilişkileri olan bölgenin iş adamları ve işletmelerimiz sağlamıştır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu coğrafyada bulunan Kafkaslar, Karadeniz havzası, Orta Asya'da bulunan ülkeler ile Türkiye adına başarılı projeleri hayata geçirdik" dedi.

Basına kapalı olarak devam eden toplantıda daha sonra bölgedeki yatırım olanakları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonunda, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Alpaslan Korkmaz, Vali Nuri Okutan, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Ticaret ve sanayi Odası Yönetim kurulu başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'na ziyaretin anısına plaket takdim etti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...